Exista 11 culori de baza in linia de vopsele textile Procion MX. Toate celelalte sunt obtinute prin amestecul acestor 11 culori. Vopsitorii profesionisti au nevoie doar de culorile de baza.   [caption id="attachment_579" align="alignright" width="280"]tehnica de vopsirea Tie & Dye tehnica de vopsirea Tie & Dye[/caption]

Inmuierea materialului in soda de rufe

Prespalati materialul pentru a elimina orice forma de murdarie, grasimi sau apret.
  1. Inmuiati materialul intr-un amestec de 1 ceasca de soda de rufe la 4 l de apa timp de 20 deminute. Asigurati-va ca soda este dizolvata in totalitate. Purtand manusi, stoarceti materialul.
  2. Impachetati si legati materialul
  3. Intr-o ceasca cu apa de la robinet amestecati 2 sau mai multe lingurite cu vopsea. Aplicati vopseaua folosind un flacon din plastic cu aplicator, pensula sau burete. Intoarceti obiectul si repetati modelul pe partea opusa. Aplicati cate culori doriti, totusi evitati suprasaturatia.
  4. Intorduceti materialul intr-un sac din plastic si asteptati cel putin 12 ore (de preferat 24),
  5. Clatirea: purtand manusi, clatiti materialul vopsit prima data cu apa rece dupa care ridicati usor temperature apei. Dupa 3-4 clatiri, atunci cand apa devine aproape curata, pregatiti o inmuiere in sapun. Folositi 7-11 l de apa fierinte amestecata cu 2 lingurite de detergent neutru (synthrapol). Tesatura trebuie sa stea in aceasta baie timp de 5-10 minute. Clatiti de inca 3-4 ori cu apa calda.
Sfaturi privind impachetarea si legarea:
  • Intotdeauna impachetati pe o suprafata plata, curate.
  • Cand impachetati expuneti cat mai mult material posibil
  • Faceti cute mici in loc de cute mari
  • Folositi benzi elastic.
  • Strangeti bine
Pliere de tip acordeon, orizontala, diagonala sau verticala – pliati materialul in cute de 2,5 cm. sau mai mici si legati. Aceasta va crea linii paraleledaca aplicati vopseaua pe marginile cutelor. Pliere de tip spirala – cu materialul asezat pla, selectati un punct si rasuciti, creand o spirala in jurul acelui punct asemanatoare cochiliei unui melc. Aplicand vopseaua in dupa modelul unor felii de placinta veti realize un model in forma de spirala dupa desfacerea legaturilor. Cercuri – Alegeti un punct si ridicati materialul din acel puct realizand astfel un con. Legati in jurul conului. Aplicati vopseaua in benzi orizontale intre legaturi pentru a realize cercuri. Puncte – alegeti un punct si ridicati materialul, legati aproape de acel punct. Alegeti si alte puncte si legati. Aplicati vopseaua in acele puncte. Legatura va preveni imprastierea vopselei dincolo de benzile elastice.