Indigo: extract de plante albastre

Indigo: Extract De Plante Albastre -

Pigmentul Indigo a fost popular printre artiști încă de la începutul istoriei. Mai întâi printre romani și mai târziu, în special între secolele al XIV-lea și al XIX-lea, și printre artiștii din restul Europei. Culoarea albastră a fost extrasă inițial din plante. Această variantă naturală a dispărut din scenă când chimistul german Adolf van Baeyer a dezvoltat o alternativă sintetică. În prezent, Indigo este fabricat din pigmenți cu o rezistență excelentă la lumină.

Indigo: extract de plante albastre

Culoarea Indigo are o istorie lungă care se întinde probabil chiar înainte de era creștină. Numele provine de la cuvântul grecesc Indikon sau „vopsea din India”. Indigo a fost extras inițial din plante care conțineau colorantul Indigotină. În Europa aceasta a fost uzina Woad. Se foloseau doar frunzele, care erau măcinate și apoi înmuiate în cuve cu apă fierbinte până au fermentat. Acest proces elibera un colorant cu miros dulce care colora apa în galben. Resturile de plante erau filtrate și apa transferată în bazine de mică adâncime. Apoi, pălmuind apa cu bețișoare, se adăuga oxigen care iniția un proces chimic ce producea un sediment albastru pe părțile laterale și pe fundul bazinului. Acest sediment era răzuit, format în turte și lăsat să se usuce. Pentru a face vopsea, aceste “prăjituri” erau măcinate și apoi amestecate cu un liant precum ou sau ceară.

Vopsitorie textile albastre

Vopsirea textilelor, pe de altă parte, a fost cu siguranță un proces mai puțin parfumat. “Prăjiturile” trebuiau mai întâi înmuiate în căzi pline cu apă, tărâțe și urină, dând naștere unei soluții galbene. Se adauga apoi materialul textil, de obicei sâmbăta, după care era agățat la uscat luni. Din cauza oxigenului din aer, textilele capatau o culoare albastra. De aici provine și termenul „Lunea albastră”. Acest proces de vopsire a textilelor a dat naștere unui comerț imens, înfloritor, în special în Anglia, Țările de Jos, Franța și Thüringen în Germania. Exploratorul portughez Vasco da Gama a descoperit însă la sfârșitul secolului al XV-lea în Asia o plantă care conținea de treizeci de ori mai mult albastru decât Woad. Această plantă a primit numele Indigofera Tinctoria și albastrul care a fost extras din ea a fost numit Indigo. În ciuda încercărilor acerbe de a preveni importurile și chiar de a le interzice sub pedeapsa cu moartea, descoperirea lui Da Gama a anunțat sfârșitul erei lucrative Woad.

Indigo-ul sintetic al lui Adolf von Baeyer

În timpul Revoluției Industriale, chimistul german Adolf von Baeyer a reușit să analizeze și apoi să sintetizeze Indigo. A fost dezvoltată o metodă de producție, astfel încât, după 1915, planta Indigo să nu mai fie folosită aproape niciodată. Dar acest pigment introdus de Von Baeyer a fost de asemenea înlocuit de atunci. Motivul principal a fost că rezistența sa la lumină lăsa mult de dorit. Culoarea Indigo din gama de acuarele Rembrandt este realizată folosind o combinație de doi pigmenți care produc o rezistență la lumină de cel puțin o sută de ani în condiții de muzeu.

Nu există nicio evidenta pentru albastru

Albastrul indigo nu poate fi definit cu adevărat, deoarece depindea foarte mult de tipul și calitatea plantelor din care era extras. În cartea sa „Schilderkunst, materiaal en techniek” („Arta picturii, materialul și tehnica”) Max Doerner scrie că nuanța este similară cu albastrul Berlin. Pe de altă parte, fizicianul Isaac Newton a plasat tonul în spectrul dintre albastru și violet. Acuarela Rembrandt a optat pentru un Indigo mai închis, care tinde spre verde.

Text preluat de pe blogul Royal Talens

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.