Ghid de alegere a culorilor in functie de suprafata pentru pictura

Ghid De Alegere A Culorilor In Functie De Suprafata Pentru Pictura -
Ghid De Alegere A Culorilor In Functie De Suprafata Pentru Pictura -

Sursa foto: https://www.maxpixel.net/Art-Painting-Canvas-Art-Materials-Oil-Painting-Oil-2087763

Pictura este o modalitate inedita de reprezentare a frumosului si de relaxare. Aceasta permite exprimarea sentimentelor, asternute in culori pe sevalet.

In functie de suportul utilizat pentru a da nastere celor mai interesante creatii picturale (hartie, panza, lemn, sticla etc), exista o etapa peste care nu putem trece: alegerea materialelor potrivite. In aceasta categorie se incadreaza si culorile folosite pentru a picta. Astazi discutam despre cele mai utilizate 5 tipuri, prezentandu-le caracteristicile principale si recomandari despre modul de folosire.

Acuarelele pentru pictura pe hartie

Poate cea mai intalnita tehnica de lucru in pictura este tehnica picturii in acuarele.

Daca ar fi sa oferim o definitie a acuarelei, am putea spuna ca acesta este o vopsea care se obtine din pigment pulbere amestecat cu liant, aditivi si apa. Principiul de baza pe care trebuie sa il urmezi pentru a folosi corect aceste produse consta in utilizarea unei cantitati reduse de pigment si a unei parti mai mari de apa. Acesta ar putea fi si unul dintre motivele pentru care acuarele necesita un timp scurt de uscare. In plus, tehnica picturii in acuarela mizeaza pe transparenta, caracteristica ce face ca aceasta sa fie ideala pentru lucrarile in care vrei sa aduci un plus de luminozitate.

Acuarelele se folosesc, de regula, pentru pictura pe hartie sau carton tratat special.

Tempera pentru pictura pe lemn

Tempera este o vopsea obtinuta in principiu din materii prime organice, cum ar fi guma arabica sau cazeina. Cel mai mare avantaj pe care il ofera culorilor tempera este tocmai capacitatea adeziva foarte buna, care face ca acestea sa fie o optiune de top pentru pictura pe lemn.

Desi temperele sunt mai usor de folosit, avand consistenta unei paste cu putere mare de acoperire, ele nu prezinta o rezistenta mare la umiditate. Tehnica de pictura in tempera presupune folosirea mai multor straturi de culoare. Desi la aplicare ele ofera un efect usor stralucitor, asemanator cu cel al picturii in ulei, atunci cand se usuca ele isi recapata aspectul mat.

Culorile tempera sunt o optiune buna daca ai la dispozitie un buget redus, deoarece preturile lor sunt foarte accesibile.  

Culori ulei pentru pictura pe panza

Pictura in ulei este considerata a fi cea mai fascinanta si cea mai grea tehnica de pictura. De asemenea, ea este, se pare, cea mai veche forma de pictura, ale carei origini se regasesc in urma cu sute de ani.

Realizarea unei picturi pe baza de culori ulei implica, de regula, costuri mai mari comparativ cu tehnica tempera sau acrilica. Pentru a da nastere unei creatii cu totul si cu totul deosebite vei avea nevoie nu doar de talent si de indemnare, ci si de materiale speciale, destul de costisitoare, cum ar fi pensule de diferite marimi si forme, cutit de paleta, diferite tipuri de diluanti etc.

Culorile in ulei sunt ideale pentru pictura pe panza si necesita o tehnica destul de

elaborata.

Din magazinul nostru poti achizitiona tot ceea ce ai nevoie pentru a da nastere celor mai interesante creatii artistice!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.