Pictura in culori acrilice – 10 sfaturi utile pt incepatori

Pictura In Culori Acrilice - 10 Sfaturi Utile Pt Incepatori -

Culorile acrilice sunt culori extrem de versatile, cu o viteza mare de uscare. Acestea poti fi folosite direct din tub ca si culorile de ulei sau diluate cu apa sau alte medii de pictura si folosite ca si acuarelele. Iata cateva sfaturi utile ce va vor usura lucrul cu acrilice.

1. Mentineti culorile acrilice proaspete.
Deoarece acrilicele se usuca foarte repede, stoarceti din tub cate putina culoare. Daca folositi o paleta de pictura din plastic achizitionati recipient cu pulverizator si pulverizati apa regulat pete culori pentru a le mentine umede.

2. Stergeti pensulele
Cand pictati in culori acrilice tineti la indemana o bucata de servetel sau o laveta langa borcanul cu apa si faceti-va un obicei din a sterge pensulele dupa fiecare clatire. Aceasta previne scurgerea accidentala a picaturilor de apa pe feruneria pensulei si apoi pe pictura, patand-o.

3. Culori opace sau transparente
Daca sunt aplicate in strat gros, fie direct din tub sau adaugand foarte putina apa, sau daca sunt amestecate cu putin alb de titan, toate culorile acrilice pot fi opace. Daca se dilueaza, acestea pot fi folosite ca si acuarelele sau pot fi aplicate cu aerograful.

4. Laviurile cu acrilice fata de cele in acuarele
Cand culorile acrilice se usuca acestea devin permenente si, spre deosebire de acuarele, insolubile in apa, deci se poate picta peste acestea fara teama de a reactiva laviul uscat. Culorile din straturile urmatoare se vor amesteca optic cu cele de la inceput.

5. Suprapunerile de culoare
Daca doriti sa obtineti laviuri transparente, acestea ar trebui aplicate treptat in straturi subtiri pentru a permite culorilor de dedesubt sa se vada. Folositi pensula pentru a aplica culoarea cat mai subtire.

6. Fluidizeaza culorile fara a pierde din intensitatea culorilor
Pentru a dilua o culoare cu o pierdere minima din intensitate folositi in loc de apa un mediu de pictura fluid.

7. Amestecul culorilor
Deoarece acrilicele se usuca repde se impune o viteza mare de lucru daca doriti sa amestecati nuantele. Daca lucrati pe hartie umeziti-o pentru a mari timpul de lucru.

8. Mascarea
Banda adeziva din hartie se poate aplica pe suport si apoi elimina fara a deteriora stratul de culoare. Aceasta tehnica permite obtinerea unor margini drepte. Pentru o mascare corecta asigurati-va ca marginile benzii adezive sunt bine lipite si nu aplicati un strat prea gros de culoare peste marginile sale, altfel nu veti obtine o linie curata cand veti ridica banda de hartie.

9. Lichidul de mascare
Se poate folosi in tehnica picturii in culori acrilice la fel de bine ca si in tehnica acuarelei. Inainte de a picta peste suprafata mascata asigurati-va ca lichidul de mascare este complet uscat. Nu aplicati un strat prea gros de culoare peste suprafata mascata. Lichidul de mascare functioneaza pe hartie sau panza dar va recomand sa il incercati pe o bucata de suport inainte de a picta peste el. Aplicati acest lichid de mascare cu o pensula a care nu tineti prea mult si spalati-o imediat dupa folosire. Odata uscat acest lichid este imposibil de eliminat. Inmuiati pensula intr-un lichid de curatare pt pensule inainte de a inmuia pensula in lichidul de mascare pentru a usura curatarea sa.

10. Folosirea culorilor acrilice ca adeziv pentru decupaj
Culorile acrilice pot fi folosite ca adeziv pentru lipirea bucatilor de hartie in tehnica colajului.  Pur si simplu aplicati culoarea si apoi aplicati hartia.

2 thoughts on “Pictura in culori acrilice – 10 sfaturi utile pt incepatori

  1. vasile says:

    Se pot folosi la vopsit taparine pentru pescuit ? adica nu se dizolva in apa dupa o folosire de citeva ore ? .Multumesc.

  2. nicolae_s says:

    Orice obiect care va sta foarte mult timp in apa trebuie lacuit cu un lac rezistent la umezeala (lac de barci, lac bicomponent). Deci, raspunsul este: se pot folosi cu conditia ca acestea sa fie lacuite cu un lac rezistent la apa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.