Picturi celebre – Top 3 tablouri fascinante si povestile lor

Picturi Celebre - Top 3 Tablouri Fascinante Si Povestile Lor -
Pictura

Operele de arta celebre sunt admirate pentru valoarea lor estetica. Totusi, dincolo de reprezentarile din tablourile care au facut istorie in lumea artistilor plastici, se afla povestile fascinante ce au servit drept muze pentru crearea acestor picturi.

Ideile pe care se bazeaza operele cu titulaturi sonore, printre care Mona Lisa, “Tipatul” sau “Cina cea de taina”, au fost izvorate din intamplari, situatii sau trairi ale artistului.

In cele ce urmeaza iti vom dezvalui povestile a 3 dintre cele mai cunoscute tablouri ce pot fi admirate in marile muzee ale lumii.

Mona Lisa

Monalisa

Sursa foto: https://pixabay.com/photos/mona-lisa-painting-art-690203/

Mona Lisa si misteriosul zambet de pe chipul sau a fost, de fapt, un personaj real din viata lui Da Vinci. Lisa del Giocondo, pe numele sau adevarat facea parte dintr-o familie cu stare din Florenta. Potivit istorisirilor, Da Vinci a fost solicitat de catre membri acelei familii pentru a picta un tablou in cinstea nasterii lui Andrea, cel de-al doilea lor fiu.

Un alt detaliu absolut fascinant in legatura cu reprezentarea Mona Lisei este ca, potrivit cercetatorilor, privita la microscop, pictura dezvaluie un element interesant: se pare ca in ochii Mona Lisei pot fi observate litere si cifre minuscule, care ar face parte din codul lui Da Vinci.

Cina cea de Taina

Cina Cea De Taina

Sursa foto: https://ro.wikipedia.org/wiki/Fi%C8%99ier:Leonardo_da_Vinci_(1452-1519)_-_The_Last_Supper_(1495-1498).jpg

Cina cea de Taina, pictura care ii reprezinta pe Mantuitorul si pe cei 12 apostoli ai sai a fost executata la cererea Ducelui de Milano.  Tabloul a fost realizat in 1495, din dorinta principelui Ludovic Sforza. Pictura care avea sa devina mai tarziu o opera de arta foarte apreciata a fost finisata in aproximativ 3 ani.

Potrivit cercetatorilor, Leonardo da Vinci a avut dificultati in gasirea prototipurilor pentru Iisus si pentru Iuda, cel care urma sa il tradeze. Acesta si-a gasit, insa, inspiratia privind chipul unui tanar din corul bisericesc, care avea sa fie prototipul lui Iisus. Abia dupa 3 ani de cautari, Da Vinci a gasit si prototipul apostolului Iuda: un betiv care se plimba pe marginea unui canal de scurgere.

Fresca se afla acum in trapeza unei biserici din Milano.

Urletul

Urletul Pictura

Sursa foto: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:The_Scream.jpg

„Urletul” este denumirea unui tablou pictat de artistul expresionist Edvard Munch. Acesta a descris in jurnalul sau care a fost muza sa pentru realizarea acestei opere de arte. Iata ce scria acesta la data de 22 ianuarie 1892 in paginile jurnalului: “Într-o seară, mă plimbam pe o potecă – orașul era într-o parte, fiordul era de cealaltă. Mă simțeam obosit și bolnav. M-am oprit și am privit asupra fiordului – soarele era la apus iar norii prinseseră o culoare roșie, sângerie. Am avut atunci o senzație de parcă un urlet străpungea natura. Mi s-a părut chiar că aud acel țipăt. Apoi am pictat tabloul, făcând norii de parcă ar fi fost din sânge. Culoarea aceea parcă urlă. Așa a apărut Urletul”. (sursa: Wikipedia)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.