Introducere

[caption id="attachment_488" align="alignright" width="137"]culori ulei artisan Culori Winsor & Newton Artisan[/caption] Culorile Artisan pe baza de ulei solubil in apa au fost concepute sa aibe aceleasi caracteristici ca si culorile de ulei conventionale. Diferenta dintre aceste culori ulei si cele conventionale consta in proprietatea lor de a se dilua cu apa. Acum diluantii toxici nu mai sunt necesari iar pictorii pot beneficia de un mediu sanatos atelier atunci cand doresc sa picteze in culori de ulei. Culorile Artisan sunt folosite de catre elevi in salile de clasa sau de catre pictorii care picteaza in locuinta. Paleta de culori este formata din 40 de nuante insotite de o gama de materiale auxiliare dedicate precum uleiuri, diluanti si vernisuri, auxiliare ce permit abordarea tuturor tehnicilor de pictura. Mai multe informatii despre culorile ulei Winsor & Newton Artisan In Romania, aceste culori sunt comercializate in flacoane de 37 ml., la comanda putand fi livrate si in tuburi de 200 ml. intr-o gama restransa de 31 de culori. [caption id="attachment_491" align="alignnone" width="230"]Culori Ulei Winsor Newton Artisan Culori Ulei Winsor Newton Artisan[/caption]

Nu Necesita Solventi Toxici

Pictorii care folosesc culori de ulei sunt nevoiti sa apeleze la  solventi precum esenta de terebentina sau white spirit (rasina minerala) atunci cand doresc sa curete materialele si instrumentele cu care picteaza. Avantajul major al culorilor Winsor & Newton Artisan este acela ca pot fi diluate cu apa, de asemeni, pensulele si celelalte materiale se pot curata doar cu apa calda si sapun. In concluzie utilizarea diluantilor toxici nu este necesara cu Artisan astfel pictorii putand beneficia de un mediu mai sanatos. Tinand cont de acest avantaj, culorile Artisan sunt ideale pentru:
  • Pictori in culori ulei care sunt sensibili la solventi sau doresc sa evite expunerea la diluanti precum esenta de terebentina sau white spirit (rasina minerala).
  • Studenti si profesori in scoli, acolo unde folosirea culorilor de ulei sunt interzise sau este limitata datorita vaporilor toxici ai solventilor.
  • Artistii care lucreaza in ateliere comune, acolo unde nivelul de vapori de solventi pot ajunge la concentratii perioculoase sanatatii si la un miros neplacut.
  • Pictorii care lucreaza in casa, in camere mici, si care doresc sa elimine mirosul neplacut al substantelor clasice.
  • Pictorii care calatoresc alaturi de materialele lor de pictura. Toate produsele din gama Artisan (Culori, medii si vernisuri) pot fi transportate in avion.
[caption id="attachment_493" align="alignright" width="197"]culori ulei solubile in apa culori ulei solubile in apa[/caption]

Compozitie

Winsor & Newton are o experienta de 175 de ani in producerea culorilor de ulei pentru pictura. Selectarea materiilor prime, formula si procesul tehnologic al culorilor Artisan reflecta aceasta experienta, rezultatul fiind un produs de o calitate absoluta. Nu exista apa in formula chimica a culorilor Artisan. Uleiurile de in si sofran din compozitia acestora au fost modificate pentru a permite culorilor sa accepte apa, rezultand astfel o emulsie stabila ce pastreaza aceleasi caracteristici de lucru ca si culorile de ulei conventionale. Fiecare culoare din gama Artisan contine de regula un singur pigment astfel nuantele au o mai buna stralucire, sunt mai vii, iar atunci cand se amesteca intre ele produc culori "curate". Cele mai bune metode de tratare a uleiului din compozitia acestor culori au fost folosite pentru obtinerea unor caracteristici individuale, de la opacitate la transparenta naturala a fiecarui pigment folosit.

Pigmenti

O varietate bogata de pigmenti este folosita la realizarea gamei de culori Artisan pentru a le oferi toate caracteristicile impuse de standardele de calitate Winsor & Newton:
  • Puterea de Colorare si Puterea de Acoperire
Artisan confera o buna putere de acoperire si de colorare, astfel Artisan sunt foarte concentrate iar cele opace pot acoperi straturile de culoare antecedente.
  • Opacitate Variabila Winsor & Newton selecteaza cele mai bune uleiuri si metode de dispersie a pigmentilor pentru a scoate in evidenta particularitatile fiecarui pigment din gama Artisan. Culorile opace confera o putere de acoperire, ajutand la realizarea zonelor "plate", pe cand culorile transparente dau adancime picturii.
[caption id="attachment_462" align="alignright" width="150"]Culori Opace Culori Opace[/caption] [caption id="attachment_463" align="alignright" width="150"]Culori Transparente Culori Transparente[/caption]
  • Pigmenti Unici Winsor & Newton foloseste pe cat posibil pigmenti unici atunci cand realizeaza o anumita nuanta. Aceasta tehnica, impreuna cu puterea de colorare, confera culorilor de ulei Artisan capacitatea de a se combina intre ele rezultand culori noi, curate si luminoase. Aceasta particularitate este importanta mai ales cand ne referim la culori ca violet, verde sau orange. Pigmentii unici folositi in compozitia acestor culori imbogatesc considerabil spectrul disponibil fiecarui pictor.

Cel mai amplu spectru

Una din cele mai importante calitati ale culorilor ce poarta marca Winsor & Newton este spectrul larg ce poate fi obtinut prin combinarea lor. Paleta de nuante a fost aleasa tinand cont de cativa parametrii ca: "mass tone" - culoarea din tub, "undertone" - nuanta atunci cand este aplicata intr-un strat foarte subtire, "puterea" si "opacitatea relativa". Fiecare culoare a fost selectata special urmarindu-se caracteristicile particulare ale pigmentilor unici folositi. Acest spectru de 40 de culori ce a rezultat este raspandit in jurul "rotii culorilor" astfel incat sa asigure cat mai multe pozitii si amestecuri posibile.

Vascozitatea si Consistenta

Culorile Artisan au o consistenta untoasa, data de pigmenti impreuna cu uleiurile folosite in formula lor (ulei de in si sofran modificat). Acestea au consistenta culorilor de ulei traditionale, putand fi diluate in functie de necesitatile impuse de fiecare tehnica de pictura in parte. [caption id="attachment_464" align="alignnone" width="230"]Vascozitatea Culorilor Artisan Vascozitatea Culorilor Artisan[/caption]

Luciul Suprafetelor

Luciul peliculei este influentat de o varietate de factori. Datorita faptului ca fiecare pigment necesita un volum diferit de ulei in formula sa, luciul poate diferi usor de la culoare la culoare. Adaugarea apei ca solvent sau folosirea aditivilor si mediilor de asemenea va modifica luciul peliculei.

Permanenta

Orice artist doreste sa picteze cu vopsele permanente, rezistente la lumina si la ceilalti factori externi. Cercetari recente au dus la imbunatatirea rezistentei la lumina a culorilor de pictura. Artisan beneficiaza de aceste noi tehnologii. Toate culorile Artisan au un gradul AA sau A de permanenta.

Timpul de Uscare

Atunci cand culorile Artisan sunt diluate cu apa, aceasta se evapora relativ repede, lasand in urma culori de ulei conventionale ce se vor fixa prin oxidare. Timpii de uscare diferiti ai culorilor Artisan se datoreaza diferitelor reactii ale fiecarui pigment cu uleiul. Winsor & Newton a creat formulele individuale ale fiecarei culori pentru a optimiza timpul de uscare, astfel ajutand artistii sa elimine problemele cauzate de uscarea lenta a fondurilor. Oricum, urmatoarea lista este un ghid in urmatoarele situatii:
Culori cu uscare rapida (aproximativ 2 zile) Prussian Blue, Umbre.Uscare Medie (aproximativ 5 zile) Culorile  Cadmium Hue, Phthalo Blue (red shade) si Phthalo Greens, Siennas, French Ultramarine, Oxizii de fier, Ocru, Titanium White, Zinc White, Lamp Black, Ivory Black.Uscare lenta (mai mult de 5 zile) Cadmiumurile, Permanent Rose (quinacridone), Permanent  Alizarin Crimson. [caption id="attachment_465" align="alignright" width="210"]Culori Artisan Ude Culori Artisan Ude[/caption]