Pictura in ulei pentru incepatori – tot ce trebuie sa stii

Pictura In Ulei Pentru Incepatori - Tot Ce Trebuie Sa Stii -
Pictura

Pictura in ulei este o tehnica de lucru care permite obtinerea unor efecte de transparenta, umbre, volum sau luminozitate. Aceasta se bazeaza pe suprapunerea straturilor de culoare.

Pentru a realiza o pictura in ulei vei avea nevoie de culori speciale, de diluant, pensule si alte cateva accesorii menite sa-ti faciliteze efortul artistic si sa te ajute sa obtii un rezultat cat mai reusit.

Daca ti-ai descoperit pasiunile artistice de curand, este momentul sa descoperi pictura in ulei pentru incepatori!

Cum a aparut pictura in ulei?

Tehnica picturii in ulei a fost folosita pentru prima data la realizarea picturilor budiste. Artistii din China si India au fost cei care au utilizat pictura in ulei in perioada secolelor V-VIII, tehnica devenind popuulara ceva mai tarziu, in secolul XV.

Exista insa si pareri potrivit carora pictura in ulei a patruns in Europa inca din Evul Mediu. Totusi, abia in prima jumatate a secolului XIX producatorii industriali au inceput sa ofere o varietate de vopsele potrivite pentru aceasta tehnica.

Care sunt avantajele picturii in ulei?

Daca ar fi sa definim intr-un mod simplu vopseaua pentru pictura in ulei, am putea spune ca aceasta este un amestec obtinut din trei ingrediente principale: pigmenti, lianti si diluanti. Pigmentul este cel care seteaza nuanta vopselei, in timp ce liantul, adica uleiul este un lichid care, alaturi de diluant, confera anumite proprietati pigmentului.

Componenta vopselelor de ulei ofera mai multe avantaje. Cele mai importante dintre ele sunt flexibilitatea si profunzimea culorii. Culorile in ulei pot fi aplicate in mai multe moduri, de la straturi subtiri diluate cu terebentina, pana la amestecuri de tip impasto (amestecuri mai dense si mai groase).

Deoarece se usuca lent, artistii au posibilitatea sa continue sa isi finiseze lucrarea intre timp.

Vopselele de culori permit pictorilor sa creeze tablouri bogate din punct de vedere cromatic, precum si o gama variata de tranzitii si nuante tonale. In plus, culorile in ulei nu isi modifica aspectul semnificativ dupa uscare, ceea ce permite creearea unor efecte opace si transparente, dar si a finisajelor mate sau lucioase.

Care sunt tipurile de ulei folosite pentru pictura?

Asa cum am mentionat in deschiderea articolului, uleiurile (in special cele extrase din in) au fost folosite inca din secolul XV pentru decorarea unor suprafete din materiale variate, cum ar fi piele, plastic, carton, panza sau hartie.

Cu ajutorul uleiurilor pentru pictura pot fi realizate picturi in straturi, peisaje, lucrari in tehnica glazurii sau in tehnica ”scumbling”.

Este important să știi că există mai multe tipuri de culori de ulei, fiecare având caracteristici distincte și fiind diferite din punct de vedere al utilizării lor. Iată care sunt principalele 4 tipuri de ulei pentru pictură:

  • Culori de ulei cu uscare rapida, care au transparenta cea mai mare si care confera lucrarii un luciu uniform;
  • Culori de ulei traditionale, care sunt foarte pigmentate si totodata foarte rezistente;
  • Culori de ulei solubile in apa, ce pot fi folosite fara probleme pentru cei care au sensibilitate la mirosurile puternice. Nu necesita utilizarea unor solventi speciali;
  • Culori de ulei sub forma de baton, recunoscute dupa consistenta lor cremoasa, sunt foarte rezistente la lumina si la alti factori externi.

Daca te fascineaza tehnica picturii in ulei, ai in vedere sa folosesti solventi de calitate, pentru a preveni ingalbenirea lucrarii. De asemenea, daca nu vrei sa obtii straturi de vopsea mult prea mate sau neuniforme, evita diluarea excesiva a pigmentilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.