Crochiu – ce inseamna, cum te ajuta, de ce ai nevoie?

Crochiu - Ce Inseamna, Cum Te Ajuta, De Ce Ai Nevoie? -

In arta, un crochiu se refera la un desen rapid, realizat intr-un cadru informal, asadar oriunde artistul simte ca a gasit o sursa buna de inspiratie. De exemplu, acesta se plimba prin parc si surprinde un cuplu asezat pe o banca. El realizeaza un crochiu, adica asaza pe hartie liniile mari, iar cand ajunge in atelier dezvolta scena surprinsa (poate fi un tablou in tempera, ulei).
Altfel spus, crochiul l-a ajutat sa ia scena surprinsa acasa (ca si cand ar fi facut o fotografie). Crochiul capteaza momentul si ideea si este realizat cu creionul pe hartie.
Un crochiu este foarte util pentru orice artist (pictor, sculptor, designer de interior, designer vestimentar), este baza viitoarei opere de arta pe care o va elabora.
Multi artisti aleg sa aiba un bloc de desen pentru crochiuri permanent in plimbarile si calatoriile lor.

Ce este un crochiu?

Cunoscut si sub numele de schita, un crochiu este desenul care surprinde esenta subiectului, forma si perspectiva, partea de volum, miscare si emotie. Crochiul poate include si sugestia de lumina si umbra.
Un crochiu nu este un desen detaliat, unde fiecare element este perfect realizat. Crochiul il ajuta pe artist sa-si schimbe ideile si sa planifice lucrarea mare propriu-zisa (fie ca este tablou, sculptura).
Un crochiu poate fi realizat cu diferite instrumente pentru caligrafie (stilou, carioca), insa cel mai intalnit este creionul. Adesea mai este realizat in carbune sau cerneala.
Uneori, mai multe crochiuri mici inserate intr-o singura pagina sunt folosite pentru a explora compozitia.

De ce sa ai un bloc de schite?

Realizarea unui crochiu este o modalitate foarte buna de a nu pierde ceea ce ai vazut si ti-a placut. Ai la indemana hartia care te ajuta sa captezi subiectul care ti-a atras atentia.
Cunoscut chiar sub titulatura de bloc de desen pentru schite (Sketch block), acesta poate fi de orice dimensiune preferi: A5, A4, A3.
Daca acasa poti face crochiuri pe hartie mare, in deplasare iti va fi util un bloc de desen mic, usor de tinut in orice tip de ghiozdan, geanta. Cele in format A5 sunt perfecte pentru calatoriile tale.

Alegerea blocului de schite

Sunt diferite variante in care vei gasi blocul de schite. Gasesti cateva sfaturi pentru alegerea lui mai jos:

  • alege un bloc de desen in detrimentul unui caiet obisnuit care pe langa o hartie care nu este calitativa pentru desen, are linii dictando sau de matematica (acestea iti distrag atentia);
  • deseneaza doar pe o parte a paginii, dat fiind faptul ca exista sanse mari sa se imprime creionul, carbunele pe partea din spate a foii precedente;
  • multi artisti prefera o grosime a hartiei intre 270 si 360 grame; acest lucru permite sa fie greselile sterse cu usurinta, este si foarte placuta in momentul folosirii, dat fiind textura fina, special realizata pentru orice tip de creion, fie ele creioane colorate (daca iti doresti sa diversifici) ori carbune, cerneala;
  • un bloc de schite cu spirala poate fi de asemenea o alegere buna, este foarte usor de manuit;
  • blocurile de desen care permit sa rupi cu usurinta fiecare pagina sunt utile; tine cont ca poti exploata spatiul paginii la maximum.

Pastreaza-ti schitele in portofoliu, ele pot fi de referinta alaturi de creatiile tale artistice. Consulta site-ul Colorit.ro pentru a-ti alege toate acele accesorii de pictura de care ai nevoie. Spor!
Sursa foto: https://unsplash.com/photos/7osiV1AFIF8

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.