Totul despre Pensulele de Pictura partea 4

Fibrele Sintetice

Sa nu credeti ca fibrele sintetice sunt un material nou aparut in industria pensulelor pentru pictura, deoarece Contele de Chardonnet a introdus acest material in Franta in anul 1889. Acesta a reusit sa obtina un fir din solutie de nidtroceluloza. Aceasta descoperire a castigat importanta abia dupa primul razboi mondial. La inceputul anilor 50 in Spania au inceput sa se fabrice pensule cu fibre sintetice pentru curatarea masinilor sau pentru lustruitul pantofilor sau uz casnic. Atunci fibrele sintetice erau constituite din filamente cilindrice care atunci cand erau taioate pe dimensiuni, formau un varf aspru, neplacut la atingere.

acum 30 de ani insa un miracol s-a produs: chimistii japonezi au reusit sa obtina primele fibre sintetice special create pentru fabricarea pensulelor destinate picturii. Acestea erau fibre din polimer obtinute prin policondensarea diaminelor in acizi dicarboxilici… imi pare rau, dar nici eu nu inteleg nici un cuvant. Cu alte cuvinte aceste fibre sunt monofilamente de poliamida cu diametre si grade de elasticitate diferite, colorate “dupa dorinta clientului”, imitand parul de porc, de jder, mangusta, bursuc, etc. Cel mai uimitor lucru este faptul ca acestia au reusit sa creeze fibre cu forma conica! Cu un varf aproape imperceptibil, care combinate cu alte fibre cu diametre si elsaticitati diferite, duc la realizarea unor pensule ce pot adaptate oricarei tehnici de pictura.

Avantajul fibrelor sintetice in fata parului natural este acela ca fibrele sintetice sunt mai rezistente la diluanti, terebentina sau acetona. Principalul dezavantaj al acestora este capacitatea redusa de a retine lichide. Un alt dezavantaj este acela ca finetea varfului acestor pensule nu se mentine asa cum se intampla in cazul pensulelor cu par natural. Va voi explica mai tarziu cum puteti repara un varf stramb al unei pensule.

Sa recapitulam proprietatile fibrelor sintetice moderne folosite la producerea pensulelor pentru pictura in zilele noastre:

1. au reusit sa produca fibre cu diametre de 0.04 mm
2. au obtinut culori precum Takatsu si Tadami, ultimele fiind o imitatie foarte apropiata de parul de mangusta.
3. fibrele au forma conica, asemeni parului natural.

In anul 1975 celebra marca spaniola de pensule pentru pictura Escoda incepe sa produca pensule pentru pictura folosind fibre sintetice Toray. La inceput si acestia au fost destul de reticenti deoarece nu credeau ca tehnologia poate produce o fibra sintetica cu proprietati care sa concureze cu parul natural. Pentru producerea acestor pensule toate instrumentele folosite la fabricarea pensulelor au fost schimbate. fibrele sintetice alunecau iar electricitatea statica dadea de furca pana si celor mai experimentati mesteri, acestia fiind nevoiti sa foloseasca pudra de talc pentru a evita acest fenomen. De asemenea, adezivii folositi la atasarea pamatufului de maner au fost schimbati. Toate aceste probleme au fost usor depasite in comparatie cu urmatoarea: obtinerea formei corecte a pensulelor rotunde (cu varf) care aveau tendinta de a se deschide ca o varza. Mesterii cei mai experimentati au fost nevoie sa invete sa faca pensule “de la 0”, dar toate dificultatile au fost depasite in cele din urma si astfel fibrele Toray au fost urmate de Teijin, Takatsu, Tadami, Tamesi Tekady. Producatorii “parului” sintetic au ajuns la performanta de a produce fire cu un diametru de pana la 0.04 mm

Prin diversele grade de elasticitate, grosime si duritate fibrele sintetice se impart in douya mari grupe: pensule pentru acuarele si pensule pentru culori ulei. Acrilicele, datorita naturii sale, poate fi considerat ambivalent.

7 thoughts on “Totul despre Pensulele de Pictura partea 4

  1. ColorIt » Blog Archive » Totul despre pensulele de pictura partea 1 says:

    […] prima parte vezi partea a 2-a vezi partea a 3-a vezi partea a 4-a vezi partea a […]

  2. nicolae_s says:

    Varful unei pensule nu se mai poate repara deoarece acesta se formeaza in momentul in care pamatuful este introdus in feronerie.

  3. nicolae_s says:

    Din pacate culorile pentru aerograf de la House of Kolor au fost eliminate din oferta doatorita rulajului scazut.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.