Mannetti

O linie aurie extrem de solidă ilustrează arborele genealogic al marcii italiene Manetti, conectând toate reperele istorice ale unei afaceri de familie, care de peste 400 de ani excelează ca expresie maximă producerii foitei de aur. 

De-a lungul secolelor, această familie a însoțit și uneori chiar a anticipat evoluția proceselor de producție pentru transformarea lingoului de aur in foita, devenind ambasador în întreaga lume a unei tradiții remarcabile și a capacității de inovare a celei mai bune măiestri florentine.

Anul 1500: ORIGINILE FAMILIEI
Povestea companiei care a ajuns să devină cel mai important producător mondial de fiuta de aur și foita de argint coincide cu cea a unei mari familii florentine care, încă din Renaștere, a practicat arta străveche și nobilă a baterii aurului, alura care cucerise chiar pe Leonardo da Vinci.

Prima mențiune despre familia Manetti datează de la sfârșitul secolului al XV-lea. Strămoșul familiei, Matteo, locuia în satul Quinto, în mediul rural florentin, împreună cu fiii săi Antonio și Agostino. Orașul era guvernat de Medici și trecea printr-o perioadă de creștere economică și culturală considerabilă: în timp ce bancherii și comercianții florentini își făceau avere în toată Europa, Raffaello Sanzio, Leonardo da Vinci și Michelangelo Buonarroti lucrau în oraș, iar in jurul lor înfloreau ateliere de artiști noi și artizani, inclusiv cel al familiei Manetti. De la bun început, numele Manetti a fost asociat cu bătaia aurului: un comerț care era atât de vital pentru nevoile de producție ale orașului, încât a atras atenția unora dintre cele mai mari minți ale epocii.

Chiar și Leonardo da Vinci însuși a devenit fascinat de miracolul transformării aurului în foiță de aur, iar cu scopul de a îmbunătăți condițiile de muncă ale artizanilor și de a crește productivitatea atelierelor acestora, marele artist și-a dedicat una dintre cele mai extraordinare invenții ale sale comerțului cu aur. O mașină capabilă să reducă grosimea metalului prețios de la 500 la 30 de microni.

Vizualizare ca Grid List

20 Articole

Set Descending Direction
pe pagina