Hartie pictura si desen

Vizualizare ca Grid List

4 Articole

Set Descending Direction
pe pagina

Cum aleg hartia potrivita?

Hartia difera in functie de tehnica folosita. Mai jos o clasificare a tipurilor de hartie in functie de tehnica.

1. hartia pentru schite - este o hartie subtire, intre 70-120 gr. cu un suprafata foarte putin texturata.

2. hartia pentru desen - are de obicei grosmi intre 120 - 200 gr. si rezista la stersaturi repetate. Textura aceste hartii este putin mai pronuntata ca cea a hartiei pentru schite pentru a permite desenul in carbune sau pastel.

3. hartia pentru carioci si markere - cu grosmi de la 70 gr pana la 300 gr, aceasta hartie este neteda si impiedica tusul cariocilor pe baza de apa sau alcool sau vopseaua markerelor sa penetreze coala de hartie.

4. hartia pentru acuarela - cu grosimi de la 200 gr - la 600 gr, aceasta este o hartie ce rezista la apa fara a se ondula sau care formeaza onduleuri ce revin la normal dupa ce se usuca. Cu cat hartia este mai groasa, cu atat onduleurile vor di mai putin vizibile. Aceasta hartie se poate folosi si pentru pictura in guase, tempera sau tus. Traditional, hartia pentru acuarela continea bumbac intr-o proportie mai mica sau mai mare. Cu cat proportia bumbacului era mai mare, cu atat mai buna era calitatea hartiei. In ultimii ani s-au desoperit materiale noi, ecologice, ce inlocuiesc cu succes bumbacul, conferind hartiei proprietati similare bumbacului.

5. Hartia pentru pictura in culori acrilice - de regula are grosimi de peste 300 gr., este mai rigida, rezistand la cutarea dupa uscarea culorilor. Si aceasta hartie se poate folosi si pentru pictura in guase, tempera sau tus.

6. Hartia pentru pictura in culori de ulei - Aceasta hartie are in compozitia sa o substanta ce nu permite imbibarea sa cu ulei, astfel hartia nu va "suge" uleiul. De obicei aceasta hartie are o textura ce imita textura panzei pentru pictura. Hartia pentru culori de ulei poate fi folosita si la pictura in culori acrilice, tempera sau guase.