Tipuri de sevalete si detaliile care le diferentiaza

Tipuri De Sevalete Si Detaliile Care Le Diferentiaza -

Orice persoana pasionata de pictura isi doreste sa dispuna de cele mai bune instrumente pentru ca actul creativ sa fie incununat de succes. Unul dintre materialele esentiale in munca unui pictor este sevaletul sau suportul pe care se realizeaza pictura. Cum alegerea celui mai potrivit model de sevalet ii poate pune in incurcatura pe pictorii amatori, am realizat o clasificare a lor pentru a fi mai usor de diferentiat.

Sevalete de atelier

Dupa cum o sugereaza si denumirea, sevaletele de atelier sunt recomandate artistilor cu ateliere de mici dimensiuni. Astfel de sevalete sunt avantajoase deoarece ocupa putin spatiu si pot fi pliate cu usurinta. De regula, cadrul port panza este mobil pe inaltime si are un unghi reglabil. Ca mai toate tipurile de sevalete, cele de atelier sunt confectionate din lemn tratat pentru prevenirea deformarilor, a crapaturilor, dar si pentru o curatare usoara a petelor de vopsea.

Sevalete de studio

Sunt indicate pentru pictura in ateliere profesionale. Majoritatea modelelor sunt prevazute cu sertare de dimensiuni generoase pentru depozitarea materialelor si a instrumentelor pentru pictura. La fel ca la cele de atelier, suportul port panza este mobil pe inaltime si are un unghi reglabil.

Sevalete duble

Au un design deosebit si sunt potrivite pentru pictura in atelier. Aceste sevalete se pot utiliza fie pentru a fixa doua panze in acelasi timp (pentru a face posibil lucrul a doi pictori simultan), fie pentru a sustine panze cu dimensiuni mari.

Sevalete duble pentru copii

Aceste modele sunt echipate pe o parte cu o planseta alba pe care se poate scrie cu markerul, iar pe cealalta parte, cu o tabla de scris. Un sevalet pentru copii dublu are, de regula, o greutate redusa, in ciuda faptului ca pare voluminos, si este usor de asamblat. Unele modele sunt prevazute cu rafturi pentru pastrarea materialelor de pictura vs. desen si/sau cu suport pentru pahar, pensule si culori.

Sevalete multifunctionale

Sunt denumite asa deoarece sunt cele mai versatile modele de sevalete. Acestea permit fixarea cadrului port panza in orice pozitie, de la vertical la orizontal. Mai exact, cadrul lor este mobil pe plan vertical, iar unghiul acestuia poate fi modificat, adica asezat in pozitie orizontala pentru pictura in acuarela. Unele modele dispun de compartimente generoase pentru depozitarea culorilor si a celorlalte materiale pentru pictura. Un alt atu al acestor sevalete este dat de faptul ca sunt stabile si adaptate oricarei tehnici de pictura.

Sevalete pentru expozitie

Pot fi folosite pentru pictura, dar ele au fost concepute pentru expunerea tablourilor in sali de expozitie, galerii de arta, muzee, magazine, restaurante etc. Exista unele caracteristici care se regasesc la sevaletele de acest tip: sunt prevazute cu un raft care se poate cobori sau urca, inclinare reglabila si posibilitatea de pliere, astfel incat sa ocupe putin loc atunci cand nu sunt utilizate.

Sursa foto: www.pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.