Totul despre Pensulele de Pictura partea 2

Componentele unei pensule: pamatuful, mansonul si manerul

Manerele pensulelor sunt confectionate de regula din lemn de mesteacan sau ramin. Primul este un copac al carui lemn este rezistent la frig si umiditate, fara crapaturi si noduri. Cel de-al doilea creste in China si in zonele umede ca Indonezia si Filipine, Vietman, etc. Acesta este un arbore din familia urticacea cu o tulpina lunga si fara noduri, extrem de rezistent, asemanator lemnului de mesteacan.

Tipuri de par si fibre sintetice folosite la fabricarea pensulelor pentru pictura

Sa incepem cu cel mai fin tip de par existent in ceea ce priveste elasticitatea, finetea, rezistenta si puterea de retinere a lichidelor, parul de jder Kolinsky si jder Kolinsy Tajmir.

Aceste doua mamifere traiesc in nordul Siberiei, jderii Tajmir avand originea in peninsula cu acelasi nume. Firul de par al acestor animale este lucios si are o diametrul maxim la jumatatea sa. Varful, care in limbajul productorilor de pensule se numeste “floarea”, este atat de fin incat nu poate fi vazut cu ochiul liber. Parul folosit la fabricarea pensulelor este obtinut din coada animalului, deoarece in aceasta zona se afla firele cele mai lungi. Parul de jder (nu si cel de zibelina care se mai numeste si jder rosu, care este nevastuica) este fara indoiala parul de cea mai buna calitate pentru fabricarea pensulelor pentru pictura. Pensulele cu pamatuf din par dejder kolinsky pot fi folosite atat la pictura in acuarele cat si la pictura in culori ulei sau acrilice. Acest par mai este folosit si in stoomatologie sau pentru pensulele cosmetce de buna calitate, pentru pictura pe unghii, in restaurare, ilustratie, etc. Acest par are o elastictate excelenta, formeaza un varf perfect, iar virtutea sa principala este aceea de a retine o cantitate foarte mare de lichid. Acest animal nu se reproduce in captivitate. In urma uciderii animalului blana acestuia este folosita la fabricarea hainelor, si a altor obiecte vestimentare. Producatorii de pensule pentru pictura folosesc doar parul de pe coada, parte a corpului care este respinsa de producatorii de imbracaminte, deci animalele nu sunt ucise pentru producerea pensulelor.

Continuand enumerarea diverselor tipuri de par folosite la confectionarea pensulelor pentru pictura ne vom referi in cele ce urmeaza la unul dintre cele dintai

tipuri de par folosite in acest scop: parul din urechea boului. Pentru acest tip de pensule este folosit doar parul din zona lobului urechii animalului intrucat doar acele fire intrunesc cele 5 calitati esentiale: lungime, elasticitate, nervuri, forma relativ conica si delicatetea suficienta a florii (varful firului). Pensulele cu par de bou sunt folosite la pictura in acuarele, culori ulei cu vascozitate scazuta, pentru decorarea obiectelor din piatra si zidarie sau din portelan. Bidinelele din par de bou sunt folosite pentru lacuirea pieselor de mobilier sau vernisarea tablourilor. Parul de bou se gaseste intr-o diversitate de 4 culori: alb, ce de regula este vopsit in blond, asemanator culorii parului de jder, maro deschis de provenienta europeana, care este cel mai bun tip de par de bou, parul de bou provenind din Asia sau America de Sud fiind prea gros. Urmeaza parul de culoare gri maroniu care este cel mai abundent dar cu o calitate inferioara. In cele din urma este parul de culoare neagra, cel cu elasticitatea cea mai scazuta, folosit pentru pensulele scolare.

1 thoughts on “Totul despre Pensulele de Pictura partea 2

  1. ColorIt » Blog Archive » Totul despre pensulele de pictura partea 1 says:

    […] vezi partea a 2-a vezi partea a 3-a vezi partea a 4-a vezi partea a 5-a […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.