Dictionar de termeni in pictura. Ghid informativ in arta plastica

Dictionar De Termeni In Pictura. Ghid Informativ In Arta Plastica -
Sursa foto: pixabay
Cu totii stim ce inseamna arta plastica, multi dintre noi stim sa pictam, dar cu toate acestea teoria ne da batai de cap. Pentru toti studentii care dau la arte plastice si pentru persoanele care vor sa cunoasca putin din tainele picturii, mai jos este un ghid cu o parte dintre conceptele si lucrurile pe care trebuie sa le stii.
Termenii necunoscuti pentru un pioner in arta plastica sunt mai multe, atat in ceea ce priveste materialele folosite, instrumentele de lucru cat si tehnici, mijloace si procedee artistice. Mai jos am incercat sa punctam cele mai importante si bazice notiuni.

Dictionar explicativ al materialelor specifice picturii

Pensula = este un instrument format din fire de par natural sau fabricate din material plastic si prinse intr-o coada de lemn sau de metal, care serveste la intinderea vopselelor si a lacurilor pe orice suprafata. Se gasesc in diferite dimensiuni si modele si diferite leveluri de calitate. Sfatul nostru, este sa alegi o pensula de pictat de buna calitate, astfel incat sa te bucuri o perioada lunga de timp de ea.
Acuarela = compozitie obtinuta pe baza de grasimi vegetale, miere si alte componente si se dilueaza cu apa. Se gasesc in mai multe tipuri si fiecare are specificatii diferite in ceea ce priveste modul de folosire.
Sevalet = suport pe care este fixata panza sau materialul pe care urmeaza sa pictezi.
Sasiu = cadru rigid pe care se monteaza panza, in timpul procesului de creatie, cadru ce urmeaza a fi inlocuit cu o rama, dupa finalizarea lucrarii.
Bineinteles, instrumentele sunt mai multe, in special in zona de tipuri de culori folosite. De la vopsele acrilice, vopsele de apa, vopsele in ulei, culori ebru si multe altele.

Dictionar explicativ al tehnicilor folosite in pictura

Valoratie = procedeu artistic prin care se reda iluzia de volum obiectelor si spatiului, prin efecte de tip lumina si umbra. Este rezultatul procedeului de imitare a clarobscurului prin diferite valori de alb-negru sau de redare a iluziei reliefului si volumului prin treceri usoare de la deschis la inchis.
 Clarobscurul = procedeu grafic si pictural prin care se redau volumele cu ajutorul efectelor de contraste puternice, prin distribuirea gradata a umbrei si luminii. De cele mai multe ori, pictura este monocroma.
Nuanta/tenta = amestecul de culori pentru a obtine nuanta dorita, fara a interveni cu efecte de umbra sau lumina asupra culorilor.
Crochiu = desen rapid realizat cu ajutorul liniilor trasate in creion, prin care se reda figuri, obiecte si peisaje – mai poate fi numita si schita.
Glasiu = culoare clara si transparenta care se aplica pe pictura, folosita pentru a se reda efectul clarobscurului – prin aceasta culoare se creeaza reflexii luminoase puternice.
Frotiu = strat subtire de vopsea opaca, aplicata neuniform, care lasa sa se vada in trasparenta firele panzei.
Ca si in cazul materialelor, termenii specifici tehnicilor si aplicarii culorilor sunt mult mai multi. Cu toate acestea, definitiile de mai sus te vor ajuta sa ai o perspectiva asupra artei plastice si chiar sa te ajute sa intelegi mai bine ce presupune arta plastica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.