Pregatirea lemnului pentru pictura

1. Blatul din lemn

Unul din cele mai vechi suporturi folosite pentru pictura de sevalet este tablia de lemn.

Lemnul a fost folosit ca suport de catre pictorii egipteni, greci, romani si bizantini, de artisti ca Rafael, Rubens, Grigorescu, si chiar de catre unii pictori contemporani.

Proprietatile lemnului

a. cand se aleg scandurile spre a fi stransformate in tablii, se vor prefera acelea cu structura uniforma, ceea ce difera de la un arbore la altul. Alburnul, partea mai alba dinspre coaja, cu celule tinere, nu se va folosi, pentru ca este moale, foarte usor de atacat de carii si are durabilitate scazuta.

Mai recomandat este lemnul usor cu fibrele mai uniforme si porii deschisi precum: molidul, pinul, mesteacanul, ciresul, teiul, plopul, salcia. Lemnul de frasinul, nuc, par sau mar este foarte bun, dar este mai rar folosit datorita pretului ridicat, precum si cel de nahon sau castan.

b. Lemnul are proprietatea de a se contracta in timpul uscarii, de aceea blaturile trebuiesc fabbricate din copaci taiati in perioada de repaos. adica in perioada din toamna pana in primavara. In caz contrar acesta poate fi atacat si de ciuperci. Scandurile nu trebuie sa fie din arbori tineri sau din lemn care nu a stat la uscat mai putin de un an. Scandurile se fierb 2-5 ore in cazane speciale cu apa si apoi se usuca in loc ferit de soare si de vand timp de 6 luni – 1 an. Dupa acest tratament acestea nu se vor mai crapa si nu se vor mai indoi in timp.

In cazul blaturior mai mari se lipesc doua scanduri una peste alta cu fibrele in sens perpendicular, sau pe spatele tabliei se aplica cateva traverse dintr-un lemn cu esenta mai tare. Aceste traverse se pot lipi cu clei sau se pot insuruba cu ajutorul unor suruburi pentru lemn.

c. Din cauza umezelii pe care lemnul o absoarbe, acesta se dilata. Cel mai mult se dilata lemnul de esenta moale. Lasata in apa timp de 24 de ore o bucata de lemn atrage aproximativ 20% umiditate. In functie de esenta lemnul se dilata in proportii diferite, astfel: lemnul de pin 5%, lemnul de brad 7%, salcie 7,3%, si tei 11%. Lemnul cu un procent ridicat de umiditate este mai expus pericolului putrezirii si se va deforma cu siguranta.

d. Rezistenta in timp a lemnului difera in functie de incaperea in care este pastrat, esenta lemnului si de variatiile de temperatura si umiditate ale aerului. Lemnul bine ales exput intr-o incapere uscata poate dura peste 200 de ani.

Defecte

Daca lemnul a fost expus prea mult la soare pentru a se usca mai repede, acesta va avea crapaturi.

Nodurile din lemn in timp se contracta si favorizeaza aparitia crapaturilor.

Concluzie

Lemnul este recomandat pentru picturi de dimensiuni mici. El este mai rezistent decat panza, dar este mai greu. In functie de marimea blatului, grosimea acestia poate varia intre 1 si 3 cm.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.