Acuarela – Trusa de voiaj a pictorului acuarelist

Scurt tutorial despre pictura in acuarela

Selectie-Acuarele
Majoritatea dintre noi, cei care ne bucuram de placerea de a picta, vrem sa facem acest lucru si in vacanta, dincolo de granitele incaperii de zi cu zi, in care ne retragem dupa o zi de munca. Problema este: ce materiale de pictura incap in bagaj?
Atunci cand vine vorba de mobilitate, alaturi de pasteluri, acuarelele sunt cele mai comode. Acest lucru se datoreaza in principal suportului pe care pictam, hartia fiind mult mai usoara si mai putin voluminoasa indiferent cate bucati ducem cu noi. Apoi, o trusa de acuarele portabila, in care avem la dispozitie toate culorile de baza si paleta pe care sa le amestecam si diluam, este la randul ei usoara.
Iata lista completa a materialelor necesare in bagajul pictorului acuarelist:

Am sa-ti prezint pe larg motivele pentru care am ales aceste produse, dar si cateva dintre picturile realizate in aceasta vara. Fii atent caci am presarat si cateva sfaturi si trucuri!
Compact, lejer si la indemana
Stiind ca vara sunt mereu plecata, am optat pentru un set de acuarele Sennelier la tub. Chiar daca si alte seturi sunt la fel de compacte, acesta mi-a atras atentia prin designul extrem de util. Atat paleta culorilor de baza, cat si paleta pentru amestecuri sunt la indemana in orice pozitie. Elasticul de pe fundul cutitei permite sustinerea lejera a setului (deci implicit a paletei). Astfel, te vei putea concentra pe procesul picturii, fara a te indeparta prea mult de hartie pentru a inmuia pensula in vopsea.
Acuarele-Sennelier-Mic
Nu te avanta direct la peisajul minunat din fata ta. La fel precum in cazul sporturilor, fa-ti mai intai incalzirea cu ceva simplu. Acuarelele in mod special sunt vopsele greu de controlat, mai ales atunci cand se lucreaza cu multa apa. Ele tind sa aiba un comportament aparte, ca si cum ar avea o viata proprie, si nu poti sa prevezi cum se vor disipa pe hartie.
Iata un exemplu de “incalzire” pentru a testa hartia, acuarele, dar mai ales pentru a descatusa mana cu care tin pensula: “Peisaj dramatic in acuarela, pas cu pas“.
Acuarele de top si culori naturale
Acuarela-Pasul4
Un alt motiv pentru care am ales setul de acuarele Sennelier tine de pigmentii culorilor. Intotdeauna mi-a placut faptul ca Sennelier produc culori foarte naturale. Nu degeaba marca aceasta este renumita pentru calitatea produselor. Poti obtine cu aceste culori peisaje vibrante precum cel de mai sus, dar, prin combinatie, se pot obtine si peisaje care emana o cu totul si cu totul alta emotie. Ca de exemplu, acest peisaj de noiembrie:
Acuarela-Peisaj-Fagaras-Articol
Daca pretul ti se pare piperat, gandeste-te ca cele 12 culori de baza, in tuburi de 10 ml, iti vor ajunge pentru o gramada de tablouri. Important este insa faptul ca “mai bine mai putine si mai bune, decat mai multe si mai proaste”. Ma refer nu doar la cantitatea de vopsele, ci si la rezultatul final. Tablourile pictate cu acuarelele Sennelier vor avea un caracter profesionist, mai placut decat o duzina de alte tablouri in culori ieftine.
TRUC: Observi acele ierburi albe din prim-planul peisajului tomnatic? Contrastul dintre ele si restul peisajului adiacent atrage privirea. Le-am  realizat folosind lichid de mascare. Mai precis, lichidul de mascare Sennelier cu aplicator.
Acest aplicator permite trasarea liniilor subtiri care imita firele de iarba. Dupa aplicarea lichidului de mascare, asteapta uscarea lui. El va avea o culoare verzuie.
Picteaza terenul cu nuante de maro, galben si rosu, apoi traseaza cateva fire de iarba intunecate, fara teama de a trece peste lichidul de mascare.
Cand pictura este aproape gata iar hartia este uscata, sterge cu radiera lichidul de mascare (dupa uscare acesta are o textura gumoasa).
Daca firele de iarba ramase sunt prea groase, poti picta din nou alte fire intunecate, pastrand albul luminos al hartiei in fasii subtiri, potrivite compozitiei.
Hartia de calitate isi spune cuvantul
Deseori sunt intrebata ce hartie ar trebui folosita pentru acuarela astfel incat pictura sa nu se scamoseze, sa nu se gaureasca, sa nu se valureasca. Vreau in primul rand sa spun ca, mai intai gandim si apoi pictam. Acuarela nu permite corecturi, in sensul ca nu vei putea deschide nuanta unei culori odata ce ai pus-o pe hartie. Indiferent de calitatea hartiei, stersaturile risca sa o deterioreze. Asa ca, daca iti cumperi o hartie de calitate, fa acest lucru cu scopul de a o utiliza cum trebuie. Calitatea hartiei pentru acuarela are ca scop ajutarea artistului in aplicarea mai multor straturi apoase de culoare, si nu altceva.
Hartia pe care am folosit-o este din blocul Britannia. Grosimea de 300g permite lucrul in ud-pd-ud, si aplicarea cu lejeritate a mai multor straturi de culoare. Iata o metoda ingenioasa de a picta norii:
Am udat mai intai intreaga coala cu apa folosind un pulverizator. Apoi, cand era inca destul de umeda, am lasat pensula sa danseze cu mov cateva pete. Dansul a continuat cu albastru intre pete, pastrand albul hartiei intre petele albastre si cele mov. Am continuat sa picur albastru si mov pe acele pete care vor deveni nori.
Vopseaua se imprastie subtiind spatiul alb dintre nori cer, si in acelasi timp, trecand dincolo de muchia muntilor. Trecerea catre alb este treptata, difuza, exact ce imi doresc. Sa nu te temi de faptul ca vopseaua trece peste limita muntilor. Atata timp cat acolo urmeaza sa pictezi tot cu albastru, dar mai inchis (adica mai putin diluat), nu este nicio problema.
Acuarela-Nori2
Contrastul puternic, deci luminozitatea, se datoreaza tot hartiei pe care o recomand. Pe de o parte avem zone in care am aplicat culoarea foarte diluata, iar pe de alta parte exista zone cu un colorit intens, ca rezultat al aplicarii mai multor straturi de culoare. Varful clopotnitei a fost trasat cu gri paynese direct din tub.
SFAT: Foloseste creioanele pentru a face o schita detaliata, cu hasuri. In acest fel vei stii cat de luminoasa sau intunecata va fi zona pe care urmeaza sa o pictezi.
Pensule putine dar bune
Multi pictori incepatori cumpara multe pensule si de slaba calitate. Urmeaza apoi o perioada de frustrare si fire de par scapate pe hartie. In starea aceea de frustrare, ei sunt tentati sa cumpere pensule scumpe, din par natural, ca doar astea precis sunt bune. Da, sunt mai bune, insa nu te avanta. Am descoperit pensulele pentru acuarela care, desi sunt din par sintetic, au o calitate net superioara pensulelor obisnuite.
Este vorba despre pensulele Tintoretto 107, din fibre sintetice foarte fine si elastice. Ele au o putere de retinere a lichidelor superioara parului de veverita si un varf foarte fin, asemanator parului de jder. Cu toate acestea, sunt mai ieftine! In plus, sfatul meu este ca trei-patru astfel de pensule iti ajung. Eu am optat pentru numerele 2, 4 si 8. Nu trebuie sa achizitionezi toate numerele unei serii. Opteaza fie pentru cele cu numar par, fie impar.
Iata ca ceea ce ai dat in plus pe acuarele recuperezi la pensule (ca bani).
Nu ma crezi? Vezi acest detaliu din tabloul realizat pe coala A4:
Acuarela-Detaliu-Finete
————
Articol scris de Laura Mateescu – autoarea primelor cursuri si ebook-uri de pictura online din Romania. Daca ti-a placut acest articol, in mod cert vei dori sa aflii mai multe despre cursurile gratuite de pictura.
 

2 thoughts on “Acuarela – Trusa de voiaj a pictorului acuarelist

  1. Doina Panoiu says:

    Ce trusa sa cumpar? I Vreau sa ii dau tatălui meu o ocupație care ii plăcea în tineretecare sa îl tina la aer
    .

    • nicolae_s says:

      Trebuie sa il intrebati ce fel de culori obisnuia sa foloseasca. Pe vremuri artistii pictau in culori ulei, in ultimii ani insa au devenit foarte populare culorile acrilice sau acuarelele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.