Culori acrilice


Culori acrilice pentru pictura - prezentare

Pe langa faptul ca multi artisti contemporani aleg sa utilizeze aceste “acuarele acrilice”, exista numeroase motive pentru care si tu ar trebui sa iti indrepti atentia asupra acestor culori:

  • Sunt culori versatile. Acest lucru inseamna ca poti picta pe orice tip de suprafata, de la panza, lemn, hartie, piatra, sticla, chiar si metal sau plastic. Pot fi diluate cu apa si aplicate in laviuri asemeni acuarelei sau amestecate cu diverse medii de pictura pentru aplicari grosiere asemeni picturii in cutit ce folosea culori de ulei.
  • Se usuca repede. Spre deosebire de alte tipuri de culori, cele acrilice au un timp de uscare scazut, fapt care iti permite sa finalizezi proiectele mai repede. In functie de grosimea stratului, acestea se pot usca de la cateva minute la cateva ore. Aceasta calitate poate fi un avantaj, dar in cazul picturii la sevalet, este si un dezavantaj. Pentru impiedicarea uscarii acrilicelor pe paleta se foloseste mediul de intarziere ce are ca rol prelungirea timpului de uscare al culorilor.
  • Nu sunt toxice. Gratie compusilor care stau la baza tuburilor de culori acrilice, nu se emana substante toxice. Prin urmare, sunt sigure pentru copii si se pot folosi in orice tip de incapere.
  • Sunt culori durabile. Dupa ce ai terminat pictura, nu trebuie sa iti faci griji cu privire la degradarea vopselei. Vopseaua acrilica este rezistenta la apa, nu crapa si nici nu isi pierde din stralucire.

Culori acrilice - Intrebari frecvente

Culorile acrilice sunt vopsele obtinute prin amestecul pigmentilor cu un liant pe baza de emulsie acrilica pe baza de apa. Particularitatea culorilor acrilice consta in aceea ca odata uscate, ele devin insolubile in apa, formand o pelicula elastica, puternic aderenta la suport. De fapt dupa uscare, aceste culori sunt foarte greu de eliminat.

Se poate spune despre culorile acrilice ca sunt culorile secolului XXI, datorita succesului pe care l-au capatat in ultimii ani in randul pictorilor din intreaga lume.

Atunci cand cumperi culori acrilice tine cont de: calitatea, culoarea, rezistenta in timp, vascozitatea, tipul de flacon, timpul de uscare si, bineinteles, brandul. Te ajutam sa aduci creativitatea la un nou nivel cu vopselele acrilice de la cele mai cunoscute branduri de materiale pictura: Royal Talens, Jacquard, Raphael sau Sennelier.

Calitatea culorilor acrilice:

  • Culori acrilice extrafine: culori profesionale, maxim de calitate - folosesc pigmenti autentici in concentratie maxima. De regula o culoare este formata dintr-un singur pigment. Prin amestecul a doua culori monopigmentare veti obtine nuante mai vii si mai "curate". Enumeram aici: Culorile acrilice Rembrandt sau Amsterdam Expert.
  • Culorile de calitate “studio”: culori cu o concentratie mare de pigment din a caror paleta cromatica s-au scos pigmentii rari (cadmiu, cobalt), acestia fiind inlocuiti de versiuni sintetice, mai ieftine, dar de buna calitate. Aici se incadreaza gamele: AmsterdamVan Gogh de la Royal Talens, Abstract de la Sennelier.
  • Culori de calitate “student”: culori acrilice folosite pentru exercitii sau pentru pictura in scopuri recreative. Astfel de culori sunt: Art Creation sau Campus de la Raphael.

Se stie faptul ca acrilicele dupa uscare nu se mai dizolva cu apa si nici cu majoritatea solventilor din comert. Am descoperit recent ca aceste culori se curata usor cu alcool isopropilic sau cu solutia de curatat pensule.

Culorile acrilice se usucă rapid. Acesta este atât un avantaj, cât și un dezavantaj.

Avantajul unui timp de uscare rapid este ca puteti aplica multe straturi de vopsea intr-un timp scurt. Artistii pot folosi foarte eficient tehnicile de glazurare si stratificare atunci cand folosesc culori acrilice. Straturile de vopsea se leaga foarte bine unele de altele datorita proprietatilor adezive foarte bune.

Un alt avantaj este solubilitatea lor in apa, deoarece aceasta permite o curatare mai usoara si reduce nevoia de a folosi substante chimice care pot crea vapori nocivi.

Dezavantajul vopselelor care se usuca rapid este ca exista putin timp in care un artist poate manipula vopseaua inainte ca aceasta se se usuce. Pentru a contracara acest dezavantaj, exista mai multe mediumuri acrilice care pot incetini timpul de uscare, le pot creste transparenta sau pot ajuta un artist sa obtina efecte grosiere de impasto cu vopsele acrilice.

Culorile acrilice se usuca rapid deoarece sunt pe baza de apa. Timpul de uscare al acestora este defpat timpul necesar pentru evaporarea apei. In consecinta, vara acestea se vor usca mai rapid.

Deoarece vopseaua acrilica este foarte adeziva si flexibila prin natura sa, poate fi folosita pe o mare varietate de suprafete.

Se recomanda aplicarea unui strat de grund de tip "gesso" pentru a pregati orice suprafata care urmeaza sa fie vopsita. Cea mai buna suprafata este una usor texturata, cum ar fi masonita sau placile dure. Cartonul gros si panza sunt, de asemenea, suprafete excelente.

Depinde de cat de groasa este vopseaua, de cat timp s-a uscat si de umiditatea din aer si temperatura camerei in care se usuca. In general, va sugeram sa asteptati cel putin o saptamana inainte de a vernisa o pictura in culori acrilice.

Pentru aplicatii de impasto sau straturi de vopsea groase, poate fi necesar sa asteptati si mai mult.

Culorile de calitate profesionala au o concentratie mai mare de pigment si mai putina umplutura si, in general, folosesc o varietate mai larga de pigmenti, rezultand o paleta cromatica mai mare. De obicei aceste vopsele sunt realizate folosind un singur pigment motiv pentru care se amesteca mai curat si au o putere mai mare de colorare decat vopselele de calitate inferioara.

Vopselele pentru elevi au caracteristici de lucru similare cu vopselele profesionale, dar cu concentratii mai mici de pigment si o gama mai mica de culori. Pigmentii mai scumpi sunt in general replicati de combinatii de pigmenti mai ieftini, care pot sa nu aiba aceleasi caracteristici de amestecare ca si culorile pure. Nu acopera la fel de bine vopselele de calitate pentru artist, dar de obicei sunt mai accesibile ca pret.

Da, este posibil să folosiți culori acrilice și culori în ulei în același tablou, dar trebuie să urmați o tehnică corectă pentru a preveni probleme de aderență și uscare. Regula generală în acest caz este "gras peste slab", adică să aplicați straturi de vopsea în ulei peste straturi de vopsea acrilică, și nu invers.

Culorile acrilice se usucă rapid și au o bază de apă, în timp ce culorile în ulei au o bază de ulei și se usucă mult mai lent. Dacă aplicați vopsea acrilică peste un strat de vopsea în ulei, există riscul ca stratul acrilic să se usuce și să se crape înainte ca stratul de vopsea în ulei să se usuce complet.

Prin urmare, puteți începe pictura cu culori acrilice pentru a stabili baza și a crea un fundal sau o schiță preliminară, apoi să treceți la culorile în ulei pentru a adăuga detalii și texturi.

Asigurați-vă că stratul acrilic este complet uscat înainte de a aplica vopseaua în ulei și folosiți un mediu adecvat pentru a asigura o bună aderență între cele două straturi de vopsea.

În timp ce se pot folosi ambele tipuri de vopsea în același tablou, este esențial să aveți răbdare și să lăsați suficient timp pentru uscarea straturilor de vopsea, în special atunci când treceți de la acrilice la culori în ulei.

Pentru a obține cele mai bune rezultate, este recomandat să experimentați și să vă familiarizați cu proprietățile și comportamentul fiecărui tip de vopsea înainte de a le combina într-o lucrare de artă. De asemenea, asigurați-vă că utilizați materiale de calitate și urmați tehnicile și recomandările specifice pentru fiecare tip de vopsea.

Vopseaua in ulei poate fi aplicata deasupra vopselei acrilice odata ce aceasta este uscata. Daca aplicati culori acrilice peste vopseaua in ulei, acrilicele nu va adera permanent si se vor decoji in timp.