Aerograful - istorie

Aerograful lui Peeler

Aerograful lui Peeler

Primul aerograf a fost inventat in 1879 de Peeler si utiliza un compresor actionat manual, inventatorul brevetandu-l cu scopul “pentru pictura in acuarela si alte scopuri artistice”. Instrumentul avea o forma bruta, fiind compus din diverse piese ale anumitor obiecte ce se gaseau in atelierul uni bijutier, cum ar fi vechi surubelnite si arzatoare. A durat 4 ani de dezvoltare pana ce a fost creat un instrument utilizabil. Acesta era comercializat de Liberty Walkup care l-a initiat in tehnicile aerografului pe artistul impresionist Wilson Irvine. Primul model modern de aerograf a aparut in 1893, fiind prezentat de compania Thayer and Chandler la World Columbian Expozition in Chicago, acesta fiind inventat de Charles Burdick.  Instrumentul avea aspectl unui stilou si functiona intr-o maniera diferita de cel inventat de Peeler fiind in mare parte identic cu aerografele moderne.

Aerograful - mod de functionare

Aerograful utilizeaza un curent de aer cu viteza mare(comprimat) ce trece printr-un difuzor de aer, astfel realizandu-se o forta de suctiune ce permite culorii sa fie impinsa din rezervor. Viteza mare a aerului pulverizeaza culoarea in particule foarte mici la trecerea printr-un dispozitiv de dozaj numit duza. Astfel culoarea este aplicata pe suport. Utilizatorul controleaza cantitatea de culoare prin actionarea unui tragaci variabil care are rolul de a retrage mai mult sau mai putin un ac cu varf foarte fin, ac ce reprezinta elementul de contrul din cadrul duzei. Gradul foarte fin de atomizare este ceea ce permite artistului sa creze efecte diferite folosind aerograful.Aceasta tehnica permite amestecul a doua sau mai multe culori intr-o maniera deosebita, fara portiuni de “imbinare”, in care o trecerea se face de la o culoare la alta treptat. Imaginile aerografiate cu mana libera, fara ajutorul sabloanelor, au un aspect neomogen, cu margini slab definite intre culori si intre culorile din prim plan si cele ale fundalului. Un aerografist indemanatic poate realiza picturi cu un realism deosebit, de o fidelitate fotografica,  sau poate imita aproape orice tehnica de pictura. Pictura in aerograf la un astfel de nivel necesita instrumente suplimentare cum ar fi sabloanele, si o foarte minutioasa planificare pe etape ale lucrarii..

Unele aerografe folosesc presiuni joase, in jur de  20 psi pe cand altele utilizeaza presini mai ridicate, in jur de 30-35 psi. Pistoalele de vopsit folosite la vopsirea automobilelor necesita presiuni de 100 psi su mai mult pentru putea pulveriza culoarea mai “groasa” folosint mai putin diluant. Acestea au capacitatea de a aplica un strat mai gros de culoare intr-un timp scurt pe o arie mai larga. Totusi anumite pistoale de vopsit numite “High-Volume Low-Pressure (HVLP)” sunt concepute sa pulverizeze aceasi cantitate mare de culoare fara a necesita presiuni sporite.

Tipuri de aerografe

Aerografele se clasifica in functie de trei caracteristici: Prima este actiunea pe care utilizatorul o efectueaza pentru a declansa fluxul de culoare, cea de-a doua este mecanismul prin care aerograful este alimentat cu culoare si cea de-a treia este in functie de punctul in care aerul si culoarea se amesteca.

Tipul de actiune

Cele mai simple aerografe functioneaza cu un sistem de simpla actiune, sistem cu ajutorul caruia, prin simpla apasare a tragaciului se pulverizeaza un amestec prestabilit de aer si culoare. De regula aerografele si pistoalele de vopsit ieftine sunt de acest tip.

Aerografele cu dubla actiune (double action) au functie separata pentru eliberarea culorii astfel incat artistul mai intai elibereaza un jet de aer prin apasarea tragaciului si apoi elibereaza treptat culoarea in mod independent. Majoritatea aerografelor sunt cu dubla actiune. Cu ajutorul sistemului de dubla actiune se pot realiza mai multe efecte in acelasi timp. Aerografele cu dubla actiune sunt cele mai des folosite de artistii aerograficieni datorita controlului sporit.

Sistemul de alimentare al aerografelor

Aerograful poate fi alimentat printr-un rezervor plasat deasupra acestuia (in acest caz aerograful este cu alimetare prin gravitatie), sau prin aspirarea acesteia dintr-un rezervor montat sub corpul aerografului (aerograf cu alimentare prin aspiratie). Se mai intalnesc si aerografe cu alimentare dintr-o cupa amplasata intr-o parte a aerografului (alimentare laterala). Acest ultim mod de alimentare confera aerografului o si mai mare versatilitate, acest lucru permitand pulverizarea culorii in sus (in casul aerografelor cu alimentare prin gravitatie sau a celor cu alimentare prin aspiratie, acest lucru este imposibil).

Punctul de amestec

Dupa locul in care culoarea se amesteca cu aerul aerografele se impart in aerografe cu amestec extern si aerografe cu amestec intern. In cazul aerografelor cu amestec intern, culoarea si aerul se combina in interiorul aerografului (in duza) creand o pulverizare mai fina. In cazul aerografelor cu amestec extern, aerul iese din aerograf inainte de a intra in contact cu culoarea, fapt ce creaza un efect de stropire mai grosier. Aerografele cu amestec estern sunt mai ieftine decat cele cu amestec intern si folosite in general pentru acoperirea suprafetelor mai mari cu vopsea sau vernisuri cu o vascozitate mai mare.

Compresorul pentru aerograf

Compresor aerograf Iwata 875 HT

Compresor aerograf Iwata 875 HT

Compresorul este o instalatie ce mareste presiunea unui gaz reducandu-i volumul.

Compresoarele pentru aerografie moderne sunt concepute astfel incat sa fie cat mai usoare, silentioase si sa asigure un flux de aer constant si uscat.

In aerografie este esential sa aveti un control maxim asupra presiunii aerului din aerograf. De aceea recomandam folosirea regulatorului de presiune. Acest instrument permite reglarea fina a presiunii de lucru (intre 0 si 8 atm).

Pentru aerografele cu duze cu diametrul mai mare de 0,4 mm. recomandam utilizarea compresoarelor echipate cu rezervor.

RoArt Distribution este principalul furnizor de echipamente pentru aerografie din Romania si unic distribuitor aerografelor Iwata

Surse: www.wikipedia.org, www.airbrushmuseum.com