Desenul in creion: Sfaturi utile pentru un desen reusit

Desenul In Creion: Sfaturi Utile Pentru Un Desen Reusit -
Desenul In Creion: Sfaturi Utile Pentru Un Desen Reusit -

Imbunatatirea abilitatilor tale la desen nu inseamna doar sa ai cele mai bune instrumente si materiale. De asemenea, este vorba si de acele know-how-uri de artisti aflati deja pe meleagurile desenului, de ceva timp. Pentru ca fiecare arta are nevoie de timp, experienta si multa practica, mai jos sunt cateva dintre “lucrurile” pe care trebuie sa le ai in trusa de desen.

Da startul cu linii usoare

Incepe fiecare desen cu o schita, mai exact cu un contur de baza. Prin crearea unui contur, poti avea mai multa precizie asupra desenului pe care il incepi si poti sterge mai usor micile greseli pe care le faci. Recomandarea noastra este sa faci un contur din culori deschise. Daca tragi linii groase si de o culoare inchisa, iti va fi greu sa le stergi, fara a strica structura de baza sau a distruge hartia. Poti folosi creioane de schita si desen cu mina din grafit sau carbune ori poti utiliza creioane colorate sau chiar creioane mecanice. Este important sa le folosesti fara a efectua vreo presiune, astfel incat sa lasi in urma linii de baza fine.

Pastreaza un contact vizual cu desenul de referinta

Atunci cand incepi un desen, este indicat sa ai o poza/peisaj de referinta, mai ales daca esti la inceput. “Consulta” referinta cat mai des, astfel incat sa o reproduci cu mai multa acuratete. Totodata, este indicat sa iti folosesti propria imaginatia, incat desenul sa prinda un contur natural, proportii corecte si linii cat mai fine. Este ca si cum ai prinde o minge in zbor – continui sa urmaresti mingea pana cand se incadreaza in mana ta si o prinzi. Pastreaza, permanent, un contact vizual cu desenul, estimeaza cat mai corect directia si viteza mainii, astfel incat sa prinzi cele mai frumoase contururi.

Faturi Utile Pentru Un Desen Reusit

Stai departe de murdarie

Pentru ca este foarte probabil ca desenul sa fie plin de grafit, in timp ce iti misti mana sau cand creezi umbrele, cel mai indicat este sa folosesti o hatie suplimentara, pe care sa o asezi sub desen. Ca o mica recomandare, este bine sa incepi procesul de umbrire din partea dreapta a desenului daca esti stangaci sau din partea stanga daca esti dreptaci. Acest lucru va reduce la minimum “improscarea” desenului.

Adauga treptat valori usoare

O tehnica destul de folosita de graficieni este adaugarea continua de straturi usoare, in schimbul a celei de accentuare a contururilor dintr-o simpla apasare.

Transpune realul in desenul tau

Foloseste un tampon din bumbac, o tesatura sau vata pentru a amesteca liniile facute din creioane colorate. Amestecarea va imbina liniile si va crea noi tonuri si nuante, mult mai naturale. Este foarte important sa folosesti creioane colorate de buna calitate, care au o consistenta cat mai usoare si o culoare cat mai intensa. Noi le recomandam pe cele de la Derwent, Faber Castel, Cretacolor si altele din portofoliul nostru, care se preteaza desenelor in creion profesionale.

Graba strica treaba

Nu fi suparat daca desenul nu iese asa cum ti-ai propus, dupa primul contur. Ai rabdare si, in timp, capata cat mai multa experienta, astfel incat desenul sa se imbunatateasca, intr-un mod cat mai natural. Unele desene pot dura cateva minute, cateva ore, iar altele ar putea dura chiar ani. Toate acestea depind de practica. Deseneaza in fiecare zi. Deseneaza tot ceea ce iti place si bucura-te de aceasta arta.

Ai incredere!

Capata incredere in tot ceea ce iti propui sa faci si considera fiecare sfat si lectie invatata ca un pas inainte spre drumul catre o arta de succes. Nu renunta dupa prima greseala facuta. Poti face greseli, chiar si cand ai mai multa experienta. Cel mai mult conteaza sa iti definesti un stil, o tehnica si sa progresezi, zi de zi. Si tine minte ca increderea in sine ajuta mai mult decat orice tutorial.

Colorit este unic importator al creioanelor elvetiene Caran d’Ache, recunoscute ca fiind cele mai bune creioane din lume.

https://www.carandache.com/ch/en/

Sursa foto: Pixabay

This entry was posted in Desen and tagged .

1 thoughts on “Desenul in creion: Sfaturi utile pentru un desen reusit

  1. Recomandari pentru desenul in creion. Exercitii simple pentru incepatori ~ Colorit says:

    […] Desenul in creion este poate cea mai grea tehnica, tinand cont ca precizia si atentia la detalii este la un alt nivel. Poti citi si articollul despre sfaturi pentru arta desenului in creion. […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.