Grunduirea panzei pentru pictura

Grund Pe Panza

Grunduirea pentru pictura in culori ulei

Grundul are rolul de a ajuta culorile sa adere la panza pictura. Atunci cand se folosesc culori de ulei, daca panza este gruduita necorespunzator, uleiul din culori poate penetra panza astfel formand portiuni mate pe suprafata picturii. Portiunile in care uleiul s-a infiltrat in panza sunt compromise, in timp panza cedand datorita actiunii uleiului. Grunduirea panzei ii confera o suprafata mai fina ce permite bensulei sa alunece mult mai bine.

Grunduirea pentru pictura in culori acrilice

Grunduirea panzei este recomandata si atunci cand pictati in culori acrilice deoarece astfel veti obtine un suport rezistent in timp.

5 factori ce trebuei luati in considerare cand gruduiti panza:

1. Priza: prin “priza” sau “dinte” (eng. tooth) se intelege modul in care se simte suprafata, cu cat suprafata confera mai multa priza, cu atat mai aspra se simte. Suprafetele grunduite au nevoie sa confere aderenta culorilor.
2. Absorbtie: prin grunduire se limiteaza capacitatea de absorbtie a panzei astfel imbunatatind puterea de aderare a peliculei de culoare la suport.
3. Culoarea: un factor important ce trebuie luat in considerare este culoarea suprafetei gruduite. Culorile de ulei au tendinta de a deveni transparente in timp. O suprafata grunduita cu un grund de culoare alb opac va reflecta la maxim lumina. Puteti observa acest aspect analizand apusurile lui JMW Turner unde se poate vedea cum picturile devin mai luminoase cu trecerea timpului.
4. Rigiditatea: Grunduirea confera rigiditate. Aceasta completeaza natura peliculei de culoare si asigura o stabilitate pe termen lung.
5. Putere de acoperire: Aceasta trebuie sa fie adecvata scopului. In general unul sau doua straturi de grund de buna calitate ar trebui sa fie suficiente.

Grundurile pe baza de ulei sau rasina acrilica

Colorit va ofera atat grunduri pe baza de ulei cat si pe baza de rasina acrilica, ambele putand fi folosite pentru picturile in culori de ulei. Grundul pe baza de ulei (sau pe baza de solvent) este cel folosit in mod traditional, in ultimul timp imbunatatindu-i-se timpul de uscare fata de cel traditional.

Se recomanda ca panzele sa fie izolate cu clei de iepure inainte de a aplica grundul. Aplicarea primului strat de grund se va efectua numai dupa uscarea stratului de clei de iepure. Prin izolarea panzei cu clei de iepure se astupa porii panzei impiedicand patrunderea in panza a fluidelor. De asemenea, in urma acestui proces panza devine mai rigida. Pentru rezultate optime se recomanda aplicarea mai multor straturi de clei de iepure.

Grundul pe baza de rasina acrilica a devenit optiunea preferata de majoritatea pictorilor atat pentru pictura in culori de ulei cat si pentru cea in culori acrilice. Acesta este preferat in defavoarea celui pe baza de ulei sau de rasina alchidica. Cantitatea de pigment din aceste gruduri este atent controlata pentru a-i conferi suficienta elasticitate astfel prevenind aparitia crapaturilor, dar si o rigiditate suficienta pentru a mentine tensiunea panzei si un grad corect de priza si absorbtie necesare pentru o buna aderenta atat a culorilor acrilice cat si a celor de ulei.

Grunduirea cu PVA (lavabil)

Desi anumiti artisti obisnuiesc sa foloseasca aceasta metoda, folosirea grundului pe baza de acetat de poli vinil (PVA) nu este recomandata deoarece acesta are tendinta de a se dezintegra prematur distrugand pictura.

Panza grunduita

Nu aveti nevoie sa grunduiti panza pentru pictura deoarece Colorit va ofera o gama larga de panza grunduita la rola sau intinsa pe sasiu Vezi aici intreaga gama.

Cartonul panzat sau placajul panzat

Cartoanele panzate sunt recomandate pentru elevi sau p[entru pictura in afara atelierului datorita usurintei de transportare si a csotului redus. Acestea se livreaza in dimensiuni variate si pot fi folosite atat la pictura in culori de ulei cat si la cea in culori acrilice sau uleiuri mixabile cu apa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.