Aspalthum: „și când a auzit din ce era făcut maroul sau, a oferit tuturor tuburilor sale de această culoare o înmormântare decentă”

Aspalthum: „Și Când A Auzit Din Ce Era Făcut Maroul Sau, A Oferit Tuturor Tuburilor Sale De Această Culoare O Înmormântare Decentă” -

Asfaltul, denumit și bitum, este un exemplu tipic de culoare a cărei denumire istorică a rămas, dar care – din fericire – nu a mai fost făcută din asfalt adevărat de mult timp. Istoria acestei culori este oarecum sinistră. Până la începutul secolului al XX-lea o modalitate de a obține pigmentul negru maroniu a fost prin măcinarea mumiilor egiptene. Abia la începutul secolului al XX-lea s-a dezvoltat o alternativă, iar mumiile și asfaltul natural au cedat locul unui negru maroniu bazat pe pigmenți moderni și extrem de fiabili.

„și când a auzit din ce era făcut maroul sau, a oferit tuturor tuburilor sale de această culoare o înmormântare decentă”

Originile culorii se află în Egiptul antic, unde asfaltul era unul dintre materialele folosite pentru mumificarea morților. Cuvântul mumie este derivat din cuvântul arab „mumya”, care înseamnă literalmente bitum. Pentru a păstra corpurile pentru eternitate, acestea erau înfășurate în pături de in îmbibate în asfalt natural. Asfaltul pătrundea în carne și oase, colora totul în maro și asigura o conservare excelentă. Mumii de faraoni și alte persoane de rang înalt erau îngropate în morminte, în timp ce cele ale oamenilor obișnuiți și ale animalelor sacre, cum ar fi pisicile și maimuțele, au dispărut în peșteri sau în nisipul fierbinte al deșertului. Nu se știe cine a venit cu ideea, dar din secolul al XVII-lea aceste mumii au fost dezgropate și exportate în Europa pe scară largă. Aici au fost măcinate în mari „mori de mumii” pentru a produce o pulbere care a fost folosită atât în ​​vopsea, cât și în medicină.

„Răzbunarea mumiilor”

Nu toată lumea era familiarizată cu originile acestei pulberi negre maronii extraordinare. Povestea spune că un artist din secolul al XIX-lea a fost atât de supărat când a aflat că vopseaua lui era făcută din cadavre, încât a îngropat tuburile de vopsea în grădină pentru a le oferi o înmormântare „demnă”. Până la sfârșitul secolului al XIX-lea aprovizionarea cu mumii egiptene era atât de extinsă încât serveau drept combustibil pentru trenurile cu aburi. Mai mult, în America benzile au fost folosite ca ingredient în industria hârtiei, dar nu pentru mult timp. O epidemie de holeră a izbucnit printre acei oameni care au intrat în contact cu ziarul, astfel epidemia a fost atribuită „răzbunării mumiilor”.

Ucigaș de pictură

Asfaltul este o substanță asemănătoare smolii care rămâne după evaporarea elementelor volatile ale petrolului care a ieșit la suprafață. Există, de exemplu, mai multe locuri în lume în care există lacuri de asfalt. Cel mai mare lac este situat pe Trinidad și este încă o sursă de bitum natural. În Orientul Mijlociu, asfaltul a fost extras în principal din Marea Roșie, unde a ajuns în formă solidificată după ce s-a infiltrat prin fisuri și izvoare termale. Pe lângă mumii solide, acest asfalt natural a fost folosit și pentru prepararea vopselei cu ulei. Uleiul de in ar fi încălzit, după care asfaltul a fost dizolvat în acesta. Asfaltul ar trebui deci considerat ca un colorant (pigmenții aplicați în vopseaua cu ulei nu se pot dizolva în ulei), cu toate proprietățile sale negative. Coloranții au tendința de a “sângera”; culoarea pătrunde în alte straturi de vopsea sau se răspândește accidental în zona înconjurătoare, atunci când straturile de vopsea sunt uscate. Dar asfaltul face mult mai mult! Aceasta face ca pelicula de vopsea să se încrețească și să se contracte până când se micșprează. Mai mult, asfaltul împiedică vopseaua să se usuce pe tot parcursul, ceea ce poate crea probleme atunci când temperaturile cresc. Pe scurt, un dezastru pentru fiecare pictură în culori de ulei.

Pigmenți fiabili

Prin urmare, nu este de mirare că s-au căutat alternative in cele din urmă. Mumiile măcinate și asfaltul natural erau încă folosite pentru fabricarea vopselelor în ulei până la începutul secolului al XX-lea, dar de atunci au dispărut din gama de vopsele ale artiștilor. Culoarea Asfalt din gama de vopsele in ulei Rembrandt este realizată de generații pe baza unor pigmenți moderni și foarte fiabili.

Aspalthum: „Și Când A Auzit Din Ce Era Făcut Maroul Sau, A Oferit Tuturor Tuburilor Sale De Această Culoare O Înmormântare Decentă” -
Culori in ulei Rembrandt Bitum

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.