Incondeierea oualor: ghid util cu tehnici si sfaturi

Incondeierea Oualor: Ghid Util Cu Tehnici Si Sfaturi -
Incondeiere Oua

Pastele reprezinta una dintre cele mai mari sarbatori ale romanilor. Invierea Domnului se cinsteste in toate colturile tarii in care se si pastreaza, de la an la an, diverse traditii din stramosi. Unul dintre cele mai fascinante obiceiuri de Paste din tara noastra este incondeierea oualor.

Pentru a celebra sarbatoarea pascala asa cum se cuvine, ti-am pregatit un ghid util cu tehnici si sfaturi legate de aceasta datina interesanta.

Incondeierea oualor – ce reprezinta?

Obiceiul oualor incondeiate isi gaseste originile in epoca precrestina, fiind o randuiala care se practica in Europa Centrala si Estica. In ceea ce priveste simbolistica acestora, ea capata diverse semnificatii in functie de zona tarii. In general, ouale pictate cu motive traditionale romanesti reprezinta sosirea primaverii si renasterea naturii.

Potrivit obiceiului, ouale se vopsesc si se incondeiaza in Joia si in Vinerea Mare, in credinta ca astfel ele isi vor pastra prospetimea putand fi consumate pe o perioada mai indelungata.

In acelasi timp, simbolistica oualor difera si in functie de paleta cromatica utilizata la ornamentarea lor. De exemplu, rosul semnifica viata, negrul fertilitatea, galbenul, care reprezinta nuanta aurului aduce bogatia, iar albastrul este simbolul apei.

Si elementele grafice prezente pe suprafata oualor au o insemnatate; de exemplu, liniile duble  reprezinta eternitatea, cele ondulate transmit ideea de puritate, in timp ce liniile drepte verticale reprezinta moartea.

Oua

Sursă foto: https://pixabay.com/ro/photos/sorbian-ou%C4%83-de-pa%C8%99ti-pa%C5%9Fte-ou%C4%83-3149013/

Modele de oua incondeiate

Ouale de Paste sunt incondeiate diferit in functie de zona geografica a tarii. Incondeierea oualor este o indeletnicire de care se ocupa in special femeile.

Ca regula generala, pe ouale de Paste se picteaza motive folclorice, cum ar fi: soarelele, frunzele, spicele de grau. De asemenea, daca analizam cateva modele de oua pictate din diverse colturi ale Romaniei, vom observa frecvent crucea, simbolul crestinatatii.

Totusi, exista mici diferente de design ale oualor de Paste in functie de regiune. Astfel, in Munteia si Oltenia se folosesc motivele naturiste, in culori putine spre deosebire de Transilvania si Banat, unde paleta cromatica este mult mai bogata.

Oua incondeiate Bucovina

In Bucovina se pastreaza cele mai frumoase traditii de Paste. Atunci cand vorbim de oua incondeiate in Bucovina e important sa mentionam ca in aceasta zona exista un Muzeu dedicat acestor mici opere de arta – Muzeul Oului din Vama. Aici pot fi admirate peste 3000 de exponate, adunate pe parcursul a mai bine de 12 ani.

Modelele de oua incondeiate specifice Bucovinei sunt cele ornate cu margele. De asemenea, aici se folosesc culori foarte vii, care se evidentiaza dintre ouale rosii simple.

Oua Paste

Sursa foto: https://torange.biz/painting-egg-4290

Oua incondeiate modele usoare – cum le poti face?

Incondeierea oualor este un adevarat mestesug. Chiar si asa, exista oua incondeiate in modele usoare pe care le poti incerca acasa. Poti folosi clasicele oua de gaina, de rata, de gasca, de strut sau de prepelita, in functie de preferinte. Inainte de a incepe sa le pictezi trebuie sa le speli cu grija si sa le degresezi cu otet pentru ca pigmentul sa adere bine pe coaja lor. Mai apoi, ouale se fierb la foc domol, dupa care le poti scufunda in baia de vopsea. Vei obtine astfel un fond cromatic perfect pentru a continua inchistrarea oualor.

Pentru o mai mare acuratete a desenelor iti va fi de folos si ceara de albine topita. In plus, pentru incondeierea oualor este indispensabila o unealta dedicata – chisita, adica un betisor de lemn care la capete un ac din alama.

Incondeiere Oua

Sursa foto:https://torange.biz/process-painting-eggs-4390

Poti transforma incondereierea oualor intr-o activitate distractiva pentru cei mici.

Oua Paste

Sursa foto: https://www.pexels.com/photo/assorted-easter-eggs-982383/

Ou Paste

Sursa foto: https://www.pexels.com/photo/close-up-of-girl-hands-coloring-easter-eggs-6421/

2 thoughts on “Incondeierea oualor: ghid util cu tehnici si sfaturi

  1. Stavarache Petrică Cristinel says:

    Buna seara! M-ar interesa 25 de exemplare de :,, Incondeierea oualor: ghid util cu tehnici si sfaturi”
    Mulțumesc anticipat, astept un raspuns.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.