Cum alegi pensulele sintetice potrivite pentru tehnica watercolor

Cum Alegi Pensulele Sintetice Potrivite Pentru Tehnica Watercolor -
Pensule Sintetice
Foto: craftsy.com
 
O tehnica apreciata si folosita adesea atat de cadrele didactice, cat si de artisti, este tehnica picturii watercolor. In realizarea picturilor watercolor, materialele folosite sunt foarte importante, de la vopseluri si hartie, pana la pensule, alegerile gresite influentand mult calitatea lucrarilor artistice.

Alegerea pensulelor cu par sintetic

O veche zicala spune: „Nu sabia este importanta, ci indemanarea cavalerului”. Desi in spatele acesteia se ascunde, fara doar si poate, un adevar, alegerea gresita a uneltelor le poate ingreuna munca artistilor si poate afecta calitatea lucrarii. Desi uneori blamate, pensulele cu par sintetic pot da rezultate foate bune. Sunt, de altfel, si mai rezistente. De aceea, pentru amestecarea culorilor, de pilda, sunt recomandate pensulele sintetice cu varful plat. In plus, sunt mai ieftine. Nu orice pensula sintetica poate fi folosita eficient, insa piata s-a dezvoltat foarte tare in ultimii ani, astfel ca exista foarte multe optiuni – poti gasi pensule cu par sintetic care imita aproape perfect pensulele cu par de zibelina sau capra.

Atunci cand achizitionezi pensule pentru picturi watercolor, trebuie sa fii atent la doua calitati:
1. Calitatea de absorbtie
Unul dintre motivele pentru care pensulele cu par de zibelina sau capra sunt atat de populare este faptul ca acestea reusesc sa absoarba o cantitate mare de vopsea, reusind apoi sa o elibereze treptat, insa aceasta calitate este mai greu de intalnit in cazul pensulelor cu par sintetic. Acestea din urma sunt din plastic si, de obicei, prea dense, asa ca nu retin apa sau vopseaua asa cum ar trebui.
Atunci cand testezi o pensula, inmoai-o in vopsea amestecata cu apa si fii atent daca pensula absoarbe amestecul. Incearca apoi sa pictezi pe o coala de hartie si observa cat dureaza pana cand pensula ramane fara vopsea. Pensula care se „descarca” cel mai greu este cea pe care trebuie sa o folosesti.
2. Elasticitatea
Una dintre calitatile pensulelor cu par de zibelina este faptul ca acestea isi mentin forma insa pot fi, totodata, destul de flexibile. Exista insa multe pensule sintetice care aduc acest beneficiu. Pentru a determina elasticitate pensulei, incearca sa o inmoi in vopsea si sa trasezi, mai intai, o linie subtire. Incearca apoi sa aplici mai multa presiune si sa ingrosi treptat linia desenata. Atunci cand ridici pensula de pe foaia de hartie, aceasta ar trebui sa revina la forma sa initiala. Daca varful pensulei ramane indoit, trebuie sa iti alegi o alta pensula.
Pensulele cu par de zibelina si cele cu par de veverita sunt in continuare cele mai bune, insa si cele sintetice pot indeplini calitatile necesare
Cu siguranta, pensulele cu par de veverita sunt recomandate in tehnica picturii watercolor, insa au un pret pe masura. O alternativa avantajoasa si calitativa sunt, asadar, pensulele sintetice, care se pot dovedi mult mai rezistente in anumite situatii – in cazul picturii cu cerneala, cu culori metalice, pentru tehnica picturii prin estompare etc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.