Desen si schita – sfaturi pentru incepatori

Desen Si Schita - Sfaturi Pentru Incepatori -

In general, arta desenatului se rezuma la doua lucruri: trebuie sa inveti sa iti controlezi mana si sa vezi. Fie ca esti incepator si nu te-ai mai “luptat” cu creionul si hartia pana acum sau doar vrei sa iti reimprospatezi memoria, noi ti-am pregatit un articol care sa te ajute. Citeste mai departe si lasa-te inspirat de sfaturile noastre practice pentru tinerii artisti incepatori!
Nu intinde culoarea
Cand desenezi cu pixuri sau creioane, ai grija sa ai mereu inca o foaie de hartie sub mana pentru a nu intinde culoarea. Asta este perfect pentru momentele in care incerci sa adaugi umbre si contururi mai clar definite si tine si de mana pe care o folosesti. Astfel, daca esti dreptaci, incepe sa hasurezi de la stanga la dreapta iar daca esti stangaci, de la dreapta la stanga. Stim ca nimic nu e mai frustrant decat momentul in care stergi din greseala cateva linii dintr-o schita clara.
Pastreaza putina textura
Sigur, unii artisti mai experimentati s-ar putea sa nu iti recomande sa folosesti creioane colorate sau stilouri pentru ca vor oferi desenului o textura granuloasa si inestetica. Cu toate acestea, noi te sfatuim sa pastrezi cateva portiuni din desen colorate cu acest tip de instrumente de scris, pentru a oferi mai multa adancime si textura imaginii.
Foloseste linii variate
Nu toate liniile sunt la fel, iar schimbarile subtile de lungime, directie sau grosime vor crea o schita dinamica si interesanta. Poate iti va fi greu sa controlezi aceste variatii la inceput insa cu putin antrenament vei fi capabil sa creezi linii si detalii care vor compune o imagine complexa si detaliata.
Ai grija la siluete
Ai observat vreodata ca orice personaj celebru de desene animate este usor de recunoscut doar dupa umbra? Ei bine, acest truc magic are si un nume: silueta. Scopul crearii unei siluete iconice este ca personajul tau sa fie usor de recunoscut si sa ramana clar intiparit in memoria vizuala a celui care il priveste. O modalitate buna de a verifica daca silueta personajului tau este usor de recunoscut e sa pui o foaie de hartie peste desen si sa conturezi silueta acestuia.
Deseneaza simetric (aproape)
Toata lumea prefera desenele simetrice insa acestea tind sa devina plictisitoare mult prea repede. O buna metoda de a preveni asta e sa pastrezi doar liniile si detaliile importante simetrice si sa adaugi linii si mici elemente care vor diferentia cele doua parti.
Cu susul in jos
Daca vrei si mai mult antrenament in ceea ce priveste formele si dimensiunile, incearca sa desenzi cu susul in jos. Asta iti va antrena mintea sa se concentreze doar pe detaliile pe care le desenezi in momentul respectiv, fara a se concentra pe imaginea de ansamblu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.