Tehnica auririi – sfaturi si ghid de aplicare

Tehnica Auririi - Sfaturi Si Ghid De Aplicare -

Tehnica Auririi

sursa: www.pinterest.com

Fie ca vorbim despre aurirea sau argintarea unor obiecte decorative, fie ca vorbim despre aplicarea foitei de aur in cazul icoanelor sau altor lucrari, trebuie sa stii ca poleirea este un procedeu minutios. Succesul acestui procedeu depinde foarte mult de reguli respectate cu strictete, dar si de calitatea produselor folosite.
Cum trebuie sa arate, pas cu pas, aceasta desfasurare a tehnicii si cum poti obtine o lucrarea fara cusur, afli din regulile de mai jos.

Ghid de aplicare cu succes a poleirii

Aparent banala, procedura de imbracare cu aur a obiectelor are destul de multe reguli pentru fiecare pas in parte.

  1. Pregatirea mediului de lucru, materialelor si pregatirea ta cu multa rabdare

Atunci cand incepi a lucra cu diverse materiale care in mod cert vor ajunge sa fie “imprastiate” peste tot, indicat este sa protejezi suprafata din jur (masa, pardosea) cu ajutorul unei panze absorbante sau a unui ziar.
In cazul in care nu vrei sa aplici “aurul/argintul” pe toata suprafata obiectului ce urmeaza a fi poleit, poti acoperi cu o banda adeziva suprafatele ce vor ramane libere. Pregateste materialele de lucru (adezivul, foitele sau pulberea de aur, pensulele, cutitul pentru foita, bolosul etc.) si inarmeaza-te cu multe rabdare pentru ca tehnica necesita cateva ore.

  1. Curatarea obiectului ce urmeaza fi decorat si aplicarea bolosului

 Este foarte important sa te asiguri ca suprafata obiectului ce urmeaza a fi decorat sa fie perfect curata, lipsita de orice particula de praf sau urma de grasime. Tocmai de aceea trebuie sa o degresezi si sa o cureti cu ajutorul unei solutii degresatoare sau, in unele cazuri, spirt.
In cadrul acestui pas trebuie sa aplici si primul strat de bolos*. Se aplica un strat fin, uniform cu ajutorul unei pensule moale. Se asteapta pana cand bolosul se usuca complet si apoi se aplica cel de-al doilea strat. In medie, se asteapta aproximativ o ora dupa fiecare strat aplicat. Dupa cel de-al treilea strat de bolos aplicat, se efectueaza lustruirea cu ajutorul unei bucate de material dur cu care sa indepartezi imperfectiunile ce ar putea afecta poleirea (poti folosi hartie abraziva).
**Bolosul este o baza folosita inainte de a aplica tehnica poleirii. Aceasta vine in doua culori: galben si rosu. Culorile influenteaza tonul poleirii, intrucat se infiltreaza in foita sau solutie aplicata. Astfel, rosul ofera reflexii rosiatice si galben ofera luminozitate. Principalul rol al acestui produs este acela de a izola si de a reduce considerabil gradul de absorbtie al suprafetei ce urmeaza a fi poleite.
Alternativ, poti folosi si culori acrilice. Au rolul de a izola, dar si de a reduce absorbtia suprafetei.

  1. Aplicarea adezivului

Adezivul pentru aplicarea foitei de aur este mixtion si ajuta la aderarea substantei aurite pe obiectul de decorat. Timpul de uscare a mixtionului variaza, in functie de produsul ales si de componentele din solutie, dar si de grosimea stratului aplicat. Trebuie sa stii ca sunt unele adezive care se usca intre 3 si 12 ore (mixtion pe baza de ulei sicativat si cel pe baza de ulei de in). Se aplica mixtionul cu ajutorul unei pensule moi si nu foarte dense. Pentru a trece la aurirea propriuzisa, trebuie sa te asiguri ca suprafata este perfect uscata.

  1. Poleirea obiectelor de decor si finisarea

In functie de tehnica aleasa, pentru ca sunt mai multe tehnici, poleirea poate fi diferita. Spre exemplu, foita de aur cu transfer se desprinde tot timpul cu ajutorului unui cutit, care se trece sub ea si se aseaza pe perinita sau pe o pensula speciala, lata, din par natural. Foita de aur se poate indeparta si direct cu degetele. In cazul foitei fara transfer, se aplica usor cu ajutorul unei pensule late din par natural, care sa permita electrizarea intre cele doua medii.
Poleirea ofera obiectelor de decor o nota aparte, care exprima eleganta, luxul si bogatia artei platisce. Dintr-un simplu obiect din lemn poti transforma o adevarata capodopera care transmite emotii vizuale si senzoriale. Descopera gama de produse pentru tehnica poleirii de la Colorit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.