Tutorial pictura in culori ulei Lukas Berlin

5 Motive pentru care merita sa folosesti culori ulei solubile in apa

 Cand am devenit mamica, am crezut ca va trebui sa ma las de pictat. Cel putin, de pictura in culori ulei, in care modul clasic de lucru presupune folosirea terebentinei si alte substante toxice. Nu imi permiteam sa am asa ceva in preajma copiilor.
Am incercat atunci culorile acrilice si pastelurile, dar, experienta picturii si tablourile finale nu imi aduceau aceeasi satisfactie pe care o aveam lucrand in culori ulei.
Cautand alternative, am descoperit gama de culori ulei pe baza de apa, si, mai precis, gama de vopsele Lukas Berlin.
Bucuroasa ca ma pot intoarce la pictura in ulei (nu a fost nevoie sa renunt la ceea ce imi place sa fac, iei!), am scos din dulap o panza pe care o schitasem deja cu ceva timp in urma. Pe masura ce am pictat-o, am luat aminte la diferentele dintre vopselele de ulei clasice si cele pe baza de apa.
pictura-in-ulei-arhitectura
Culorile de ulei pe baza apa isi pastreaza proprietatile specifice vopselelor din aceasta clasa dar vin in plus cu altele.

  1. Se picteaza cu ele aplicand aceleasi reguli: gras peste slab, respecitv gros peste subtire.

Asta inseamna ca, substratul poate fi pictat amestecand siena natur si umbra arsa doar cu apa (fara ulei). Atentie insa: nu adauga prea multa apa. O consistenta apoasa precum cea a acuarelelor scade foarte mult aderenta vopselelor la panza/carton/lemn.
De aceea, in locul apei, iti recomand sa folosesti mediul sicativ Lukas Berlin. Acesta este un aditiv pentru culorile de ulei solubile in apa ce le accelereaza viteza de uscare si le confera un aspect asemanator culorilor ulei amestecate cu terebentina.

  1. Timpul de uscare este relativ acelasi precum a altor culori de ulei

Substratul s-a uscat dupa 24 de ore, ceea ce mi-a permis continuarea picturii destul de repede. In cazul in care nu diluezi culorile, timpul de uscare este intre 2-4 zile. Mai precis, 2 zile la folosirea vopselei fara un mediu de dilutie sicativ (cu uscare rapida), si 4 zile daca adaugi ulei.

  1. Vopsele de ulei pe baza de apa sunt mai putin vascoase.

Daca amesteci culorile cu apa sau mediu sicativ, vei constata ca ele devin mai putin cremoase. Consistenta ideala a unei vopsele de ulei diluata cu apa este asemanatoare cu cea a acrilicelor nediluate.
Dupa ce s-a uscat substratul, am pictat primele straturi de culoare fara a dilua vopseaua. Abia acum am simtit ca pictez intr-adevar in culori ulei si nu altceva. Senzatia de a picta cu vopsele de ulei este ceva unic, ca o modelare pe panza.
Timpul de uscare este mai indelungat in acest caz, ceea ce mi-a permit sa fac retusuri. Dupa doua zile am adaugat din nou culori pe cer, si dupa inca doua zile am lucrat din nou la zidurile palatului.
Acesta este trucul pe care il folosesc daca vreau sa termin mai repede o pictura complexa: lucrez in zone diferite la o distanta de minim 2 zile.
pictura in culori ulei etape

  1. Luciul si transparenta sunt la fel precum culorile traditionale de ulei.

Culorile Lukas Berlin se combina cu ulei la fel de bine ca orice alt timp de vopsea din categoria vopselelor de ulei. Nu exista nicio regula care spune ca esti obligat sa folosesti apa. Te fac atent insa: nu incerca sa combini si cu apa si cu ulei in acelasi timp. Asta nu se poate.
Pentru straturile finale de culoare, am crescut transparenta culorilor folosind ulei de in crud solubil in apa Lukas Berlin. Aceste straturi lasa se se intrevada straturile inferioare, creandu-se astfel un efect de profunzime foarte placut. Doar asa a putut fi redat turnul, textura zidului si a asfaltului umed.
Detaliu pictura
A durat apoi o saptamana pana cand am putut pune mana sa mai adaug cateva detalii si retusuri (printre care oamenii si pasarile).
Rezultatul prezinta o pelicula lucioasa ca urmare a uleiului adaugat la final. Tabloul se prezinta ca orice alt tablou realizat in ulei. Culorile sunt la fel de vibrante, luciul acelasi. Diferente se regasesc doar la modul de lucru cu vopselele.
———–
Vrei sa pictam impreuna acest tablou cu porumbei in zbor? Vei gasi toate informatiile necesare, si fotografii pas-cu-pas, in lectia 9 a cursului de pictura in ulei. Este un curs online, deci poti sa-l accesezi oricand si de oriunde. Te astept!
Apasa aici pentru detalii despre cursul de pictura in ulei.
———–

  1. Pensulele se curata usor

Utilizarea unui diluat non-toxic nu este singurul motiv pentru care merita sa te gandesti la culorile de ulei pe baza de apa.  Mai exista inca un avantaj la care poate nici nu te-ai gandit.
Deoarece aceste culori sunt solubile in apa, pensulele se curata foarte usor. Le-am spalat cu usurinta sub jetul de apa si le-am uscat cu carpa. Iti recomand sa repeti procedura de cateva ori, pana cand nu mai ramane deloc vopsea la baza firelor pensulei.
Culori de ulei pe baza de apa versus culori de ulei cu uscare rapida
Majoritatea pictorilor isi doresc vopsele de ulei care sa se usuce repede si sa fie non-toxice. Avand insa in vedere faptul ca nu exista (inca) asa ceva, ai de ales intre cele doua proprietati. Fie cumperi vopsele de ulei care se usuca foarte repede dar se dilueaza cu terebentina sau alti solventi, fie cumperi vopsele de ulei pe baza de apa si pictezi cu rabdare.
Iti recomand sa mergi pe culorile de ulei pe baza de apa deoare rabdarea este un ingredient absolut necesar pentru finalizarea unui tablou impresionant. Ce sens are sa te grabesti? Tabloul nu pleaca nicaieri, il poti continua si peste cateva zile, iar daca vrei sa incepi altul, poti sa le faci in paralel.
————
Articol scris de Laura Mateescu – autoarea primelor cursuri si ebook-uri de pictura online din Romania. Daca ti-a placut acest articol, in mod cert vei dori sa aflii mai multe despre cursurile gratuite de pictura.

2 thoughts on “Tutorial pictura in culori ulei Lukas Berlin

  1. Ana Bulugea says:

    Buna! Foarte bune informatiile oferite, felicitari pentru tutorial! In cat timp s a uscat tabloul tau pictat cu aceste uleiuri? Cand l ai putut da cu varnish? Iti multumesc anticipat pentru raspuns, mult spor in ceea ce faci!

  2. nicolae_s says:

    Culorile de ulei solubile in apa se usuca la fel ca si cele de ulei traditionale (6-12 luni). Se recomanda vernisarea finala dupa 12 luni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.