Ce este si cum functioneaza un aerograf?

Ce Este Si Cum Functioneaza Un Aerograf? -

Ce Este Si Cum Functioneaza Un Aerograf? -
Utilizat inca din Antichitate, aerograful era sub o forma mult mai primitiva si consta in folosirea unui os prin care se sufla vopseaua. Insa primul aerograf datat a fost construit in 1879 de catre Peeler.

Ce este aerograful?

Aerograful este un pistol de vopsit de mici dimensiuni, utilizat in pictura, vopsire, bodypainting si chiar make-up. Tehnica se realizeaza prin pulverizarea vopselei cu ajutorul aerului pe suprafata dorita.

Cum functioneaza aerograful?

Acesta functioneaza prin utilizarea unui curent de aer cu viteza mare, comprimat, ce trece printr-un difuzor de aer, astfel realizandu-se o forta de suctiune ce permite culorii sa fie impinsa din rezervor. Cantitatea de culoare poate fi reglata prin actionarea unui tragaci variabil care are rolul de a retrage mai mult sau mai putin un ac cu varf foarte fin, ac ce reprezinta elementul de contrul. Gradul foarte fin de atomizare este ceea ce permite artistului sa creze efecte diferite folosind aerograful.Aceasta tehnica permite amestecul a doua sau mai multe culori intr-o maniera deosebita, fara portiuni de “imbinare”, in care o trecerea se face de la o culoare la alta treptat.
Unul dintre principalele avantaje ale acestui instrument este reprezentat de faptul ca, utilizat de un artist priceput, poate crea picturi de un realism incredibil, multe dintre ele avand aspect fotografic.

Tipuri de aerografe

In functie de tipul de actiune
–          Aerograf de simpla actiune – printr-o simpla apasare a tragaciului se pulverizeaza un amestec prestabilit de aer si culoare.
–          Aerograf cu dubla actiune – intalnit la majoritatea aerografelor, functioneaza prin eliberarea in prima faza a unui jet de aer prin apasarea tragaciului si apoi eliberarea treptata a culorii in mod independent.
In functie de sistemul de alimentare
–          Cu alimentare prin gravitatie – printr-un rezervor plasat deasupra acestuia
–          Cu alimentare prin aspiratie – prin aspirarea vopselei dintr-un rezervor montat sub corpul aerografului
–          Cu alimentare laterala – dintr-o cupa amplasata intr-o parte a aerografului
In functie de punctul de amestec
–          Cu amestec extern – culoarea si aerul se combina in interiorul aerografului (in duza) creand o pulverizare mai fina.
–          Cu amestec intern – aerul iese din aerograf inainte de a intra in contact cu culoarea, fapt ce creaza un efect de stropire mai grosier.
Compresorul
Este o instalatie ce mareste presiunea unui gaz reducandu-i volumul. Compresorul a fost conceput pentru a fi cat mai usor, silentios si sa asigure un flux de aer constant si uscat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.