Totul despre pensulele de pictura partea 1

Cuvantul pensula deriva din germanul“pinsel” si, conform Dictionarului Limbii Romane, este un “Instrument alcătuit dintr-un smoc de fire de păr sau de material plastic prinse într-o coadă de lemn sau de metal, care servește mai ales la întinderea vopselelor și a lacurilor pe o suprafață.”. Folosind insa o exprimare poetica as defini pensula ca un seismograf ce transpune pe suport sensibilitatea artistului, convertind inspiratia in arta. Marele pictor german Anselm Feuerbach (1829 – 1880) definea cele trei virtuti pe care un artist desavarsit trebuie sa le posede: ” O inima sensibila, ochi ageri, maini dibace …si cea mai buna pensula”. Pensula poate fi comparata cu pana pentru scriitor sau cu dalta pentru sculptor.

Istorie

Cel mai probabil prima pensula a fost creata acum aproximativ 25000 de ani, in Paleolitic, in timpul asa numitei culturi Magdaleniene. Cu ajutorul pensulelor “homo sapiens” realizau ceea ce noi numim azi picturi rupestre.

Evolutie

Sa facem acum un salt in timp si sa ne situam in societatea avansata a Egiptului Antic. In fiecare mormant al membrilor nobililor, fara a mai metiona cele ale faraonilor, peretii acestora erau decorati cu picturi, toate realizate cu pensule cu par de la animale, pensule foarte asemanatoare cu ele folosite si in ziua de azi. Desi nici un exemplar nu s-a pastrat pana in zilele noastre, muzeul Koestner din Hanovra expune o paleta de pictura cu o serie de orificii pentru introducerea diferitelor culori folosite de artistii egipteni. O alta cultura in care pensula a jucat un rol important este cea chineza. Atat in antichitate cat si in zilele noastre pensula chinezeasca a fost si este un adevarat martor al celor mai importante evenimente din viata publica a poporului chinez. China este un paradis al acuarelei. Nu odata l-am putut vedea la televizor pe Mao Tzedong, sau alti conducatori chinezi semnand legi sau conventii internationale cu o simpla pensula cu maner de bambus in timp ce “partenerii” lor foloseau un Montblanc sau un Parker din aur, fireste.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.