Trucuri si sfaturi pentru desenul cu pastel uscat

Ti-a placut sa desenezi cu creta pe asfalt? Daca da, atunci trebuie sa incerci si desenul in pastel uscat. Senzatia pe care o ai atunci cand incepi sa desenezi cu ele pe hartie este asematoare cu cea a folosirii cretei.
Doar ca, pastelurile, spre deosebire de creta, au mult mai multe moduri de intrebuintare. Poti sa desenezi simplu, si sa combini culorile strat dupa strat, sau poti sa intinzi culoarea cu degetul, obtinand o suprafata difuza.
Materialele necesare desenului cu pastel uscat
Pentru a te aventura in lumea minunata a pastelurilor nu-ti trebuie foarte multe lucruri:

  • trusa de pasteluri,
  • un set se cartoane colorate,
  • un fixativ,
  • un instrument pentru netezire (o pensula de silicon sau color shaper).

In ceea ce priveste pastelurile, pentru inceput poti incerca setul de 48 de culori de la Raphael. Este mai ieftin, dar nu cel mai calitativ. Culorile mai realiste, si duritatea mai slaba a pastelurilor extrafine Sennelier Ecu fac ca acestea sa fie alegerea numarul unu a tuturor semi-profesionistilor.
Atunci cand vine vorba de hartia ideala pentru pasteluri, este important sa tii cont de mai multi factori. Iata care sunt criteriile de alegere a hartiei pentru desenul in pastel:

  • GROSIMEA: Spre deosebire de acuarele, pastelurile nu necesita o grosime mare. Este suficient sa folosesti aceeasi hartie pe care o folosesti in mod normal la lucrul cu carbunele. In schimb, nu incerca sa utilizezi hartia de imprimanta. Este prea subtire pentru a sustine pigmentul pastelurilor, si, in plus, prea neteda. Grosimea de 160g este minima, dar suficienta pentru inceput.
  • CULOAREA: Nu te limita la o simpla coala alba. Pastelurile, in special, se combina foarte placut pe cartoane colorate. Un fundal colorat schimba in mod radical atmosfera intregului desen. De exemplu, un carton albastru va crea o atmosfera rece, iar un carton galben, o atmosfera mai calda. Culoarea cartonului devine parte a desenului, mai ales daca nu o acoperi in intregime.
  • TEXTURA: Cartoanele speciale pentru pasteluri sunt in general texturate, permitand culorii sa se aseze in straturi. Cu cat textura este mai adanca, cu atat vei putea adauga mai multe straturi de culoare, iar trasarile care nu sunt netezite vor permite straturilor inferioare sa se intrezareasca.

Tinand cont si de raportul calitate/pret, alegerea mea este cartonul colorat Lana Colors . Acesta are grosimea de 160g, culori placute de o mare varietate, si, cel mai important lucru: fiecare coala are doua fete: una cu textura grosiera si alta cu textura fina. In acest fel, acest carton colorat corespunde tuturor cerintelor, indiferent de situatie. Avand o concentratie mare de bumbac (45%), aceasta hartie are un grad ridicat de durabilitate in timp si rezistenta la stersaturi repetate.

Suprafata neteda versus suprafata texturata

Trucuri Pastel 4
Aparent, intre aceste desene (sau picturi) nu este nicio diferenta in ceea ce priveste hartia. La o privire mai atenta insa, ai putea sesiza cateva lucruri abia perceptibile:

  • Prima hartie este neteda si de culoare albastra
  • A doua hartie este putin texturata si de culoare alba
  • A treia hartie este fata cea mai puternic texturata a unui carton galbui

Avantajul unei suprafete netede consta in principal din efectul hiperrealist pe care il poti obtine.
La polul opus, o suprafata puternic texturata, te va ajuta sa obtii un efect impresionist.
Asadar, alegerea fetei netede sau a celei texturate depinde de ceea ce vrei sa pictezi si rezultatul la care vrei sa ajungi. Tine minte insa urmatorul lucru: un carton cu textura mai puternica iti va permite suprapunerea a mai multor straturi de vopsea fara a pierde din vibranta acestora. In cazul unei hartii netede, pericolul de a amesteca din greseala culorile este mai mare. Personal, nu imi place sa ma trezesc cu zone de culoare maloasa, iar pastelul este aproape imposibil de corectat.
Folosind cateva tehnici si instrumente de netezire, poti obtine linii neintrerupte si pe un carton puternic texturat, dar, invers nu se poate. Pe un carton neted nu vei putea obtine texturi de culoare.

Tehnici de netezire pe cartonul texturat

Cel mai simplu este sa netezezi culoare cu degetul. Este o tehnica simpla pe care o poti aplica pentru suprafete mari, precum cerul sau apa. Dar, printr-o astfel de netezire, eventualele detalii se pierd. Daca vrei sa evidentiezi detaliile fine si subtiri, fie renunti la netezire, fie apelezi la un instrument de precizie. Cu ajutorul unei pensule de silicon poti crea contururi clare, sau zone netezite uniform. Trasand cu varful acestei pensule peste linia desenata cu pastel, vei ingropa pigmentul in textura hartiei.
Trucuri Pastel 1 Modul in care misti degetul sau pensula de silicon este esential pentru rezultatul pe care il obtii. De exemplu, o miscare circulara este ideala pentru coroana unor copaci indepartati. Dar, pentru valurile de pe suprafata apei, miscarea trebuie sa fie orizontala, intrerupta. Pentru reflexia copacilor se adauga si hasura verticala, iar pentru a reda parul, miscarea este intotdeaua in directia de crestere a parului, suvita cu suvita.
Tucuri Pastel 2

Desenul in pastel uscat pe carton texturat

La final, iata cateva sfaturi pentru a putea desena un peisaj complet si detaliat pe un carton texturat:
Etapa 1: Schiteaza formele in culorile de baza, dar nu te grabi sa umplii suprafetele. Incepe cu cele mai deschise culori (galben, roz, verde deschis, albastru deschis), si doar putin din celelalte.
Etapa 2: Netezeste culorile astfel puse pe hartie, apoi adauga o serie de alte nuante pentru a contura formele. Acum este timpul pentru nuantele de mijloc: verde inchis, rosu.
Etapa 3: Netezeste noul strat de culoare cu mai multa precizie, pastrand detaliile acolo unde este necesar, si adauga mai multe nuante care sa puna in evidenta tridimensionalitatea formelor. Incheie cu cele mai inchise nuante: albastru inchis, mov si negru.
Trucuri Pastel 5
In concluzie, chiar daca desenul in pastel este usor si nu necesita foarte multe accesorii, detaliile pot face diferenta. O hartie de calitate, cu o culoare bine aleasa, rabdarea de a aseza pe ea mai multe straturi si o netezire atenta, sunt cruciale pentru a crea un desen remarcabil. Poti avea cele mai scumpe si mai bune pasteluri (Sennelier Ecu Soft Pastels), dar fara un suport si o tehnica buna, tabloul tau risca sa nu iasa cum ti-ai dorit.
Trucuri Pastel 3
Schita de pornire:
Finalul:
Trucuri Pastel 6
Vrei sa aflii mai multe despre tehnicile de pictura in pastel, ulei, acril si acuarela? Inscrie-te la primul curs de pictura online din Romania! In cadrul cursului Picturia vom aprofunda tehnicile folosite pentru realizarea unor picturi precum aceasta si multe altele.
Articol scris de Laura Mateescu, autorul cursului Picturia – Primul curs de pictura online din Romania.

This entry was posted in Fără categorie and tagged , .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.