materiale pictura

All Products
 1. Set pigmenti Pearl Ex Series 2
  Set pigmenti Pearl Ex Series 2
  Pret special 219,50 RON Pret standard 247,50 RON
 2. Set pigmenti Pearl Ex Series I
  Set pigmenti Pearl Ex Series 1
  Pret special 219,50 RON Pret standard 247,50 RON
 3. Carton panzat
  Carton panzat Rosa
  Nota:
  100%

  De la 6,50 RON

 4. Tus Rotring
  Tus Rotring
  Nota:
  100%

  De la 41,50 RON

 5. Panza in Rosa 520 gr/mp medium grain 2 m
  Panza in Rosa 520 gr/mp medium grain 2 m
  Pret special 217,00 RON Pret standard 262,50 RON

Materiale pictură

Materialele pentru pictură pe care le utilizezi în practica ta creativă pot să contureze un anumit stil, metodă și experiență în conceperea lucrărilor artistice. Pornind de la culorile pe care le alegi, la instrumentele de pictură, suportul și accesoriile care susțin procesul creativ, fiecare are un rol de care e bine să ții cont atunci când pictezi, fie că o faci la un nivel profesionist, fie pur și simplu din plăcere ca un hobby.

Cum alegi materialele de pictură?

Trusa de bază a oricărui pictor cuprinde un șevalet, un set de pensule de diferite dimensiuni și o paletă de vopseluri potrivite pentru stilul artistic abordat, respectiv pentru suprafața de lucru (planșă de hârtie, canvas etc.). Chiar dacă preferi să practici pictura ca un hobby, vei avea nevoie de un astfel de set de materiale înainte de a te apuca de treabă, indiferent de nivelul de experiență.

Culori

Tipul de vopseluri pe care îl alegi pentru pictură va reflecta nu doar un anumit stil artistic, ci și niște tehnici specifice.

 • Acuarele: sunt printre cele mai utilizate tipuri de culori pentru pictură. Acestea se folosesc prin amestecul unei cantități mai mici de pigment cu apă, prin tehnici care se creează transparențe și fuziuni. 
 • Culori în ulei: se remarcă prin rezistența și durabilitatea ridicate, pictura în ulei fiind un stil care se folosește de secole întregi, însă implică și tehnici mai complexe ce necesită experiență. De asemenea, pictura în ulei presupune și utilizarea unui set de materiale speciale.
 • Culori tempera: au o consistență mai densă și mai opacă, de tip pastă, cu o acoperire mai mare decât alte tipuri de vopseluri (acuarelele, de exemplu), însă culorile nu sunt foarte vibrante. Culorile tempera se aplică în straturi subțiri. Acestea se matifiază odată ce s-au uscat.
 • Guașe: sunt vopseluri ce se aseamănă în multe aspecte cu tempera, diferența fiind faptul că guașele conțin și gumă arabică, ceea ce conferă mai multă saturație și opacitate mai mare a culorilor. Guașele sunt solubile în apă, la fel ca acuarelele și tempera. Nu sunt foarte elastice odată uscate.
 • Acrilice: conțin un liant acrilic, o substanță chimică sintetică, care poate influența efectul final al vopselurilor după uscare - mat, satinat, lucios. Spre deosebire de tempera și guașe, acrilicele sunt insolubile în apă. Culorile acrilice sunt foarte vibrante, 
 • Vopsea pentru textile și piele: sunt culori acrilice pe bază de apă, special create pentru a fi aplicate pe astfel de materiale. Oferă rezistență în timp odată aplicate, nu crapă și nu se dezlipesc. Se pot aplica pe diverse tipuri de textile, pe piele naturală sau sintetică, prin utilizarea unei pensule, unui aerograf sau chiar a unui burete.

Pensule

Pensulele de pictat se clasifică în funcție de tipul de păr din care este făcut vârful: păr sintetic (potrivite pentru acrilice) sau păr natural (care merg foarte bine cu pictura în ulei sau în acuarelă). Un alt criteriu după care alegem pensulele este mărimea și forma vârfului pensulelor, care se folosesc pentru diferite tehnici: pentru detalii și tușe subțiri ai nevoie de un vârf mai subțire / ascuțit, iar pentru umplerea formelor sau crearea fundalului ai nevoie de pensule mai late. Oricum, îți recomandăm să ai în trusă o varietate de aproximativ 15 pensule de diferite forme și mărimi, pentru orice fel de tehnică de pictură alegi să abordezi în practica ta. De asemenea, este foarte important ca la finalul practicii, să îți cureți bine pensulele și să nu lași vopseaua să se întărească pe ele. Altfel, riști să deteriorezi pensulele.

Suporturi

În funcție de culorile alese, va trebui să îți alegi și suprafața pe care să pictezi.

 • Pânză pentru pictură: potrivită pentru guașe, tempera, acrilice sau ulei. Suportul pentru aceste tipuri de vopseluri are nevoie de tratare specială înainte de aplicarea culorilor, cu gesso (grund acrilic).
 • Bloc de desen cu hârtie specială, mai groasă, dacă alegi să pictezi în acuarelă.
 • Șevaletele sunt suporturi pe care se așează, de regulă, pânza sau cartonul pânzat pentru a picta în poziție verticală. Pe site-ul nostru găsești inclusiv șevalete pentru copii, de dimensiuni mai mici, pentru activități creative cu cei mici.

Produse auxiliare

Pe lângă materialele de bază, mai poți opta și pentru câteva instrumente și materiale auxiliare care să îți completeze și eficientizeze practica. Iată câteva sugestii:

 • Pigmenți pentru pictură
 • Cuțite pentru amestecarea și/sau aplicarea vopselurilor în ulei
 • Accesorii diverse, precum: o paletă de amestecare a culorilor, diluant pentru uleiuri (terebentină), agenți de uscare, godetă (vas metalic în care se diluează vopselurile de ulei cu terebentina).

Materiale de pictură pentru amatori și profesioniști

Pe colorit.ro găsești o gamă foarte variată și extinsă de produse care pot să îți alcătuiască sau completeze setul de pictură, fie că practici această artă ca hobby, la nivel amator, fie că ești un artist profesionist în căutarea celor mai bune materiale pentru arta ta.