Culori complementare – ce sunt, care sunt, cum le folosesti in pictura?

Culori Complementare - Ce Sunt, Care Sunt, Cum Le Folosesti In Pictura? -

Culorile complementare au fost folosite de marii pictori si continua sa fie utilizate cu succes, atat in pictura, cat si in fotografie, design, machiaj.

Pentru a folosi cu succes culorile complementare in tablourile pe care le realizezi, daca iti doresti sa stii ce accesorii pictura ai nevoie, acest articol este pentru tine.

Cuprins:

  • Culorile complementare – Definitie
  • Care sunt culorile complementare?
  • Culorile complementare in pictura
  • Amestecul culorilor complementare – Griurile colorate
  • Recomandari accesorii pictura

Culorile complementare – Definitie

Pentru a intelege culorile complementare este important sa mentionam prima data culorile primare:

  • rosu,
  • galben
  • albastru

Din amestecul culorilor primare, in cantitati egale, se obtin culorile secundare:

  • oranj = rosu + galben
  • verde = galben + albastru
  • violet = rosu + albastru

Culorile complementare inseamna pentru fiecare culoare primara (rosu, galben, albastru) amestecul in cantitati egale a celorlalte doua culori primare. Mai precis:

  • rosu are culoare complementara amestecul dintre galben si albastru = verde
  • galben are culoare complementarea amestecul dintre rosu si albastru = violet
  • albastru are culoare complementara amestecul dintre rosu si galben = oranj

Asadar, culorile complementare sunt culorile care sunt opuse pe roata culorilor.

Culori Complementare - Ce Sunt, Care Sunt, Cum Le Folosesti In Pictura? -

Sursa foto: Wikipedia

Care sunt culorile complementare?

Culorile complementare sunt opuse pe cercul culorilor si au rolul de a se completa reciproc. Atunci cand sunt asezate una langa cealalta ele echilibreaza cromatica tabloului. Culorile complementare sunt:

  • rosu – verde
  • galben – violet
  • albastru – oranj

Atunci cand cunosti culorile complementare este foarte usor sa iei decizii foarte bune pentru pictarea tabloului. Culorile complementare creeaza contrast si pot fi folosite atunci cand iti doresti sa evidentiezi ceva.

Culorile complementare in pictura

Culorile complementare sunt placute ochiului si ofera un plus de valoare tabloului tau atunci cand se imbina intre ele, deci nu in stare pura.

Iata mai jos cum sunt folosite culorile complementare in tablourile lui Van Gogh.

Culorile complementare – Rosu – Verde

Culori Complementare - Ce Sunt, Care Sunt, Cum Le Folosesti In Pictura? -

Portretul lui Gaugin, 1888, Vincent van Gogh, sursa foto: vangoghmuseum.nl

Culorile complementare – Galben – Violet

Culori Complementare - Ce Sunt, Care Sunt, Cum Le Folosesti In Pictura? -

Struguri, 1887, Vincent van Gogh, sursa foto: vangoghmuseum.nl

 Culorile complementare – Albastru – Oranj

Culori Complementare - Ce Sunt, Care Sunt, Cum Le Folosesti In Pictura? -

Dormitorul din Arles, 1888, Vincent van Gogh, sursa foto: vangoghmuseum.nl

Ce ai de facut? Aseaza pe paleta ta cele doua culori complementare dorite, de exemplu rosu si verde. Apoi, pentru a te familiariza cu amestecul dintre cele doua, ia o foaie de hartie si realizeaza un exercitiu. Ai culoarea primara rosu, vino cu putin verde, culoarea ei complementara. Aseaza nuanta pe hartie. Apoi ia si mai mult verde si amesteca-l cu rosu si pune nuanta nou obtinuta langa cea anterioara. Continua exercitiul, amestecand o cantitate tot mai mare de verde cu rosu (culoarea primara). Vei observa ca atunci cand adaugi treptat cate putin din culoarea complementara, amestecul rezultat devine din ce in ce mai putin intens. In cele din urma culoarea este total neutra.

 

Perechi De Culori Complementare

Sursa foto: Quora.com

Aceasta este modalitatea perfecta de a estompa cu usurinta intensitatea oricarei culori, daca este prea puternica, vibranta.

Astfel, atunci cand vrei sa reduci din intensitatea unei culori vibrante, nu te grabi sa apelezi la negru, foloseste culoarea complementara (si vei pastra tonalitatea de baza), insa mare atentie, culorile se modifica foarte repede, deci pune cantitati mici.

         De ce cu ajutorul culorilor complementare obtii tonuri neutre?

  • fiecare dintre cele trei perechi de culori complementare (rosu – verde, galben – violet, albastru – oranj) contine intotdeauna o nuanta rece si una calda, sunt culorile cu cel mai mare contrast;
  • fiecare pereche de culori complementare contine intotdeauna o combinatie a tuturor celor trei culori primare; de exemplu, in perechea galben – violet, galben este culoarea primara, iar violetul este un amestec al celorlalte doua culori primare, rosu si albastru;
  • cand combini toate cele trei culori primare obtii un neutru inchis, iar pentru ca intotdeauna in perechile de complementare avem aceste trei culori de baza, rezulta ca ele se neutralizeaza usor cand sunt amestecate impreuna;

Contrastul simultan

Daca se amesteca culorile complementare sunt obtinute tonurile neutre. Daca sunt in stare pura una langa cealalta interactioneaza diferit si anume se intensifica reciproc, pentru ca ele sunt la polul opus pe cercul culorilor, deci au cel mai mare contrast. In teoria culorilor acest fenomen, de a aseza rosu langa verde, deci culori complementare, se numeste contrastul simultan.

Fotografii si artistii profita de acest contrast simultan pentru a crea o drama intensa. Poate ca acesta este si motvul pentru care suntem atrasi de apusul de soare (contrastul dintre oranj si albastru vibreaza pentru a ne atrage atentia).

Culori Complementare - Ce Sunt, Care Sunt, Cum Le Folosesti In Pictura? -

Sursa foto: Pixabay.com

Amestecul culorilor complementare

Mai jos este tot o pictura a lui Van Gogh, poti observa cum a folosit culorile complementare oranj si albastru pentru a picta subiectul (haina, barba).

Observi cum amesteca albastrul pentru a intuneca anumite zone ale fetei, in coltul ochilor si usor pe pometi, in zona de jos a buzelor. De asemenea, priveste cum la guler a adaugat oranj pentru a oferi luminozitate si a reduce din intensitatea albastrului.

Amestecarea treptata a culorilor complementare pereche creeaza armonie. In caz contrar, fiecare culoare s-ar fi luptat pentru a castiga atentia privitorului si ar fi oferit senzatia ca sare de pe panza.

Culori Complementare In Aotoportretul Lui Van Gogh

Autoportret, 1887 – 1888, Vincent van Gogh, sursa foto: vangoghmuseum.nl

Amestecul culorilor complementare – Griurile colorate

Griurile colorate se obtin din amestecul culorilor complementare cu alb. Asadar:

  • rosu – verde + alb = griuri colorate
  • galben – violet + alb = griuri colorate
  • albastru – oranj + alb = griuri colorate
  •  
  • Creezi tonuri nesfarsite amestecand o cantitate mai mare sau mai mica de alb cu perechea de complementare aleasa; reusesti sa pictezi un tablou intreg, folosind doar doua culori + alb; combinatiile care vor rezulta sunt incantatoare;
  •  
  • Tine cont asadar ca, pe langa obtinerea tonurilor neutre obtinute din amestecul perechilor de complementare, cele mai frumoase nuante de griuri rezulta cu ajutorul includerii albului;
  •  
  • Pentru o paleta si mai vasta de nuante, asadar variatii nesfarsite, care nu se vor ciocni niciodata, foloseste pe langa perechea de complementare, atat albul, cat si negrul; joaca-te cu cantitatile, mai mult sau mai putin si tabloul tau va fi un real succes.

Recomandari accesorii pictura

Colorit.ro incurajeaza creativitatea, amestecul de nuante, culorile complementare si griurile colorate. Fie ca esti incepator in pictura, este deja un hobby vechi al tau sau din contra, te poti mandri cu o serie de tablouri pe care le-ai realizat, tine cont ca pe Colorit.ro gasesti toate accesoriile de pictura de care ai nevoie.

Pentru prima ta lectie practica de griuri colorate, iata ce iti recomandam.

Culorile Tempera de la Combinatul Fondului Plastic

Culori Complementare - Ce Sunt, Care Sunt, Cum Le Folosesti In Pictura? -

Pentru a avea la indemana culorile complementare, iti recomandam asadar cele trei perechi, prin urmare cele sase culori: rosu – verde, galben – violet, albastru – oranj la care sa adaugi alb pentru griurile colorate. Poti alege urmatoarele nuante:

  • Rosu carmin + Verde Crom
  • Oranj + Albastru Ultramarin
  • Galben Citron + Violet
  • Alb de Titan

Un tub de tempera de 40 de ml (nuantele specificate mai sus) costa fiecare 12.40 lei, deci vei avea un total de: 7 x 12.40 lei = 86.8 lei

Pensule Tintoretto

Culori Complementare - Ce Sunt, Care Sunt, Cum Le Folosesti In Pictura? -

Alege 4 dimensiuni diferite:

  • Marimea 4 = 19.24 lei
  • Marimea 6 = 23.00 lei
  • Marimea 10 = 46.01 lei
  • Marimea 12 = 58 lei

         Hartie Fabriano Pittura

Culori Complementare - Ce Sunt, Care Sunt, Cum Le Folosesti In Pictura? -

Hartia Fabriano Pittura este potrivita atat pentru pictura in tempera, cat si pentru vopsea acrilica sau pictura in ulei. Dimensiunea colii este de 50 x 70 cm si se vinde in pachet de 10 coli.

Asadar, foloseste culorile complementare in tabloul tau, joaca-te cu nuantele. Spor la lucru!

3 thoughts on “Culori complementare – ce sunt, care sunt, cum le folosesti in pictura?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.