Vermilion: de la mercur și sulf la pigmenți inofensivi

Vermilion: De La Mercur Și Sulf La Pigmenți Inofensivi -

Istoria minunatului roșu-portocaliu are câteva “nuanțe întunecate”. Culoarea a fost extrasă mult timp din cinabrul mineral foarte otrăvitor, care are un conținut ridicat atât de mercur, cât și de sulf. S-a învățat repede cum se face vermilion folosind aceste ingrediente. Cu toate acestea, abia la sfârșitul secolului al XIX-lea s-a găsit o alternativă considerabil mai puțin dăunătoare bazată pe cadmiu. În prezent, vermilionul este fabricat din pigmenți moderni, inofensivi și stabili.

Vermilion: de la mercur și sulf la pigmenți inofensivi

Necunoscând consecințele dăunătoare pentru sănătate, vermilionul a fost extras din mercur și cinabru bogat în sulf cu mult înainte de era comună. Romanii îl foloseau chiar și în ruj, ceea ce cu siguranță nu a făcut niciun bine sănătății doamnelor. Mineralul în sine este roșu intens și trebuie măcinat până la un pigment înainte de a putea fi folosit în vopsea. Cu cât măcinarea este mai fină, cu atât roșul este mai aprins. Pictorul din secolul al XV-lea Cennino Cennini scrie despre acest lucru în celebrul său „Manual de artizan”: „Dacă ar fi să îl macinați în fiecare zi timp de douăzeci de ani, pur și simplu ar deveni mai bun și mai perfect ”. Pentru pictorii stagiari din perioadele renascentiste și baroce, a fost, prin urmare, o muncă grea să obțină culoarea roșu-portocalie necesară din mineralul dur.

Oalele olandeze de vermilion

În general, este acceptat faptul că vermilionul putea fi produs sintetic deja în secolul al VIII-lea. Acest lucru se făcea prin încălzirea unui amestec de mercur și sulf într-o oală din lut sigilată. Acest lucru producea o sulfură de mercur roșu sau vermilion. Procesul de încălzire a fost o artă în sine, iar în secolele al XVII-lea și al XVIII-lea, „încălzitoarele vermiliene” olandeze calificate și-au câștigat o reputație internațională prin excelentele lor „vase cu vermilion”. Mercurul se extrăgea din minele de mercur, dintre care cea mai mare se găsește în continuare în apropierea orașului spaniol Almadén. De obicei acesta era extras de către prizonieri, mulți dintre aceștia cedând în puțurile minei la vaporii de mercur fatali.

Varianta de încredere

La sfârșitul secolului al XIX-lea, vermilionul original a fost înlocuit de pigmentul de cadmiu roșu, care, pe lângă faptul că este mai bun pentru sănătate, este și mai durabil. Vermilionul cu mercur și-ar pierde din timp intensitatea culorii datorită modificărilor chimice. Cercetări recente au arătat că acest lucru are loc în două faze sub influența clorurii prezente în aer. În primul rând, cantități foarte mici de clorură combinate cu lumină pentru a produce globule de mercur metalic (pur) care sunt vizibile pe pictură ca pete negre. Acest mercur reacționează apoi cu clorura rămasă, rezultând negru în alb. Acest lucru face ca straturile vechi de vermilion să schimbe culoarea și să prezinte pete albe și negre. Mai mult decât atât, nu se puteau amesteca cu pigmenții de plumb și de cupru de atunci, cum ar fi alb de plumb, galben crom și verdigris. Datorită eforturilor de protejare a comerțului (care era foarte profitabil) cu scumpul vermilion de mercur, a durat destul de mult timp pentru a intra pe piață pigmentul de cadmiu de culoare practic identică. Deoarece cadmiul este, de asemenea, dăunător sănătății și mediului, deși într-un grad mai mic, în zilele noastre culoarea vermilion este produsă pe baza unor pigmenți inofensivi și stabili.

Bătălia dintre balaur și elefant

În alchimie mercurul (1 litru cântărește 13,6 kilograme) și sulful (un ingredient al prafului de pușcă) erau simbolizate de elefant și, respectiv, de dragon. Într-un mit vechi, originile vermilionului sunt descrise după cum urmează:

‘Dragonul, mereu însetat de sângele elefantului, își înfășoară coada în jurul picioarelor elefantului. Elefantul scapă de acest lucru folosindu-și trunchiul, dar balaurul îl mușcă imediat de ochi și trompă și suge tot sângele elefantului. Elefantul slăbește rapid și, în cele din urmă, se prăbușește, zdrobind ocazional balaurul sub greutatea sa. ‘

Știai că …?

Cuvântul vermilion derivă din latinescul „vermiculus” sau „vierme mic”. Se referă probabil la o creatură asemănătoare cu viermii care produc un colorant roșu-vermilion. În limba germană se folosește cuvântul „Zinober”, care se referă direct la cinabru, care la rândul său provine din grecescul „kinnabari”, adică vermilion.

Colorit.ro vă oferă o culori pentru pictură de cea mai bună calitate de la cei mai renumiti producatori de materiale pentru pictură. Alege din gamele de culori acriliceculori uleiacuareletempera sau guase disponibile in oferta noastră.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.