Indian Yellow: un mister nerezolvat

Indian Yellow: Un Mister Nerezolvat -

Multă vreme, s-a crezut că galbenul indian provenea din urina vacilor indiene. Dar misterul care înconjoară originile acestui minunat pigment galben auriu este încă nerezolvat. De ani de zile artiștii folosesc alternative sintetice de culoare identică cu omologul lor natural.

Indian Yellow: un mister nerezolvat

Nu este exact când a fost introdus pentru prima dată galbenul indian în Europa. Se știe totuși că între secolele al XV-lea și al XVIII-lea au fost importate în Europa mingi maro, destul de înțepătoare, din Asia. Odată deschise, dezvăluiau o minunată pulbere galbenă caldă. Prin măcinarea și amestecarea bilelor cu un liant precum oul, uleiul sau guma arabică, a fost produsă vopseaua galbenă aurie, transparentă. Originile pigmentului se află undeva în Persia, China sau India. Dar, în ceea ce privește originile exacte, există multe povești sălbatice.

Urina de la vaci și pietre la rinichi

Cea mai remarcabilă poveste este că pigmentul a fost extras din urina vacilor indiene. În statul Bihar din nord-est, vacile de acolo ar fi trebuit să fie hrănite doar cu frunzele tinere ale mangoului. Acesta a fost cel care a colorat urina galben strălucitor. Urina a fost colectată și apoi evaporată, după care pigmentul rămas a fost frământat în bile. Deoarece nu s-a excretat tot pigmentul, animalele au dezvoltat calculi renali mari, ceea ce a făcut ca urina să treacă foarte dureroasă. Acest lucru a condus adesea la lovirea și răsturnarea găleților pline de urina colectată, astfel încât au fost introduse măsuri riguroase, cum ar fi suspendarea animalelor cu curele de piele. S-a susținut chiar că vacile urinau doar atunci când erau masate în zona genitală. Datorită statutului sfânt al vacii, această producție a fost interzisă în 1908.

Culoarea galben indian se gaseste in culori de ulei sau acuarele precum Van Gogh sau Rembrandt de la Royal Talens.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.