Ultramarin: aurul albastru

Ultramarin: Aurul Albastru -

Ultramarinul este o culoare care a atras imaginația oamenilor încă din Evul Mediu timpuriu. În zilele noastre este imposibil să ne imaginăm paleta de culori fără acest albastru intens cu rezistența sa excelentă la lumină. Cu toate acestea, până în 1828 era disponibilă doar varianta naturală. O afacere scumpă, cu atât mai mult cu cât acest pigment costata mai mult decât aurul pur.

Ultramarin: aurul albastru

Inițial culoarea ultramarin se obținea din piatra semiprețioasă Lapis Lazuli, literalmente „piatră” (latină) și „albastră” (persană). Un proces extraordinar de laborios și scump, prin care pietrele erau măcinate manual și toate impuritățile erau îndepărtate. Lapis Lazuli de cea mai bună calitate a fost exploatat în mod tradițional în Afganistan, unde Ultramarinul era deja folosit în picturi murale din secolele VI și VII.

Pigment scump

La începutul secolului al XIII-lea a fost dezvoltată o metodă care a permis obținerea unui pigment și mai pur din piatră. Aceasta a dus la o scădere considerabilă a profitului pentru aceasta piatră și la o creștere fără precedent a prețului, care chiar a depășit-o pe cea a aurului pur. Cu toate acestea, artiștii erau atât de impresionați de intensitatea culorilor și de rezistența la lumină, încât cererea a continuat să crească în Europa de Vest, care încă din secolul al XIV-lea a inceput sa ceară cantități din ce în ce mai mari de Lapis Lazuli de peste mari si tari. Și acesta este de fapt modul în care Ultramarine și-a derivat numele, „ultra marum”, latină pentru „dincolo de mare”. Cu toate acestea, datorită prețului ridicat, pigmentul nu a făcut parte din gama standard de culori a artiștilor. Mai mult, știm că artiști precum maeștrii olandezi din secolul al XVII-lea au taxat clienții pentru costul suplimentar al culorii Ultramarin.

Proprietăți

Ultramarin este un pigment albastru cu „urme de roșu”. Amestecat cu nuanțe de roșu acesta oferă numeroase posibilități pentru a crea nuanțe surprinzătoare de violet. În plus, Ultramarine este adesea folosit ca strat transparent în tehnica glazurarii. Dacă se aplică subțire pe un pământ alb sau prin amestecarea acestuia cu puțină vopsea albă, se creează culoarea albastră caracteristică, intensă, limpede.

Aceasta nuanta se regaseste in culorile de ulei sau in acuarelele Van Gogh de la Royal Talens.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.