Scurta istorie a stiloului

Scurta Istorie A Stiloului -

Desi pare un instrument banal, stiloul a stat la baza dezvoltarii civilizatiei asa cum o stim astazi. De ce? Pentru ca prin scris am fost capabili sa cream, sa crestem si sa invatam. De-a lungul secolelor, aceste stilouri ne-au permis sa retinem si sa comunicam informatii sau sa cream opere de arta. Textele lui Shakespeare sau Dickens nu ar fi existat daca acestia nu ar fi avut instrumentele necesare pentru a le pune pe hartie. Astazi insa, avem atatea pixuri si stilouri la dispozitie incat nu stim de unde sa alegem, insa nu multi dintre noi cunosc si istoria acestui instrument care a stat la baza civilizatiei noastre. Asa ca echipa Colorit si-a propus sa te informeze. Citeste mai departe si afla cum s-a nascut stiloul.

In Antichitate

Istoria a tot demonstrat omenirii ca are nevoie de instrumente de scris care nu se stricau atat de repede si nu distrugeau hartia asa cum o faceau penele. Din pacate, stiloul modern a fost creat cateva secole mai tarziu. Deja din anul 973 i.e.n. oamenii cautau alternative pentru clasica pana si stim asta din scrierile unui calif din nord-vestul Africii. La scurt timp, cineva i-a indeplinit dorinta insa instrumentul nu a supravietuit, asa ca nu avem de unde sa stim daca intr-adevar a fost o alternativa mai buna.

In jurul secolului al XVI-lea, Leonardo da Vinci a folosit un instrument de scris mai practic pentru schitele si scrierile sale. Din pacate, nici acesta nu a supravietuit asa ca nimeni nu stie exact cum arata si cum se comporta acest stilou.

Inainte de stiloul modern

Se pare ca frustrarea oamenilor cauzata de instrumentele proaste de scris a continuat. Penele murdareau atat suprafata de scris cat si pielea celui care scria, facand intregul proces un calvar. Asa a aparut precursorul stiloului modern, stiloul fara rezerva de cerneala. Sigur, a fost o imbunatatire insa venea la pachet cu necesitatea de a fi scufundat in cerneala dupa fiecare cuvant. Iar asta devenea cat se poate de enervant. In cele din urma, aceste instrumente de scris au evoluat in stilouri cu rezerva de cerneala inauntru si asa s-a nascut stiloul modern.

Stiloul brevetat

Stilourile cu rezerva de cerneala au fost produse incepand cu anii 1600. Cu toate acestea, inca aveau o multime de defecte. Cerneala nu mai ajungea la penita sau se scurgea din stilou, din cauza ca aerul care intra in rezervor nu putea fi regulat. Frustrarea era deci universala. Exista chiar o mica anecdota care ne povesteste despre cum Lewis Waterman a pierdut un client important din cauza ca cerneala din stilou s-a scurs pe contract.

Astfel, in anul 1800, romanul Petrache Poenaru a brevetat primul stilou in Franta in anul 1827. Multi inventatori au fost inspirati de forma penelor de scris, insa nu stiau cum sa se foloseasca de stiinta pentru a crea stilouri mai bune. Poenaru a experimentat cu acest concept si a ales sa foloseasca o pana de lebada pentru rezervor. Iar in 1887, Lewis Waterman a patentat un model care dispunea de o gaura pentru aerisire si cateva caneluri care preveneau scrugerile de cerneala.Scurta Istorie A Stiloului -

Iar de la asta pana la stiloul modern, a fost cale scurta. Odata ce inventatorii au experimentat mai mult si si-au dat seama ce si unde greseau, le-a fost mult mai usor sa corecteze aceste greseli si sa creeze stiloul modern, atat de iubit si folosit in intreaga lume.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.