Caligrafie

Vizualizare ca Grid List

1 Produs

Set Descending Direction
 1. Bloc exercitii pt. caligrafie Creative Writing
  Bloc exercitii pt. caligrafie Creative Writing
  Nota:
  40%
  Pret special 35,00 RON Pret standard 58,00 RON
pe pagina

Instrumente pentru caligrafie

Caligrafia este un act artistic care implică un proces de creație aparte, descris adesea ca fiind „arta scrisului frumos”, însă este mai mult de atât. În arta caligrafică, cuvintele prind forme deosebite și urmează linii ce îmbină armonios scrisul de mână, moștenirea istorică a unei culturi sau a unei perioade artistice.

Caligrafia tradițională este cea cea care păstrează factorul istoric ca bază în stilurile abordate, impunând anumite reguli legate de forma simbolurilor și tehnică, spațiul dintre litere, înălțimea și grosimea semnelor.

Caligrafia modernă, în schimb, invită artistul la explorarea creativității și a stilului propriu, în forme inedite, de la scrisuri simple și liniare, la unele realmente spectaculoase, cu detalii grafice deosebite.

Dincolo de stilurile specifice fiecărei categorii de caligrafie, ambele presupun multă disciplină, răbdare, exercițiu constant și dedicare. Așadar, dacă te atrage ideea de a învăța și practica arta caligrafică, iată de ce instrumente ai nevoie pentru a începe și a-ți dezvolta abilități caligrafice, toate disponibile pe colorit.ro.

Ce instrumente conține o trusă de caligrafie?

Pentru a practica arta caligrafică, ai nevoie de instrumente speciale pentru asta, pe care le găsești și pe colorit.ro, în categoria produselor dedicate caligrafiei. Desigur, ai la dispoziție și alternative, în funcție de stilul caligrafic, de nivelul tău de experiență și de preferințe în ceea ce privește rezultatul final.

Peniță și toc pentru caligrafie

Penițele pentru caligrafie este instrumentul de bază în caligrafie și reprezintă principala achiziție pentru acest proces creativ. Penița se montează pe un toc din lemn sau plastic compatibil ca mărime, care se fixează cu ajutorul unor brațe metalice foarte ușor și rapid. Pentru a putea scrie, penița trebuie înmuiată constant în cerneală, așadar vei avea nevoie de o călimară lângă tine pe toată durata practicii.

Penițele se găsesc pe piață atât individual (la bucată) sau în seturi ce conțin mai multe forme și dimensiuni, cu ajutorul cărora poți experimente diferite grosimi ale liniilor trasate pe hârtie, precum și cursivitatea și stilul general al scrisului.

Stilou pentru caligafie

Stiloul special pentru caligrafie este o alternativă pe care unii începători în arta caligrafică o aleg în schimbul tradiționalelor penițe datorită faptului că este mai ușor de utilizat, în principal datorită faptului că este alimentat deja cu cerneală și nu este nevoie să încarci mereu penița din călimară cu cerneală. Stiloul de caligrafie este diferit de cel pentru scris prin anumite caracteristici ale peniței, al cărei vârf este drept la modelul pentru caligrafie, nu rotunjit.

Cerneală pentru caligrafie

Dacă ai ales penița și tocul să îți fie instrumentul pentru caligrafie, atunci trebuie să achiziționezi și cerneală specială pentru acest tip de artă. Aceasta este mai rezistentă la lumină și nu se degradează în timp, este permanentă și are, în general, o calitate mai bună decât cerneala obișnuită folosită la stilourile de scris. Cerneala pentru caligrafie poate fi folosită și la stilourile de caligrafie.

Hârtie pentru caligrafie

La început, când exersezi foarte mult cu liniile și formele, poți folosi hârtie normală, până când te obișnuiești cu poziția și mișcările mâinii, intensitatea tușelor, îți formezi cursivitatea în crearea simbolurilor etc. Apoi, poți trece la hârtie mai groasă sau hârtia pe care vrei să realizezi opera ta caligrafică.

Alte instrumente și accesorii utile în caligrafie

 • Marker pentru caligrafie (dacă vrei să creezi elemente grafice mai moderne în stil caligrafic)
 • Liniar
 • Creion
 • Șervețele
 • Cerneală colorată
 • Hârtie translucidă, pentru a învăța să scrii litere caligrafice după un model

Sfaturi și recomandări pentru a te bucura de caligrafie

Vrei să te apuci de caligrafie? Există câteva sfaturi generale pentru cei care se află la început de drum în practica artei caligrafice, sfaturi ce țin de postura mâinii în care ținem penița, unghiul de înclinație a peniței și alte aspecte esențiale pentru o experiență plăcută și rezultate frumoase.

 • Alege penița în locul stiloului dacă dorești mai multă flexibilitate în trasarea liniilor, deoarece penița îți permite diferite grosimi ale liniei, spre deosebire de vârful unui stilou.
 • Pentru a avea o poziție confortabilă în timpul scrierii, poți folosi o masă înclinată sau un suport căruia să îi poți regla înclinația, asemeni unei suprafețe de pictură sau de proiectare.
 • Pentru un scris uniform, unghiul peniței trebuie să rămână fix în timpul scrierii, aproximativ la 45 grade înclinație (în funcție de stil, unghiul poate diferi), astfel ca linia descendentă să aibă mereu aceeași grosime.
 • Nu apăsa penița prea tare în timpul scrierii, deoarece presiunea prea mare poate să îi strice vârful sau să elibereze prea multă cerneală pe hârtie.
 • Fii atent la spațierea dintre litere, astfel încât să existe o uniformitate atât între literele cu linii drepte, cât și între cele rotunde, respectiv între drepte și rotunde.
 • Exersează constant și nu te da bătut dacă nu îți ies formele și liniile din primele încercări. Caligrafia necesită răbdare, disciplină și atenție la detalii, iar dacă ai ales această activitate creativă, încearcă să te bucuri de întreg procesul pentru a putea progresa.

Descoperă pe site-ul nostru întregul portofoliul de produse dedicate caligrafiei, de la penițe și seturi de penițe, tocuri si stilouri pentru caligrafie, la seturi de caligrafie cu instrumente și accesorii pentru a te bucura de arta caligrafică, de la branduri apreciate de către artiștii profesioniști, precum Bruynzeel, Faber Castell, Isomars, Manuscript, Pilot, Rotring sau Sennelier.