Creioane mecanice

Vizualizare ca Grid List

14 Articole

Set Descending Direction
pe pagina

Creioane mecanice

Creioanele mecanice sunt instrumente de scris reutilizabile și reîncărcabile, care funcționează pe baza unui sistem mecanic integrat ce împinge mina subțire din granit spre vârful creionului, de regulă prin apăsarea unui buton de la capătul opus al creionului. Există mai multe tipuri de creioane mecanice, pentru diferite tipuri de activități și cu mine de diferite grosimi, cele mai comune fiind cele de 0.5 sau 0.7 mm.

Primul model de creion mecanic brevetat datează din 1822, aparținând lui Sampson Mordan și John Isaac Hawkins din Marea Britanie, însă are o istorie veche de aproximativ cinci secole, chiar mai îndelungată decât clasicele creioane din lemn cu mina încastrată. Creioanele mecanice au evoluat de-a lungul timpului într-o varietate foarte mare de modele, confecționate din materiale precum metal, bambus, policarbonat sau plastic. În rândurile de mai jos, îți prezentăm câteva informații și recomandări pentru alegerea și utilizarea creionului mecanic.

Ce tipuri de creioane mecanice se găsesc pe piață?

Creionul mecanic mai este denumit și „creion automat”, „creion propulsor” sau, în cazul modelelor cu mina mai groasă și care sunt utilizate pentru desen tehnic, „creion tehnic”. Din punct de vedere al mecanismelor de propulsare a minei sau de acționare propriu-zise a creionului, putem distinge câteva categorii principale de creioane mecanice:

Creioane mecanice cu buton

 • Este printre cele mai populare modele de creion mecanic.
 • Butonul este cel care propulsează mina în tubul din vârful creionului. Acesta este poziționat fie în capătul creionului, fie în lateral.
 • Majoritatea modelelor existente pe piață sunt prevăzute și cu o mini-radieră inclusă în buton, care poate fi înlocuită după ce s-a epuizat. Mai mult, unele radiere au prevăzut și un ac foarte subțire în partea lor inferioară, care poate fi utilizat pentru deblocarea tubului cu mină, în caz de blocaj.
 • Alimentarea cu mine se face scoțând butonul și introducând 3-5 mine în tubul de stocare al creionului.

Creioane mecanice de tip twist-click

 • Acest model de creion se găsește, în general, la set cu un pix sau stilou ce are același design.
 • Mecanismul prin răsucire (twist) este unul destul de învechit și presupune învârtirea vârfului sau a unui cap/buton din coada creionului pentru a elibera mina.
 • Încărcarea se face printr-un mecanism click, care se ține apăsat în timp ce se introduce mina în tub prin vârful creionului.

Creioane mecanice de tip shaker

 • Acest model de mecanism eliberează mina prin scuturarea creionului. Dacă folosești mine de duritate mai mare, creionul de tip shaker poate să nu fie cea mai bună alegere pentru acestea, deoarece sunt mai casante și se pot rupe ușor.

Creioane mecanice portmină

 • Mecanismul acestui model presupune apăsarea butonului din capătul creionului pentru a poziționa manual mina în vârf. Poate să stocheze o singură mină o dată, de regulă mine mai groase, de la 2 mm în sus. Aceste creioane sunt prevăzute și cu o ascuțitoare specială pentru mină, inclusă în buton.

Creioane cu vârf retractabil

 • Perfect pentru cei cu un stil de scris mai apăsat, dar și pentru a proteja vârful împotriva îndoirii atunci când nu mai folosim creionul.

Creioane cu vârf adaptabil

 • Acestea au prevăzută o „gheară” în vârf, care poate să cuprindă mine de grosimi diferite, de până la 2 mm.

Desigur, pe piață se găsesc tot mai multe modele inedite și combinații de funcționalități, cu mecanisme care se adaptează constant activităților profesionale și nu numai, astfel încât să optimizeze cât mai mult munca, dar și materialele utilizate.

La ce poți folosi creioanele mecanice și cum alegi varianta potrivită?

Creioanele mecanice sunt niște instrumente de scris foarte versatile și comod de utilizat în mai multe tipuri de activități, fiind o opțiune preferată de cei care obișnuiesc să scrie mult de mână, de artiști, arhitecți, proiectanți sau de elevi, la școală. Astfel, se pot folosi la:

 • Activități școlare/de birou
 • Scris
 • Desen tehnic
 • Proiectare
 • Desen artistic
 • Grafică

Cum alegi mina potrivită?

Creionul mecanic are, de regulă, inscripționată grosimea minei cu care este compatibil, așadar să fii atent și la acest aspect când alegi modelul de creion. Mina unui creion mecanic este realizată din grafit, dintr-un amestec de grafit și argilă sau din polimeri, și se alege în funcție de două principale caracteristici: grosime și duritate, respectiv în funcție de scopul utilizării creionului.

 • Grosimea minei variază de la un diametru de 0.2 mm până la 5.6 mm. Cele mai comune grosimi utilizate sunt cele de 0.5 / 0.7 mm pentru scris sau pentru trasarea unor linii mai fine în schițe sau desen tehnic, respectiv de 2 - 3 mm pentru desenul artistic în creion sau grafică.
 • Duritatea minei dictează intensitatea pigmentului și rezistența la utilizare. Gradul de duritate este marcat prin câteva simboluri formate din litere și cifre: modelele de tip B indică o mină mai moale, cu intensitatea și densitate a pigmentului mai mari și variază între B și 9B; modelele de tip H sunt mine mai dure, mai rezistente, și variază între H și 9H. Găsim și două variante de mină intermediare ca duritate - modelul HB și modelul F (ferm), care este una dintre opțiunile cel mai des utilizate.

Pentru scris, sunt recomandate minele cu grosimi cuprinse între 0.5 - 0.9 mm, respectiv cu o duritate moderată HB sau F, care sunt rezistente la o utilizare mai îndelungată, chiar și pentru un stil de scris mai apăsat.

Pentru desenul artistic, cele mai populare alegeri sunt minele mai moi, între B - 4B, cu o grosime mai mare, de 2-3 mm.

Pentru proiectare sau desen tehnic, este nevoie de o precizie mai mare și linii foarte bine definite, ceea ce înseamnă alegerea unei mine subțiri (0.2 - 0.3 mm) și foarte dure și rezistente (4H-5H).

Avantajele creioanelor mecanice

 • Sunt reutilizabile, prin reîncărcarea cu mină
 • Majoritatea modelelor nu necesită ascuțire
 • Se păstrează aceeași grosime a liniei
 • Sunt rezistente și durabile
 • Sunt foarte practice
 • Diversitate de modele, pentru o varietate de activități și utilizări

Descoperă pe colorit.ro întreaga colecție de creioane și completează-ți trusa cu un creion mecanic premium de la cele mai cunoscute branduri: Faber Castell, Caran d'Ache, Koh-i-Noor, Rotring etc.