Introducere in pictura decorativa

Introducere In Pictura Decorativa -

Iti place sa imbini placutul cu utilul? Una din metodele de a face acest lucru este sa pictezi si sa decorezi obiectele pe care le folosesti sau pe care vrei sa le daruiesti. In era aceasta, datorita formulelor avansate de creare a vopselelor, se poate picta aproape pe orice tip de suprafata.

Un  aspect important legat de pictura decorativa este faptul ca nu necesita un inalt nivel de talent. Orice pasionat de culori, de arta frumosului, poate face acest lucru daca invata si aplica cateva tehnici. In acest articol am pregatit cateva sfaturi pretioase pentru cei care doresc sa paseasca in lumea picturii decorative, raspunzand in acelasi timp la cel mai des intalnite intrebari despre pictura decorativa.

Pictura Decorativa 1

In Imagine: Cutii de lemn pictate manual de Laura Mateescu

  1. Putem picta chiar pe orice?

Conditia principala pentru a putea picta pe orice suprafata cu acrilice este ca aceasta sa nu fie foarte neteda, si sa fie bine spalata si degresata inainte. In caz contrar, vopseaua nu va adera bine la acea suprafata, si se va decoji. Daca totusi vrei sa pictezi pe un obiect cu o astfel de suprafata, poti face acest lucru daca aplici doua-trei straturi de grund inainte. Grundul va schimba aspectul si textura suprafetei.

Lemnul si obiectele din hartie necesita o pregatire in prealabil deoarece sunt foarte absorbante.

Pentru sticla, ceramica si materiale textile sunt necesare vopsele speciale. In cadrul magazinelor colorit vei gasi toate tipurile de vopsele in functie de materialul pe care doresti sa il pictezi.

2.Ce obiecte pot fi decorate prin pictura?

In general, mie imi place sa decorez obiecte din lemn. Vei gasi la colorit obiecte din lemn natur, gata de pictat, si foarte utile. De exemplu: cutii de bijuterii de diverse forme, cutii pentru amintiri, cuierere, suporturi pentru servetele, suport pentru cheie, dulapioare cu usi sau sertare, etc. Astfel de obiecte pictate si personalizate pot fi un dar minunat si original pentru orice ocazie.

Alte obiecte, mai ieftine decat cele din lemn, sunt cele confectionate din carton sau papier mache (cutii, globuri, masti, diverse forme tridimensionale).

Acrilicele fiind in general vopsele care rezista bine factorilor externi, pot fi folosite si la pictarea unor ghivece de flori din ceramica. Pe de alta parte, cu ajutorul markerelor cu vopsea pentru ceramica poti decora cani, farfurii si alte obiecte ceramice de uz casnic.

Sacosele textile pictate sunt de asemenea un dar inspirat si placut de realizat.

Globurile din polistiren si ouale din polistiren sunt decoratiuni festive mai putin casante decat cele traditionale.

Paharele si vazele din sticla pictate manual sunt aproape nelipsite din casa iubitorilor de arta.

  1. Ce fel de grund este potrivit picturii decorative?

Grundul clasic, aplicat cu pensula, s-ar putea sa ti se para greu de folosit pentru obiectele pe care vrei sa le decoreze, mai ales daca acestea au o forma mai putin dreapt. In plus, daca vrei sa te asiguri ca textura suprafetei grunduite ramane cat mai putin afectata dupa grunduire, iti recomand sa folosesti grundul spray.

Concret, exista spray grund pentru plastic si metal, spray grund pentru polistiren, sau grund spray universal, care acopera zgarieturile fine si asigura o suprafata aderenta unor materiale care altfel nu ar putea fi vopsite.

  1. Ce fel de vopsele se folosesc in pictura decorativa?

Pictura Decorativa 2

In imagine: Instrumentele de lucru pentru cutia galbena cu trandafiri.

Cel mai des folosite in pictura decorativa sunt acrilicele – vopsele cu uscare rapida, mai ieftine decat uleiurile, dar care formeaza o pelicula rezistenta in timp.

In plus insa, un mare avantaj al acrilicelor este faptul ca isi pastreaza culorile vii – nu se ingalbenesc in timp. Producatorii de vopsele au creat o gama foarte larga de nuante pentru a veni in ajutorul celor care picteaza decoratiuni. Astfel, vei gasi nuante pastelate, nuante metalizate, straluciroare, fluorescente. Inafara de clasicele tuburi si borcanase, poti gasi si flacoane cu aplicator, sau pixuri posca, cu care poti crea lejer detalii fine, punctiforme sau linii cu grosime constanta.

Recomandarile mele, bazate pe raportul calitate-pret, sunt:

  • Pentru pictura pe lemn: Culorile acrilice Raphael Campus, disponibile in recipiente de diverse dimensiuni, o mare varietate de culori, nuante metalizate si fluorescente

SFAT: Pentru ca pictura sa reziste mai bine, sa nu se zgarie sau sa se decojeasca, foloseste vopselele acrilice usor diluate cu un mediu specific acrilicelor.

  • Pentru pictura pe materiale textile: Culorile Jacquard, disponibile atat in nuante opace cat si metalizate. Ele au o consistenta mai lichida decat acrilicele.
  • Pentru pictura pe obiecte din ceramica: Markerele cu vopsea de la Nerchau
  • Pentru picura pe sticla: Culori Deco, cu o paleta de culori transparente si 4 semiopace (alb, negru, auriu si argintiu), plus contur Deco Relief Glass de la Renesans. Picteaza mai intai conturul, apoi umple formele cu culoarea lichida.
  1. Ce tehnici se folosesc in pictura decorativa?

Pentru a decora un obiect nu este absolut necesar sa aplici o tehnica anume. Poti sa dai frau liber imaginatiei si sa pictezi asa cum iti doresti, ghidand pensula dupa bunul plac. Florile sunt cel mai des motiv intalnit in cazul decoratiunilor, dar, si peisajele simple arata minunat pe capacul unei cutii, sau pe usa unui dulapior.

Pictura Decorativa 3

In imagine: Cutie cu margarete. Marginea este pictata cu auriu.

Daca te numeri printre cei care nu au siguranta picturii libere, exista insa si cateva “retete” care iti vor garanta un rezultat placut ochilor. Iata cateva dintre ele:

  • Pictua decorativa cu modele geometrice traditionale

Daca repeti un model geometric de-a lungul unui obiect nu ai cum sa dai gres, indiferent cat de imperfecta este aplicarea. Din contra: micile imperfectiuni vor da o nota mai pronuntata de autenticitate, de “hand-made”. Inspira-te din modelele traditionale romanesti pe care le vezi pe haine sau texturile unor sculpuri in lemn.

  • Pictura decorativa cu sabloane si stampile

Daca simti ca vrei totusi o mai mare precizie in aplicarea vopselei atunci cand pictezi un model geometric, poti apela la sabloane decorative. Mai mult decat atat, vei gasi de cumparat sabloane si stampile decorative care ies din sfera geometricului. De exemplu, foloseste o stampila care infatiseaza o colivie cu pasari pentru a decora capacul unei cutii. Peste chenatul astfel realizat poti adauga crengute cu frunze pictate liber, precum si alte pasari. Cu alte cuvinte, poti picta un obiect folosind doar sabloane si stampile, sau poti combina utilizarea acestor accesorii cu pictura libera.

  • Pictura decorativa cu tehnica punctului

Tehnica puncutui presupune pictarea formelor din puncte si numai din puncte. In functie de marimea punctelor dorite, poti folosi coada pensulei, sau un instrument de picta pe unghii. Aplicatoarele de la unele vopsele sunt si ele utile. In functie de apasare, puctul va fi mai mic sau mai mare. De asemenea, nu folosi vopsea prea fluida (diluata). Acrilicele, asa cum sunt ele ambalate, au consistenta perfecta.

  • Pictura decorativa one-stroke

Tehnica one-stroke este o tehnica de pictura decorativa care presupune incarcarea pensulei cu doua sau chiar trei culori. Apoi, prin trasarea unor bucle cu pensula astfel incarcata, vor rezulta, de exemplu, niste petale de flori cu o trece graduala intre cele doua culori. Respectand instructiunile de creare a buclelor pentru diverse flori si frunze, vei putea crea modele florale minunate.

  1. Este lacuirea obligatorie?

Lacuirea sau vernisarea obiectelor pictate este necesara pentru a asigura prezervarea lor. Mai ales pentru ca este vorba de obiecte utile, pe care le folosim si nu doar le agatam pe perete, ele trebuiesc protejate. Vopseaua se poate zgaria atat la transportul obiectelor cat si la utilizarea lor. Asadar, un strat de lac va asigura o durabilitate mai lunga a obiectului pictat. Dar, pe langa acest aspect legat de protejare, lacuirea confera un aspect lucios, frumos. Daca luciul nu este ceva ce iti doresti, poti apela la vernisuri mate sau semilucioase. Recomandare: Vernis spray Nerchau, disponibil in trei variante: mat, satinat si lucios.

————

Articol scris de Laura Mateescu – autoarea primelor cursuri si ebook-uri de pictura online din Romania. Daca ti-a placut acest articol, in mod cert vei dori sa aflii mai multe despre cursurile gratuite de pictura.

2 thoughts on “Introducere in pictura decorativa

  1. Mihaela Tomescu says:

    Am gasit exact informatiile de care aveam nevoie. Sunt incepatoare insa am o mare chemare spre pictură decorativă si am un proiect personal pentru care ma formez. Felicitari pt.articol.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.