Culorile acrilice

Generalitati

Culorile acrilice sunt vopsele cu uscare rapida compuse din pigmenti si emulsie acrilica polimerica. Culorile acrilice se pot dilua cu apa, dar, odata uscate, acestea devin rezistente la apa. In functie de cat de tare este diluata o culoare (cu apa) sau modificata cu gel acrilic, mediu sau pasta, lucrarea finala poate semana cu o lucrare in acuarela sau in culori ulei, sau poate avea aspectul propriu de pictura in culori acrilice, aspect ce nu poate fi obtinut folosind alt medii.

Culori Acrilice Winsor & Newton

Culori acrilice pe panza

Istoric

Comercializarea culorilor acrilice a inceput in anii 1950. Acestea erau culori pe baza de alcool mineral numite Magna, produse de Bocour Artist Colors. Culorile acrilice pe baza de apa au fost vandute ulterior ca vopsele “latex” pentru casa, desi dispersia in acrilic nu foloseste latex derivat din arborele de cauciuc. Vopselele latex pentru interior sunt in general o combinatie intre liant (uneori acrilic, vinil, pva, s.a.), material de umplutura, pigment si apa. Cele de exterior pot fi si un amestec copolimeric, dar cele mai bune vopsele de exterior pe baza de apa sunt 100% acrilice. La scurt timp dupa ce lianturile acrilice pe baza de apa au fost introduse ca vopsele pentru casa, atat artistii (printre primii fiind artistii in pictura murala mexicani) cat si companiile au inceput sa studieze potentialul lor. Comercializarea culorilor special dedicate artistilor solubile in apa a inceput in anii 1960.

Tehnici

Vopselele acrilice pot fi folosite atat pentru a obtine un final lucios cat si pentru a obtine unul mat. Ca si in cazul vopselelor de ulei, cantitatea de pigment si dimensiunea particulelor pot schimba gradul de luciu al lucrarii. Se pot adauga agenti pentru pierderea luciului. De asemenea, pentru a modifica nivelul de stralucire al lucrarii se pot folosi si vernisuri.

In general, vopseaua acrilica nu mai poate fi indepartata odata uscata. Nu se poate dizolva nici cu apa si nici cu solventi slabi, desi alcoolul izopropilic poate indeparta o parte dintr-un strat proaspat de culoare. Toluenul sau acetona pot indeparta stratul de culoare, dar nu prea bine pata de culoare si nu sunt selective. Folosirea unui solvent va duce la inlaturarea tuturor straturilor de culoare, gesso acrilic, etc.

Pentru prepararea panzei pentru pictura se recomanda numai folosirea unui gesso acrilic special pentru pictura. Culorile acrilice nu formeaza un strat de vopsea stabil daca au fost diluate prea mult cu apa. Totusi, se poate reduce vascozitatea folosind medium-urile speciale.

Pictorii si culorile acrilice

galeria2

Culori Acrilice Winsor & Newton Galeria

Pana in secolul 20, artistii isi preparau singuri culorile atat pentru a spori longevitatea lucrarii cat si pentru a obtine pigmentarea si vascozitatea dorita sau pentru a controla folosirea materialelor de umplutura. Desi ambele ingrediente ale acestor culori se gasesc in comert (atat pigmentii cat si rasina acrilica), amestecul manual nu se recomanda datorita uscarii rapide.

Pictorii in culori acrilice folosesc mediile acrilice pentru a modifica aspectul, rigiditatea, flexibilitatea, textura si alte caracteristici ale suprafetei picturii. Si pictorii in culori pe baza de apa sau ulei folosesc medii, dar gama celor acrilice este mult mai variata. Acrilicele pot adera la diferite suprafete, iar mediile se pot utiliza pentru a le imbunatati aceste caracteristici. Se pot utiliza si pentru a crea straturi groase de vopsea: gelul si pasta de modelare sunt folosite uneori pentru a obtine picturi in relief cu ajutorul pensulelor sau a cutitelor pentru pictura. Acrilicele sunt folosite des in tehnica grattage.

Diferentele dintre culorile acrilice si cele de ulei

Principala diferenta intre acrilice si culorile pe baza de ulei este bineinteles timpul de uscare. Uleiurile ofera mai mult timp pentru amestecul culorilor si pentru aplicarea nuantelor pe straturi. Acest aspect poate fi considerat un avantaj cand se doreste folosirea anumitor tehnici, dar si  un dezavantaj pentru artistii ce incearca sa lucreze rapid. Voteza de evaporarea a apei din stratul de culoare acrilica poate fi incetinita cu ajutorul mediilor pentru intarziere. Acestea sunt in general aditivi pe baza de glicol sau glicerina. In cazul culorilor acrilice, adaugarea unui mediu pentru intarziere incetineste procesul de evaporare al apei si permite folosirea unei cantitati mai mari de apa pentru diluare dar in acelasi timp pastrand consistenta potrivita a vopselei pentru lucru, pana cand stratul de vopsea este uscat.

Culorile pe baza de ulei au nevoie de solventi toxici, cum ar fi terebentina sau white spirit (rasina minerala), pentru dizolvare sau curatarea instrumentelor, desi culori de ulei solubile cu apa au fost recent oferite pe piata pentru artisti. In al doilea rand, lucrarile in ulei se ingalbenesc in timp si devin din ce in ce mai fragile, iar in cateva decenii isi pierd flexibilitatea. In al treilea rand, este necesara respectarea regulilor ”gras peste uscat” pentru a asigura durabilitatea lucrarii.

Culorile de ulei pot absorbi o cantitate mai mare de pigment decat culorile acrilice, datorita faptului ca uleiul de in are un numar mai mic de molecule.
Uleiul are un indice de refractie diferit fata de emulsia acrilica.

Sursa de informare: www.wikipedia.org

 

19 Comments

 1. cristian 24 august 2010 at 10:55

  buna ziua
  am si eu o intrebare.
  cum se poate inderparta vopseaua acrilica, de pe o suprafata de pictura (panza) in conditiile in care aceasta este deja intarita?
  multumesc

   
 2. nicolae_s 20 februarie 2011 at 21:05

  Culorile acrilice uscate se pot indeparta cu anumite solutii speciale folosite de regula de catre pictori pentru curatarea pensulelor. Intrebati in magazinele de specialitate daca solutiile de curatare comercializate de acestia curata culorile acrilice intarite. din oferta noastra acest produs am inteles ca poate curata si acrilicul intarit de pe pensule.
  Solutie de Curatat pensule Brush Flush

   
 3. traian 2 martie 2012 at 11:12

  Pot folosi (ca acrilic)vopseaua lavabila sin comert?Cea ptr.pereti?

   
 4. Bogdana 23 februarie 2014 at 15:17

  Buna ziua! Planuiesc sa pictez peretii camerei unui bebelus si am cumparat niste culori acrilice de 75 de ml. Cum se face diluarea? Pot sa le diluez treptat, pe paleta de lucru, sau trebuie sa scot tot continutul si sa-l diluez intr-un recipient separat? Pasta alba modelatoare la ce foloseste? Va multumesc mult!

   
 5. Dana 16 martie 2018 at 15:02

  Buna ziua!Ce imi puteti recomanda pt culorile acrilice sa nu crape??Am vopsit o perechie de adidasi cu culorii acrilice dar crapa,imi puteti recomada altceva sau cu ce pot da peste???!!Multumesc

   
 6. nicolae_s 16 martie 2018 at 17:13

  Nu puteti face nimic pentru a impiedica craparea acrilicelor pe incaltaminte. Trebuia sa folositi culori adecvate pentru aceasta operatiune precum Jacquard Lumiere sau Jacquard Neopaque:
  https://www.colorit.ro/culori-textile-jacquard-lumiere-8678.html
  https://www.colorit.ro/culori-textile-jacquard-neopaque-a.html
  sau
  https://www.colorit.ro/culori-aerograf-jacquard-airbrush-15761.html

   
 7. Dobre Camelia 29 mai 2018 at 16:23

  Buna ziua! As putea folosi vopseaua acrilica pe pânza de canvas? O zi frumoasa!

   
 8. nicolae_s 2 iulie 2018 at 10:09

  DA

   
 9. Pirvan Adelina 12 august 2018 at 11:59

  Buna ziua ! Este posibil ca dupa aplicarea pe un pahar de sticla a vopselei acrilice (Pentart glass & porcelain) si coacerea lui eventual pt a fi rezistent la apa, sa aplic 1-2 straturi de lac lucios din rasina acrilica ( Den Braven)? Credeti ca interactioneaza cumva vopseaua acrilica pe baza de apa si lacul pe baza de rasina acrilica? Sau ar trebui sa folosesc tot un lac lucios de baza de apa? Multumesc frumos!

   
 10. Anton lenuta 12 septembrie 2018 at 13:48

  Buna vreau si Eu sa pictez pe pahare la nunti de Ce anume am nevoie pensule culori multumesc

   
 11. Anton lenuta 12 septembrie 2018 at 13:49

  Buna vreau si Eu sa colorez pahare pentru nunta de Ce anume as avea nevoie multumesc

   
 12. Adela Manea 19 octombrie 2018 at 16:57

  Buna ziua! As dori sa fac un mural pe un perete interior. Ce tip de vopsea imi recomandati?

   
 13. nicolae_s 5 noiembrie 2018 at 09:51
   
 14. Alexandra 16 noiembrie 2018 at 04:47

  Buna ziua
  Cat rezista culoarea acrilica pe mdf ? Vreau sa piictez un breloc si nu sunt sigura ca rezista la utilizare intensa
  Multumesc mult !

   
 15. Nicoleta 5 decembrie 2018 at 19:51

  vreau sa dau un luciu tabloului meu. Ce pot administra peste culori acrilice ca sa capat luciul dorit? Se numeste sigilare?

   
 16. Elena-Mihaela Ivanov-Mircea 30 ianuarie 2019 at 11:10

  Buna ziua .Picturile pe canvas cu acrilice se izoleaza cu varnish sau se lasa asa? Multumesc frumos!

   
 17. nicolae_s 18 februarie 2019 at 09:54

  Culorile acrilice nu necesita vernisare desi aceasta este recomandata pentru uniformizarea aspectului lucrarii.

   
 18. nicolae_s 18 februarie 2019 at 10:04

  pentru a rezista pe un breloc trebuiesa aplici o rasina epoxidica peste pictura.

   

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

 

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Theme by HermesThemes

Copyright © 2020 Colorit. All Rights Reserved