Vernis - lacuri

Vizualizare ca Grid List

Produse 1-20 din 33

Set Descending Direction
 1. Lac acrilic Art Creation Lacquer
  Lac acrilic Art Creation Lacquer
  Nota:
  100%
  Pret:23,00- 56,00 RON

  De la 23,00 RON

 2. Lac vetrificant Amsterdam Clear Laquer 133
  Lac vetrificant Amsterdam Clear Laquer 133
  Pret:
  Pret special 64,00 RON Pret standard 75,00 RON
 3. Vernis damar mat Talens 082
  Vernis damar mat Talens 082
  Pret:33,00- 97,00 RON

  De la 33,00 RON

 4. Vernis de retus Talens 004
  Vernis de retus Talens 004
  Pret:33,00- 200,50 RON

  De la 33,00 RON

 5. Vernis acrilic Amsterdam Satin 116
  Vernis acrilic Amsterdam Satin 116
  Nota:
  100%
  Pret:32,50- 196,00 RON

  De la 32,50 RON

 6. Vernis Final Talens 002
  Vernis Final Lucios Talens 002
  Pret:33,00- 197,00 RON

  De la 33,00 RON

Pagina
pe pagina

Vernis pentru pictură

Vernisul reprezintă unul dintre materialele de care, în general, pictorii nu se lipsesc. Acesta este, de fapt, obiectul unui procedeu denumit „vernisare”, care se aplică la finalizarea unei picturi - adesea cu vopseluri în ulei, dar se poate și pe acuarele sau acrilice - pentru a-i oferi un strat de protecție.

Ce este vernisul?

Vernisul este o soluție care se aplică peste o pictură ca strat protector împotriva luminii sau a altor factori externi, ceea ce asigură durabilitatea și rezistența culorilor pe o perioadă mai lungă de timp. Compoziția vernisului diferă în funcție de tipul de vopsea peste care se aplică.

 • Vernisul pentru picturi în ulei are în compoziția sa diferite rășini naturale sau sintetice, amestecate cu un solvent (terebentină).
 • Pentru vernisarea unei picturi realizate cu vopseluri și culori acrilice, se utilizează un produs cu o compoziție diferită de cea menționată anterior, mai exact un vernis cu emulsii de polimeri acrilici.

Vernisul are o consistență destul de ridicată, comparativ cu vopseaua, ceea ce îi oferă picturii acel strat de impermeabilitate împotriva umezelii și a grăsimilor ce se pot aduna în timp.

Rolul vernisului în pictură și cum se utilizează

Vernisul are două roluri importante în pictură:

 • Oferă protecție picturii împotriva prafului, funinginii sau a altor reziduuri care, în timp, pot afecta calitatea picturii. Atunci când o pictură este vernisată, toate reziduurile atmosferice se așează pe vernis, nu pe pictură, așa că, ștergând regulat vernisul, îndepărtăm murdăria fără să fie afectată în vreun fel lucrarea artistică.
 • Conferă strălucire picturii chiar și după uscarea vopselei când, de cele mai multe ori, pictura capătă un aspect mat din cauza că uleiul este absorbit de pânză. Vernisul conferă culorilor un efect lucios și strălucitor. În plus, vernisul nivelează suprafața picturii în ulei.

De asemenea, vernisarea este și o metodă pe care unii artiști o folosesc pentru intensificarea culorilor, după o perioadă mai lungă de timp, când culorile poate s-au mai estompat. Vernisul oferă un luciu uniform și face culorile mai vibrante.

Sfaturi pentru aplicarea vernisului

 • Cea mai importantă condiție pentru aplicarea corectă a vernisului este uscarea completă a culorilor, ceea ce poate să dureze chiar și 6 luni, în cazul picturilor în ulei (aceste tipuri de culori ulei se usucă prin oxidare). Așteptarea, în acest caz, este necesară - dacă procesul de oxidare nu are loc până în substraturi, pictura poate prezenta apoi fisuri. Așadar, acordă timpul necesar picturii să se usuce, pentru a evita alterarea vernisului (în cazul aplicării premature) sau a închiderii culorilor.
 • Folosește pensule speciale pentru vernisare, care au o lățime mai mare, de aproximativ 5-10 cm, și părul mai moale. De asemenea, optează pentru o pensulă de calitate superioară, care să nu își piardă firele de păr în timpul aplicării.
 • Înainte de aplicarea efectivă vernisului, este important să aerisești bine încăperea sau să efectuezi acest procedeu într-un spațiu bine ventilat, deoarece soluția are un miros puternic, penetrant, care poate cauza reacții alergice sau stări de rău. Poți folosi chiar și o mască de protecție, în special dacă aplici un vernis de tip spray.
 • De asemenea, în cazul în care aplici vernisul pe o pictură în ulei, curăță cu o cârpă suprafața tabloului pentru a îndepărta eventualele reziduuri.
 • Aplică numărul de straturi indicat în lista de instrucțiuni ale vernisului pe care ai ales să îl folosești. În general, se aplică între 1-3 straturi.

Tipuri de vernis

Atunci când alegi tipul de vernis pe care să îl folosești în practica ta artistică, este bine să ții cont întâi de scopul dorit - de protecție, de corectare, de revitalizare a culorilor, de redare a unui anumit efect estetic culorilor tabloului, sau toate la un loc. Astfel, ai la dispoziție mai multe categorii de vernisuri din care poți alege.

 • Vernisul tradițional (de finiș) îndeplinește atât rol de protecție, cât și de redare a strălucirii picturii.
 • Vernisul corector (de retouch) este, practic, vernisul tradițional amestecat cu dizolvant. Se aplică, de regulă, pe picturile care și-au pierdut strălucirea. Astfel, se redobândește profunzimea originală a culorilor.

Clasificare vernis în funcție de modul de aplicare

Vernis lichid

 • Acesta se aplică utilizând pensula de vernisare, iar tabloul se poziționează pe orizontală.
 • Se aplică între 1 și 3 straturi de vernis, cu un timp de așteptare între aplicări pentru a permite uscarea fiecărui strat în parte.
 • Îți recomandăm să închizi recipientul în care e vernisul între aplicări, pentru a evita evaporarea anumitor substanțe din compoziția acestuia.

Vernis spray

 • Acesta este o variantă ușor de utilizat, mai ales în cazul picturilor la care stratul de vopsea nu este uniform (cum sunt picturile realizate cu tehnica impasto) sau în cazul lucrărilor cu elemente în relief.
 • Poziționează lucrarea pe verticală pentru aplicarea vernisului de tip spray.
 • Agită foarte bine flaconul înainte de aplicare.
 • Aplică de la o distanță de câteva zeci de centimetri (vezi în instrucțiunile de pe ambalaj).

Alte clasificări ale vernisului

În funcție de tipul de finisare

 • Vernis mat
 • Vernis satin mat
 • Vernis lucios (glossy)

În funcție de tipul de vopseluri

 • Vernis pentru picturi în ulei
 • Vernis pentru picturi în acuarelă
 • Vernis pentru picturi în acrilic
 • Vernis universal

Descoperă întreaga gamă de vernisuri pe colorit.ro, de la branduri precum Sennelier, Montana, Royal Talens sau Rosa, și alege varianta care se potrivește cel mai bine nevoilor tale, tipului de pictură pe care îl practici și efectului pe care vrei să îl obții - mat, lucios, satinat.