Ghid pentru incepatori: 5 pasi pe care sa ii urmezi in timp ce pictezi un tablou

Ghid Pentru Incepatori: 5 Pasi Pe Care Sa Ii Urmezi In Timp Ce Pictezi Un Tablou -

Ghid Pictura Incepatori
Sursa foto: http://willkempartschool.com
Pictura este arta de a transpune prin imagini, si nu prin cuvinte, ceea ce mintea reuseste sa reproduca si sa asocieze in momentul in care primeste informatii si imagini din mediul natural. Este modalitatea prin care poti sa dai frau liber imaginatiei si sa o interpretezi si valorifici in picturi, desene si schite.
Totusi, pentru a transpune cat mai clar si concis, desi arta niciodata nu este clara ci mai degraba ambigua, imaginea pe care vrei sa o defalchezi, este nevoie sa respecti urmatorii pasi:

  1. Studiaza imaginea de referinta

 Este important sa ai in vedere faptul ca orice pictura porneste de la o imagine de referinta, cu toate ca tu mizezi mai mult pe imaginatie. Sfatul nostru este, totusi, sa ai in vedere un “subiect” pe care vrei sa il transpui pe hartie. Uita de numele subiectilor (ex: cer, copac, nor, pasare) si priveste forma, culoarea, designul si valoarea acestora. Elimina detaliile si priveste formele si miscarile imaginilor. Vizualizeaza pictura in mintea ta si incearca sa stabilesti doua dimensiuni. Nu te grabi. Ia-ti timpul necesar pentru acest pas si priveste in profunziune fiecare imagine.

  1. Identifica formele si organizeaza compozitiile

 Dupa ce ai identificat formele imaginii de referinta, este necesar sa structurezi tabloul cu ajutorul acestor imagini interpretate, fara a transpune, initial, si detaliile. Intregul tablou ar trebui sa arate ca un puzzle format din forme si linii asemenea unei schite. Majoritatea pictorilor afirma ca schita este cheia unei compozitii reusite. Compozitia este, mai exact, pozitionarea si organizarea obiectelor in pictura, atat a formelor cat si a culorilor. Poti contura schita cu ajutorul unui creion grafic pentru desen, care are o mina subtire.

  1. Da valoare picturii

Dupa ce ai dat sens picturii, prin linii si forme, seteaza culorile de care are nevoie tabloul tau, incepand cu gradele de lumina si intuneric. Lucrati cu aproximativ cinci culori, de la cele mai intunecate la cele mai usoare. Poti alege culori acrilice, intrucat sunt practice si usor de folosit. Atentie, seteaza doar culorile de background. Tine minte ca cele reci creaza ideea de distanta, iar cele calde de apropiere,

  1. Coreleaza si blenduieste culorile intre ele

Evita pe cat se poate linii drepte, care delimiteaza perfect formele intre ele, in speciale cele care ocupa mult din tablou. Spre exemplu, delimitarea cerului de campie trebuie sa fie facut cu un degradeu usor. Vizualizeaza cu ochiul culo fundalul, fundalul secundar, planul central si prim-planul. Pe masura ce avansezi, este indicat sa accentuezi si detaliile si sa conturezi precis formele cu ajutorul unor pensule de pictura de buna calitate, care sa nu lase par in urma. Apeleaza la metode diferite si confera tensiune fiecarui compoztii. Foloseste diferite artificii pentru nori, tufisuri, campii si alte forme din tablou.

  1. Ofera rabdare fiecarei tehnici si pas

Termina pictura cu elemente pe care sa le transpui in profunzime. Verifica atat de la departare, cat si de la apropiere ceea ce iti transmite aceasta si asigura-te ca ai reusit sa transmiti cu ajutorul pensulei ceea ce ai dorit. Asteapta sa se usuce fiecare strat si nu grabi niciun pas. Unele picturi pot dura pana la cateva zile. Finiseaza fiecare element si descopera noi detalii.
Cine spune ca trebuie sa te nasti cu talent ca sa pictezi? Ei bine, cu invatarea unor tehnici, cu materialele de pictura potrivite si cu putina imaginatie poti reda intr-un mod sublim fiecare element si forma.
 
Surse informatii:

  1. https://www.thoughtco.com/steps-to-a-successful-painting-2578762

https://www.curspictura.ro/pictura-pentru-incepatori-constructia-tabloului/?tl_inbound=1&tl_target_all=1&tl_form_type=1&tl_period_type=2&tl_period_days=5

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.