Scurt ghid de penite si tocuri

ghid penite tocuri

https://img1.etsystatic.com

In ciuda faptului ca instrumentele de scris moderne sunt mult mai raspandite in zilele noastre comparativ cu modul de scriere vechi, instrumentele de tipul penitei inmuiate in cerneala pastreaza un anumit farmec.

Exista motive practice pentru care ai putea alege sa utilizezi penita si tocul in locul stilourilor si pixurilor moderne. Printre acestea se numara: flexibilitatea in trasarea liniilor, mai subtiri sau mai groase, utila atat in scriere, cat si in desen.

In continuarea acestui articol iti vom prezenta un scurt ghid despre penite si tocuri si compatibilitatea lor.

Penita – Caracteristici:

  1. Forma

ghid penite tocuri 1

Penitele italice au un varf drept si nu ofera prea multa flexibilitate atunci cand vine vorba de variatia liniei. Acestea sunt folosite pentru a crea scrieri italice care sunt continue, lipsite de varietate.

ghid penite tocuri 2

Penitele cu varf ascutit sunt rotunde, cu doua linii intersectate intr-un punct. Variatia liniei provine din capacitatea penitei de a se despica. Cu cat partile penitei se separa mai mult, cu atat linia trasata pe hartie va fi mai larga. Acest tip de penite este utilizat pentru diverse scopuri, de la caligrafie pana la desenul personajelor animate.

  1. Marimea

ghid penite tocuri 3

Exista doua marimi principale ale monturii: cea mica, de 3 mm in diametru, cu baza circulara si cea obisnuita, de 9 mm, cu baza curbata. Cele mai multe tocuri suporta ambele marimi ale penitei, dar cele mai utilizate sunt cele obisnuite.

Marimea varfului este si ea importanta, variind de la linii extra fine pana la cele mai groase (uneori masurate de producatori in milimetri). Aceste masuri sunt intalnite mult mai des la penitele italice pentru ca isi mentin forma si nu pot produce variatii ale grosimii liniei.

  1. Materialul

Penitele sunt realizate din metal inoxidabil. Unele penite din crom sau bronz sunt tratate cu un strat cosmetic precum titan si aur, rezistente la coroziune.

Tocul – Caracteristici:

  1. Forma

ghid penite tocuri 4

Exista tocuri drepte si tocuri oblice. Cele drepte au un inel de cauciuc care sustin penita, in timp ce tocurile oblice detin un suport extra in care se ampalseaza penita. Cea din urma ii ajuta pe graficieni sa realizeze stiluri d ecaligrafie dintr-un anumit unghi pe care tocul drept nu il permite.

  1. Materialul

Cele mai multe tocuri sunt confectionate din lemn sau plastic. Ambele sunt materiale lejere, usor de manuit si pe care le alegi in functie de preferinte.

Compatibilitatea dintre tocuri si penite

Este important sa atasezi penita corespunzatoare tocului ei. Multe dintre tocuri sunt create pentru penite cu anumite marimi. Spre exemplu, penita cu montura cea mai mica, are un toc realizat special pentru ea. Pentru a vedea compatibilitatea dintre tocuri si penite, vizualizeaza tabelul de mai jos.

Compatibilitatea penitelor cu tocurile Japoneze

ghid penite tocuri 5

Compatibilitatea penitelor cu tocurile Vestice Standard

ghid penite tocuri 6

Compatibilitatea penitelor cu tocurile Vestice Speciale

ghid penite tocuri 7

Concluzie

Penitele pot fi intrebuintate atat la scrierea obisnuita, de zi cu zi, in special cele italice. Pentru caligrafie si scrierea decorativa se recomanda utilizarea unui toc oblic si o penita care sa iti permita realizarea unei linii versatile. Artistii de manga obisnuiesc sa utilizeze penitele in realizarea schitelor lor pentru a oferi mai multa expresivitate desenelor lor.

Printre avantajele utilizarii penitei se mai numara: posibilitatea de a intrebuinta o diversitate de tipuri de cerneala, tenta vintage si nota personala adaugata in scriere, prin crearea propriei caligrafii.

Sursa: http://https/www.jetpens.com/blog/guide-to-nibs-and-nib-holders/pt/763

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

 

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Theme by HermesThemes

Copyright © 2020 Colorit. All Rights Reserved