Top 5 cele mai cunoscute opere de arta ale lumii

Top 5 Cele Mai Cunoscute Opere De Arta Ale Lumii -

Printre picturile artistilor de pretutindeni, aceste opere de arta pur si simplu iti taie respiratia. Cu o tema unica, un stil nou de pictura si portrete fabuloase, ele nu pot trece neobservate. Multe dintre aceste picturi sunt o marturie a abilitatilor multor artisti din diferite parti ale lumii. Acest univers este plin de arta si de inspiratie, de aceea ne-am gandit sa iti prezentam cateva dintre aceste opere de arta. Ele fac parte din colectia artistilor talentati si vizionari, recunoscuti pentru imense capodopere.Leonardo da Vinci – Monalisa – 1503-1519

1. Leonardo da Vinci – Monalisa – 1503-1519

Pictat intre 1503 si 1517, portretul deosebit realizat de Da Vinci a fost indelung dezbatut. Doua dintre intrebarile care nu le-au dat pace privitorilor au fost: cine este subiectul si de ce zambeste? O serie de teorii pentru cea dintai intrebare a fost urmatoarea: ca Monalisa este sotia comerciantului florentin Francesco di Bartolomeo del Giocondo (titlul alternativ al lucrării, La Gioconda); ca este mama lui Leonardo, Caterina si in cele din urma, ca este chiar un autoportret al artistului. In ceea ce priveste faimosul zambet, timid, a ramas o enigma. Aceasta intrebare a fost subiect de discutie secole intregi. Oricare ar fi motivul, aspectul natural dar misterios al Monalisei se contopeste cu fundalul ales de Da Vinci pentru a-si desavarsi opera.

 2. Johannes Vermeer – Fata cu cercel de perla – 1665

Opera lui Johannes Vermeer din 1665 are la baza o femeie tanara si frumoasa. Portretul este real si surprinzator de modern, avand aspect de fotografie a zilelor noastre. Acesta a facut parte dintr-o imensa dezbatere: a folosit sau nu Vermeer un dispozitiv pre-fotografic ( o camera obscura) pentru a crea imaginea? In afara de asta, la fel ca in cazul Monalisei, intrebarea de pe buzele tuturor a fost : Cine este in imagine? S-a speculat multa vreme ca fata din poza ar putea fi chiar una din servitoarele artistului. Acesta o portretizeaza privind peste umar, realizand contact vizual cu privitorul. Caracteristile fetei sunt speciale, intruchipand un portret cald si intim.

3. Sandro Botticelli – Nasterea lui Venus – 1484-1486

Nasterea lui Venus, pictata de italianul Botticelli, a fost primul nud non-religios din antichitate, ca un cadou pentru Lorenzo de Medici. Se spune ca figura zeitei iubirii este modelata dupa Simonetta Vespucci, ale caror favoruri au fost impartasite de Lorenzo si Giuliano de Medici. Legenda spune ca Venus ar fi fost aruncata pe tarm de zeii vantului, Zephyrus si Aura, femeia reprezentand personificarea primaverii pe pamant. Aceasta opera a atras foarte multe critici, indeosebi furia unui calugar dominican, care a condus o intreaga campanie impotriva gusturilor seculare ale florentinilor. Astfel, s-a cerut ca aceast tablou sa fie ars, alaturi de numeroase obiecte de arta si de carti importante ale vremii. Cu toate acestea, opera a fost salvata, desi incidentul l-a marcat profund pe Botticelli, care a renuntat la pictura pentru o vreme.

4. Vincent Van Gogh – Noapte instelata – 1889

Opera “Noapte instelata” este cea mai populara pictura a lui Van Gogh. Aceasta a fost creata la azilul din Saint-Remy si defineste modul sublim de intepretare a naturii si a spatiului inconjurator. Acest tablou pare sa reflecte starea sa tulburatoare de spirit la acea vreme. Peisajul nocturn, pictat in culori inchise, e insotit de vartejuri, copaci care se unduiesc si case care se zaresc in departare. Astfel, van Gogh reuseste sa creeze un peisaj extrem de tulburator, dar echilibrat.

5. James Abbott McNeill Whistler – Aranjament in gri si negru Nr.1 – Mama artistului – 1871

“Mama artistului” sau “Aranjament in gri si negru Nr.1”, asa cum se numeste de fapt, face referire la ambitia artistului de a picta si de a urmari arta, de dragul acesteia. James Whistler a pictat lucrarea in studioul sau din Londra, in 1871. Mama sa, Anna, este intruchipata ca un element fix, inconjurata de alte unghiuri drepte. Expresia ei severa se potriveste cu rigiditatea compozitiei si este oarecum ironic sa remarcam cum aceasta pictura a devenit un simbol suprem al maternitatii.

Aceste opere de arta sunt doar cateva dintre cele mai importante capodopere ale lumii. Fiind insotite de maiestria culorilor si de un talent fara margini, aceste tablouri au devenit cele mai scumpe si mai nobile picturi de pe glob.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.