Carmine: pictura cu sânge de insecte

Carmine: Pictura Cu Sânge De Insecte -

Carminul este folosit de mai bine de 2000 de ani în țesături și produse cosmetice. În secolul al XVIII-lea, pigmenții în formă lăcuită, derivați din insecte solzi, își fac intrarea pe scena artistică. Culoarea, obrinuta, era cunoscută pentru slaba rezistență la lumină. În prezent, roșul închis caracteristic este, fabricat dintr-un pigment stabil, sintetic.

Carmine: pictura cu sânge de insecte

Numele Carmin provine probabil din cuvântul arab ‘Chamra’, care înseamnă roșu și din care derivă și cuvântul crimson. Roșul închis era cunoscut pentru rezistența la lumină slabă și abia din secolul al XVIII-lea a început să fie folosit ca pigment în pictură. Carminul a fost folosit din cele mai vechi timpuri de egipteni, greci și romani pentru a vopsi țesături. Vopseaua era extrasa de la insecta de cochinină care trăia pe stejarii Kermes. În Evul Mediu a fost introdus termenul stacojiu. Datorită prețului ridicat, numai oamenii bogați – liderii bisericii, suverani și alți demnitari – își puteau permite o rochie sau o mantie de culoare roșu carmin.

Roșu spaniol

Când cuceritorii spanioli au început cucerirea Mexicului la începutul secolului al XVI-lea, au fost uluiti de țesăturile și vopseaua de față a aztecilor care aveau o nuanță mai roșie decât o văzuseră până acum. Colorantul s-a dovedit a fi derivat din insecte coșiniliene care trăiau ca paraziți pe cactusi nopali. Spania a văzut in asta o oportunitate pe piață și astfel „roșu spaniol” a început să fie transportat în cantități mari către Europa. Deoarece sunt necesare aproximativ 150.000 de insecte pentru a produce doar 1 kg de colorant, acestia au realizat plantații extinse de cactus nopal. Totuși, acest lucru nu a dus la scăderea pretului pigmentului Carmin. Dimpotrivă, spaniolii au păstrat secretele originile vopselei și au ridicat prețul atât de mult încât a egalat chiar și pe cel al aurului. Multă vreme puterile rivale nu puteau decât să ghicească originile. Dar odată cu sosirea de noi coloniști, originile vopselei au ieșit la iveală. Până în secolul al XIX-lea, monopolul spaniol a fost rupt după ce s-a descoperit că cactușii nopali ar putea crește bine și în diferite țări din America de Sud, Indonezia și Insulele Canare.

Royal Talens foloseste pigmentul carmin la producerea acuarelelor, a culorilor de ulei sau a culorilor acrilice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.