Totul despre pensulele de Pictura partea 3

Continuand povestea, vom aborda un tip de par celebru in producerea pensulelor

este cel de mangusta. Aceste mamifere furnizeaza un par robust si elastic cu un varf foarte fin, calitati ce il fac ideal pentru pensulele folosite in pictura in culori ulei. Mangusta ofera cel mai bun par pentru pensulele folosite la pictura in culori ulei cu exceptia celui de jder kolisnky. Aceasta traieste in SV peninsulei Iberice, dar a fost declarat animal protejat de lege in 1965. Micile cantitati folosite la fabricarea pensulelor in zilele noastre vin din India si Nepal. In aceste zone mangusta este foarte des intalnita dar vanarea sa este strict controlata. In zilele noastre parul de manguste folosit la fabricarea pensulelor pentru pictura provine din India sau Nepal, zone unde acest mamifer se intalneste foarte des, insa si aici vanatoarea acestor animale este foarte atent controlata.

Parul de Bursuc

Un alt mamifer din familia Mustelide al carui par este apreciat de catre producatorii de pensule este bursucul, un mamifer cu un corp solid, picioare si coada scurte, caracterizat de masca bicolora. Corpul acestui mamifer este acoperit cu par des si lung de culoare galbuie cu varful maroniu. Acest par este gros in zona centrala si spre varf, caracteristica careia i se datoreaza forma de ciuperca a pamaturfurilor pentru barbierit, calitate datorita careia aceasta specie a fost aproape de disparitie. Parul folosit pentru pensule este recoltat pe spatele si umerii acestui animal.

Parul de Porc

In zilele noastre China este principalul furnizor de par de porc de calitate folosit in industria pensulelor pentru pictura. Incrucisarile, clima si hrana porcului chinezesc, impreuna cu procesul special de pregatire al acestui par in vederea fabricarii pensulelor, proces in cea mai mare parte manual, fac din parul de porc chinezesc cea mai buna materie prima folosita la producerea pensulelor folosite la pictura in culori ulei.

Inainte de procesare, parul de porc trece printr-o lunga faza de fierbere ce serveste la curatarea acestuia si la intarirea firelor. Odata eliminate toate impuritatile parul trece pritr-o masina ce aliniaza firele de par (in directia radacina – varf) si le separa pe lungimi intre 40 si 140 mm. Cel mai des intalnit este parul alb – maroniu, cunoscut ca si “natural”, urmat de cel gri, un amestec intre acesta si parul de porc negru, si in cele din urma parul de porc negru, cel mai scump si mai rar. Proprietatea unica a parului de porc este aceea ca varful firelor, spre deosebire de celelalte tipuri de fire de par natural, formeaza un carlig ce se despica in 2 sau trei parti.

Spre deosebire de ceilalti producatori de par de porc pentru pensulele de pictura, chinezii din zona Chungking mai supun parul unui tratament in urma caruia parul devine de un alb intens.

4 thoughts on “Totul despre pensulele de Pictura partea 3

  1. ColorIt » Blog Archive » Totul despre pensulele de pictura partea 1 says:

    […] prima parte vezi partea a 2-a vezi partea a 3-a vezi partea a 4-a vezi partea a […]

  2. Laura says:

    Mie imi place foarte mult pictura chinezeasca, si am vazut ca ei foloseau pensule cu varful care se mentinea. Ce fel de pensule ar trebui sa cumpar? Imi doresc foarte mult si nu stiu exact de care ;))

    • admin says:

      Pentru caligrafia si pictura chinezeasca se folosesc pensule speciale, care au acele propietati pe care le-ai amintit tu. Defapt pictura chinezeasca este pictura in acuarela. Pensulele despre care vorbesti tu se folosesc cu rezultate extraordinare si la fresca. si le poti gasi in categoria Pensule pentru Fresca .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.