Ghid de cumparare si de folosire a culorilor acrilice

Ghid De Cumparare Si De Folosire A Culorilor Acrilice -

Gid Cumparare Culori Acrilice
Sursa foto: www.pixabay.com
Fie ca esti un incepator, fie ca stii deja tainele picturii in culori acrilice, este foarte important sa stii cum sa dai sens fiecarei linii trasate, sa stii cum sa pui in evidenta o culoare sau cum sa iti indrumi imaginatia pe drumul construit de pensula pe care o tii in mana. Toate acestea sunt, bineinteles, invatate prin exercitiu si prin cunoasterea unor reguli de baza, dar esentiale pentru ca lucrarea sa fie o capodopera cu care sa te mandresti.
Pentru ca tot mai multe persoane vad culorile acrile o optiune fiabila cu lucrarea pe care tocmai o incep, mai jos sunt cateva informatii pretioase despre ceea ce ar trebui sa ai in vedere, atunci cand le alegi. Atunci cand cumperi culori acrilice, trebuie sa iei in considerare: calitatea, culoarea, rezistenta in timp, vascozitatea, tipul de flacon, timpul de uscare si, bineinteles, brandul.

  1. Calitatea

 Sunt doua tipuri de acuarele acrilice, in functie de experienta in domeniul artei plastice: pentru artisti si pentru studenti. Cele dedicate lucrarilor artistilor au o paleta de culori mult mai variata, o concentratie mult mai mare de pigment si un grad de rezistenta la lumina mult mai mare. In cazul culorilor acrilice pentru studenti, acestea sunt mai ieftine, paleta de culori este mult mai mica, iar pigmentul are o concentratie mai mica (este de o intensitate mai mica). (Diferenta dintre cele doua nu este legata de componentele acuarelelor???, ci de culoarea in sine si de consistenta acestora) – nu inteleg propozitia, nu spune nimic. In cazul primei categorii, culorile sunt mult mai vibrante, iar consistenta mult mai usoara, drept pentru care te ajuta sa le amesteci mai bine si sa aplici mai usor straturile de vopsea.
Diferentele intre culorile pt studenti si cele profesionale sunt:

  1. concentratia mai mare de pigmenti,
  2. folosirea unor pigmenti rari si, evident mai scumpi precum: cadmiu, cobalt
  3. Folosirea a 1 sau cel mult 2 pigmenti la realizarea unei culori astfel incat prin amestecul culorilor sa rezulte nuante cat mai curate (cu cat amesteci mai multi pigmenti, culorile tind sa vireze catre gri maroniu)

  1. Culoarea

 In cazul in care sunteti incepator in folosirea vopselelor acrilice, iti recomandam sa folosesti o paleta mai restransa de culori, incepand cu: alb (white), galben (lemon yellow), portocaliu (fluo orange), rosu (brilliant red), caramiziu (carmine), verde inchis (sap green), albastru (blue cyan), violet (violet), maro (van dyck brown) si negru (blue black). Ulterior, poti adapta paleta cu diferite nuante, de la diferiti producatori, intrucat este foarte probabil ca fiecare sa ofere diverse culori.

  1. Permanenta

 Permanenta sau rezistenta reprezinta capacitatea culorii de a ramane intacta la razele luminii. Cu alte cuvinte, culoarea produsului nu trebuie sa se estompeze in timp atunci cand pictura este expusa la lumina (atunci cand ia contact cu lumina). Trebuie sa stii ca, in comparatie cu cele pe baza de ulei sau apa, culorile acrilice sunt mai rezistente din acest punct de vedere.??? – culorile acrilice SUNT CULORI PE BAZA DE APA!

  1. Vascozitatea

Aceasta proprietate este strans legata de consistenta si grosimea culorii. Culorile acrilice putin mai solide sunt retinute de perii pensulelor, facilitand, in acest fel, amestecarea culorilor. Cele putin mai fluide au aceeasi concentratie de pigment, dar sunt mai degraba aproape de picturile in detaliu, de tehnica picturii cu acuarela si de lucrarile realizate cu pensula uscata. Bineinteles, aceasta alegere o faci si in urma preferintelor pe care le ai si de tehnica pe care o stapanesti.

  1. Timpul de uscare

 Un aspect foarte important atunci cand alegi culori acrilice este timpul de uscare. Chiar daca vospseaua acrilica se usuca foarte repede, trebuie sa fiti atenti ca aceasta sa nu se usuce pe pensula, inainte de aplicare. Daca nu gasiti o vopsea care sa satisfaca aceasta cerere, este recomandat sa achizitionati si un mediu de intarziere a procesului de uscare a vopselei.

  1. Branduri

 Ca in orice piata, calitatea produselor difera de la un brand la altul. Este indicat sa optezi pentru un brand recunoscut pentru produsele din aceasta categorie, dar, mai mult decat atat, alege un produs care are proprietati bune. Chiar daca preturile influenteaza foarte mult alegerea, trebuie sa tii cont si de calitatea si de rezultatele finale obtinute.
Verifica catalogul de vopsele acrilice de la Colorit si alege-le pe cele care se potrivesc cu lucrarea pe care tocmai te pregatesti sa o incepi si cu tehnica pe care o stapanesti.

This entry was posted in Fără categorie. Bookmark the permalink.

2 thoughts on “Ghid de cumparare si de folosire a culorilor acrilice

  1. Titi Baz says:

    Buna ziua
    Apreciez articolele de pe site-ul dumneavoastra. Va rog sa imi recomandati o vopsea acrylica care are specificatia ca “nu retine urma pensulei”.
    Va multumesc.

    • nicolae_s says:

      De obicei culorile mate nu lasa urme de pensule. Cautati deci atunci cand cumparati sa alegeti doar culori acrilice mate (pe fiecare tub este un patrat. Daca este plin, culoarea este mata).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.