Top 10 recomandari pentru tehnica picturii in ulei

Top 10 Recomandari Pentru Tehnica Picturii In Ulei -

Pictura In Ulei

Sursa foto: Pixabay

Pictura in ulei este o tehnica destul de veche, initiata de vechii artisti acum sute de ani, si continua sa fie populara printre maestrii pensulei. Pentru ca este versatila, culorile sunt de o calitate buna, iar munca este rasplatita printr-o capodopera artistica de mare exceptie, pictura in ulei se asaza la masa multor pictori.

Recomandari generale pentru incepatorii in tehnica pictatului in ulei

  • Incepe cu picturi mici. Lucrarile mai mici si mai simple va ofera sansa de a experimenta aceasta tehnica fara a investi mult timp si mult produs. Poti incepe pe panze de 20×25 sau panouri din panza sau chiar pe hartie.

 

  • Alege un spatiu aerisit pentru a pastra materialele pentru pictura: acuarelele pentru pictura in ulei, panzele, pensulele. Poti folosi spatiul chiar si pentru a depozita lucrarile. Spatiile aerisite vor mentine consistenta acuarelelor si, in acelasi timp, va ajuta pictura sa se usuce eficient.

 

  • Cumpara pensule si vopsele pentru tehnica uleiului de inalta calitate. Cu cat acestea sunt mai profesionale, cu atat lucrarea arata mai bine si este mai durabila in timp. Spre exemplu, acuarelele de o mai buna calitate au un pigment mult mai intens si mai usor de aplicat pe panza sau hartie. In privinta instrumentelor de aplicare a vopselei, poti folosi pensule cu par sintetic, special concepute pentru aceasta tehnica sau chiar cele din par natural (cele mai frecvent utilizate sunt pensulele din par de porc). Poti incepe cu 3 tipuri de pensule, de diferite marimi si fabricate din diferite materiale, pana cand te obisnuiesti cu un singur tip.

 

  • Pictura in ulei se poate realiza pe mai multe tipuri de suprafete. De la panza, hartie, lemn, poti folosi orice tip de suprafata. Este foarte important sa aplici pe suprafata un strat de grund numit gesso, care favorizeaza aderenta culorilor si ofera o acoperire mai buna.

 

  • Invata paleta de culori si cum se amesteca acestea. Este foarte important sa stii care sunt culorile primare, culorile secundare, culorile tertiare, care cu care pot fi amestecate, contrastate sau estompate. Aceste cunostinte te vor ajuta sa ai o viziune mult mai clara asupra efectelor pe care le pot avea combinatiile de culori si de asemenea asupra modului cum poti lucra cu acuarelele. Poti incepe prin a vizualiza roata culorilor.

 

  • Utilizeaza o paleta limitata de culori. Nu este necesar sa utilizezi, la inceput, toate culorile din setul de acuarele. Incepe cu o pictura monocrama, estompata de diferite nuante ale culorii de baza, prin adaugare de alb si negru. Acest lucru iti va permite sa iti dobandesti simtul artei in ulei si sa ai mai mult control asupra vopselei.

 

  • Stabileste compozitia picturii si valorile cu o schita primara in ulei. Mai exact, aplica un strat subtire de ulei de in sau terebentina si culoare, dupa care puteti aplica straturi ulterioare de vopsea. Este recomandat acest pas, pentru a eficientiza procesul de uscare a panzei.

 

  • Vopsea groasa peste subtire, concentratie de ulei grasa peste slaba si uscare lenta peste uscare rapida. Asta inseamna folosirea unei vopsele mai subtiri si mai putin ulei in primele straturi, urmand ca ulterior sa completezi cu straturi mai groase de vopsea si un continut mai mare de ulei. Acest lucru te va ajuta si in procesul de uscare (cel mai bun ulei, care se usuca mai repede decat altele, este uleiul din seminte de in).

 

  • Curata pensulele intre culori cu apa si sapun, dupa ce termini cu ele. Pictura in ulei poate deveni putin dezordonata. Tine prosoape de hartie si carpe la indemana, pentru a sterge excesul de vopsea si terebentina de pe pensule. Foloseste doua recipiente – unul pentru terebentina pentru curartarea pensulelor de culoare si una cu terebentina care se amesteca cu vopseaua.

 

  • Dupa fiecare lucrare, curata bine materialele si elimina consumabilele. Intrucat vopselele si mediile de vopsea sunt toxice, pastrateaza-le la distanta de copii si animale de companie.

Tehnica picturii in ulei se arata a fi o arta destul de migaloasa, dar cu rezultate de exceptie. Atunci cand initiezi o astfel de lucrare, tine cont de fiecare detaliu inscriptionat pe instrumente si de sfaturile de mai sus. Cu cat stapanesti mai bine aceasta tehnica, cu atat lucrarile tale vor fi adevarate capodopere de arta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.