Totul despre Pensulele de Pictura partea 5

Fibre Sintetice Folosite la Pensulele pentru Acuarele

Toray alb:

un amestec de fibre cu diametre de 0.06 si 0.08 mm. Culoarea lor alba este obtinuta prin colorarea pastei inaintea extruderii. Producatorii realizeaza doua preparatii, una cunoscuta ca “solida”, in care fibrele au lungimi egale, foarte indicate pentru pensule late sau “limba de pisica”, si o alta categorie, cunoscuta ca “conice”, varietate in care fibrele sunt amestecate pe diferite lungimi, asemanator parului natural. Aceasta din urma variatie este ideala pentru realizarea pensulelor rotunde, ele permitand tehnicienilor sa obtina pensule cu varful perfect.

Toray auriu:

In acest caz diametrele fibrelor sunt distribuite 50% din fiecare variatie, obtinandu-se un elasticitate superioara cu aproximativ 10% fata de pensulele cu par Toray alb. Variatiile de “solid” si “conic” se mentin si aici.

Tame auriu:

Aceasta fibra are o compozitie speciala, tinuta secret de catre producator. Si aici fibrele au diametre diferite, culoarea acestor fibre fiind de maro deschis la radacina cu varfuri inchise la culoare, aspect si proprietati asemanatoare parului de jder.

Tame negru:

Daca fibrele Tame aurii imita parul de jder, aceste fibre mai putin elastice sunt asemanatoare parului de ras.

Takatsu:

Aceasta fibra de culoare gri deschis are o finete extraordinara a varfului si o foarte buna elasticitate, pensulele cu acest tip de par sintetic fiind indicate pentru acuarela sau culori ulei sau acrilice cu o vascozitate scazuta. Acest tip de par sintetic contine fibre cu diametre de 0.07 mm, 0.10 si 0.12 mm impartite in proportii egale.

Teijin:

Asemeni Toray-ului aceste fibre sunt printre cele mai cunoscute fibre sintetice folosite la fabricarea pensulelor pentru pictura. Aceste fibre sunt folosite in toate tehnicile ce pictura. Pensulelor cu fibre Teijin vor obtine rezultate excelente acolo unde alte pensule au dat gres. Aceste fibre de culoare maro inchisa, lucioase, cu o conicitate foarte pronuntata, cu fire cu varf scurt piramidal au capacitatea de a forma un varf foarte precis. Pensulele cu marimi mici, intre 5/0 si 2 vor pastra un varf extrem de fin si precis care isi va pastra forma in conditii in care alte pensule nu o vor face.

Tadami:

Acesta este un alt tip de fibre sintetice folosit la producerea pensulelor pentru pictura, secretul colorarii fiecarei fibre cu un diametru de 1/14 dintr-un milimetru fiind un secret foarte bine pazit de producatorii acesteia. Aspectul acestor fibre este foarte asemanator cu cel al parului de mangusta. Pensulele rotunde cu fibre Tadami sunt foarte greu de realizat deoarece aceste fibre au un varf mai putin fin decat cel al fibrelor Teijin sau al parului de mangusta. Aceste fibre sunt foarte rezistente la solventi sau terebentina si au o elasticitate si rigiditate adaptate picturii in culori vascoase. Diametrul fibrelor este identic cu cel al fibrelor Teijin.

Tekady:

Aceasta este cea mai rigida fibra sintetica folosita la producerea pensulelor pentru pictura. Aceasta imita parul de porc. Fibrele au diametre de aproximativ 0.20 mm. Doar parul de porc mistret depaseste in rigiditate aceste fibre. Spre deosebire de parul de porc, aceste fibre au varful drept, nedespicat. Pentru pictorii care doresc sa incarce panzele cu straturi groase de culoare pentru ca apoi sa traseze urme din loc in loc, le recomandam pensulele cu fibre Tekady.

1 thoughts on “Totul despre Pensulele de Pictura partea 5

  1. ColorIt » Blog Archive » Totul despre pensulele de pictura partea 1 says:

    […] Totul despre Pensulele de Pictura prima parte Totul despre Pensulele de Pictura partea a 2-a Totul despre Pensulele de Pictura partea a 3-a Totul despre Pensulele de Pictura partea a 4-a Totul despre Pensulele de Pictura partea a 5-a […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.