Protejarea picturilor: ce este vernisul si de ce trebuie sa il aplici pe picturile in ulei

Protejarea Picturilor: Ce Este Vernisul Si De Ce Trebuie Sa Il Aplici Pe Picturile In Ulei -
Vernis
FOTO: craftsy.com

A aplica sau a nu aplica vernis pe picturile in ulei? Aceasta intrebare nu are un raspuns universal, insa cu cat stii mai multe despre vernisarea picturilor in ulei, cu atat decizia pe care o vei lua va fi una mai buna.

Ce este de fapt vernisul si de ce se foloseste pe picturile in ulei?

Vernisul protejeaza pictura

Principalul rol al vernisului este protejarea picturii in ulei de praf, funingine sau alte reziduri care, in timp, pot afecta calitatea picturii. Atunci cand o pictura este vernisata, toate rezidurile atmosferice se aseaza pe vernis, nu pe pictura. Stergerea vernisului va indeparta murdaria fara sa afecteze in vreun fel lucrarea artistica.

Vernisul confera stralucire picturii

Un alt beneficiu al vernisului consta in faptul ca acesta confera stralucire picturii chiar si dupa uscarea vopselei cand, de cele mai multe ori, pictura capata un aspect mat din cauza ca uleiul este absorbit de panza. Vernisul confera culorilot un efect glossy, stralucitor. In plus, vernisul niveleaza suprafata picturii in ulei.

Cate tipuri de vernis exista?

Vernisul traditional

Vernisul traditional sau vernisul de finis indeplineste ambele roluri, oferind atat protectie, cat si stralucire picturii. Aceasta, insa, trebuie sa fie uscata corespunzator, proces ce dureaza cel putin sase luni. Picturile in ulei se usuca prin oxidare, nu prin evaporare, iar vernisul „inchide” suprafata, impiedicand procesul de oxidare. Asteptarea, in acest caz, este necesara – daca procesul de oxidare nu are loc pana in substraturi, pictura poate prezenta apoi fisuri.

Vernisul corector

Vernisul corector (de retouch) este, practic, vernisul traditional amestecat cu dizolvant. Acesta se aplica, de obicei, pe picturile care si-au pierdut stralucirea pentru redobandirea profunzimii originale a culorilor.

Inainte de a aplica vernisul, asigura-te, asadar, ca vopselurile sunt uscate si ca suprafata ce urmeaza a fi vernisata nu este contaminata de fire de par, praf s.a.

Ce trebuie sa stii inainte de a vernisa picturile in ulei

1. Aplica vernisul intr-un loc aerisit. Vernisul are un miros extrem de greu ce poate provoca reactii alergice sau stari de rau in cazul in care procesul de desfasoara intr-un spatiu inchis. Opteaza, asadar, pentru spatii bine ventilate.

2. Inchide recipientul in care se afla vernisul intre aplicari. Vernisul este lipicios si se poate usca rapid, asa ca este de preferat ca recipientul in care este stocat sa fie manevrat cu atentie si inchis intre aplicari. Se recomanda, de asemenea, stergerea marginilor acestuia cu dizolvant dupa ultima aplicare.

3. Foloseste o pensula speciala. Achizitioneaza o pensula moale, special creata pentru aplicarea vernisului pe picturile in ulei. Pensulele de slaba calitate pot lasa in urma fire de par care se vor lipi pe pictura.

4. Pastreaza-ti studio-ul curat. Acorda o atentie sporita curateniei din studio-ul tau atunci cand te pregatesti sa aplici vernisul pe picturi. Ai grija ca acesta sa fie lipsit de praf daca nu vrei ca rezidurile atmosferice sa iti afecteze opera creativa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.