Poleirea cu Foita de Aur si Bolos

In urma cu ceva ani pe forumul pe care il moderam, multa lume cerea informatii despre cum se aplica foita de aur prin metoda cu bol (bolos dupa altii). Un mester care urmarea forumul a publicat metoda sa. Iata mai jos tehnica acestuia reprodusa cuvand cu cuvant:
Poleirea Cu Foita De Aur
• Buna tuturor de pe acest forum
Ma numesc Ovidiu si am citit discutia voastra despre “aurirea cu bolos” la icoane. Lucrez de ceva vreme cu aceasta tehnica (6,7 ani) si v-am scris acest mesaj poate va ajuta cu ceva in incercarile care le-ati facut pana acum in aceasta tehnica care cere foarte multa rabdare si liniste sufleteasca (nu se poate aplica “pe fuga” sau in conditii de stres, va spun din propria experienta). Procedeul care il explic mai jos l-am invatat de la atelierul unei manastiri din Romania si il folosesc si astazi deoarece rezultatele finale sunt foarte calitative.

Foita de Aur cu Bol

Bolul este un poliment pentru aurire compus dintr-o argila. El poate fi rosu, galben sau negru.
Se poate folosi Bolul “Assiette à dorer ” Le Franc.

1. Pregatirea Bolului

Se foloseste în amestec cu un clei animalic: clei de peste în concentratie de 6%. Cleiul poate fi înlocuit cu gelatina tehnica pentru sportivi sub forma de capsule, (Gelatine Kapseln).
Gelatina alimentara nu este buna!
Raportul dintre ele, la volum este de: o parte de bol si doua parti de clei-paté.(Amestecul se mai poate face si cu cleiul uscat).
Preparatul se pune la încalzit in Bain-Marié si se amesteca foarte bine cu o pensula.
Nu se da fierbinte ci se lasa mai întâi putin la racit. Fiind cald, va face o crusta, care pastreaza apa în solutia de Bol cu clei.

2. Asezarea Bolului

Se foloseste o pensula plata, medie, cu par sintetic si se dau de obicei 3-4 straturi, bine întinse. Fiind o solutie lichida se aseaza foarte subtire si va arata ca un laviu transparent. Se da în toate directiile, la întâmplare, pana nu se mai vede grundul, pâna va avea o singura culoare, uniforma.
Nu se revine unde ai dat timp de cel putin 15 minute.
Oricât de gros dai stratul acesta nu va crapa.

3. Slefuirea Bolului

Suprafata data cu Bol se slefuieste cu o perie rotunda, speciala pentru lustruit, cu perii egali si duri. Cel mai bine se slefuieste în sens circular. Nu se insista mult pentru ca sa nu se irite suprafata de asemenea nu se foloseste smirghel
Se mai poate folosi o bucata de lâna iar la final un servetel de hârtie.

4. Prepararea apei de lipire

Cu ajutorul unei solutii apoase, se umezeste stratul de Bol cu pensula, usor în forma de cruce, pâna nu mai absoarbe apa. Aceasta trebuie sa ramâna deasupra Bolului, dar sa nu balteasca. Si se da pe bucati, nu tot odata.
Apa de lipire este formata la volum din: 100 parti apa distilata, 40 parti clei cu o concentratie de 3% si 20 g alcool de 90°.
Daca stratul de grund e poros se pune clei de 5-6%, nu mai mult.
În loc de clei pot fi folosite câteva granule de gelatina.
La fel in loc de alcool, poate fi folosita tuica de 60° în care se pune putina apa si clei.
Conditia este ca umiditatea in camera sa fie de 80%, ca apa sa nu se evapore rapid. Numai daca suprafata este umeda se lipeste foita de aur. si atât de bine se lipeste ca nu se mai da jos decât rasa sau cu Bol.
La poleirea cu bol se foloseste o foita de aur groasa. Daca foita este subtire sau are gauri se va vedea Bolul dedesubt.
Daca foita are gauri nu se pune clei in apa de lipire, pentru ca atunci când se lustruieste cu piatra de agat, pateaza.
! Sa nu pui degetul pe foita, pentru ca daca ramâne grasime nu va mai prinde aurul.

5. Slefuirea Foitei de Aur

Când pui foita de aur marginile se acopera 1mm. Surplusul se va îndeparta cu o pensula în forma de evantai.
Foita se verifica prin lovire cu piatra de agat. Daca sunetul pe care îl produce este înfundat, înseamna ca nu s-a uscat iar daca este ascutit, s-a uscat.
Se slefuieste imediat dupa ce am pus foita de aur, pentru ca bolul sa fie umed si plastic. Daca s-a uscat, foita se va zgâria. Ca sa nu se usuce, se poate pune o pânza umeda pe bol. Daca s-a uscat pui cârpa si astepti 15 minute. Apoi poti slefui. Când slefuiesti foita de aur, se scliviseste si Bolul.
Daca este prea devreme si dedesubt este prea umed, se poate aburi foita de aur.
Cu piatra de agat se da pâna la capat pe foita de aur, altfel ramân urme pentru ca Bolul este plastic. La fel ca la Bol nu conteaza directiile în care se da. Mai întâi se slefuieste usor apoi mai apasat. Iar foita va face priza la Bol.
La al doilea strat de aur se amesteca gelatina sau clei cu alcool.
Slefuirea cu piatra de agat va da un efect de oglinda.
Se mai poate lustrui si cu piele de caprioara. Iar suprafata va avea o stralucire mata.
Piatra de agat se curata pe o bucata de pâsla data cu pasta abraziva. Sau pe o piele de caprioara. Apoi se lustruieste cu un servetel.
Un alt mester a raspuns la acel topic:
• descrierea este completa si da multe detalii. Si eu auresc cu “bolos rosu armenesc” insa slefuiesc cu lemn de tei. Este tehnica straveche. Datorita “cleiului de iepure” granulat ce-l folosesc (2 parti bolos una de clei cu concentratie de 5%) inainte de aurire “ud ” locul de aurit cu apa si clei (concentratie 10 p apa – 2 p clei 10%) rezultatele sunt pe masura! Tehnica slefuirii cu piatra de agat o folosesc pe suprafetele mari (icoane imparatesti). pentru cele mici folosesc un dinte de lup pe care mi l-am procurat cu greutate de la un vanator. Merge si cu cel de caine comun .
In completarea acestui articol as adauga acest film care va ofera de asemeni un ghid pas cu pas cu imagini despre cum se aplica foita de aur prin metoda cu bolos.


In categoria Poleire din magazinul nostru veti gasi toate materialele de care aveti nevoie pentru aplicarea foitei de aur prin metoda cu Bolos.
Aici puteti gasi alte articole interesante despre poleirea cu foita de aur prin aceasta metoda:
http://www.gildedplanet.com/howtogoldleafwithoilsize.html

This entry was posted in Fără categorie. Bookmark the permalink.

2 thoughts on “Poleirea cu Foita de Aur si Bolos

  1. Florentina says:

    Buna ziua!
    As dori sa incerc si eu aceasta tehnica si doresc prima data sa stiu exact de produce trebuiesc achizitionate, si care sunt mai calitative?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.